Αυτόματο «παρκάρισμα» σκάφους από την Volvo Penta – Βίντεο

  • Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Η τεχνολογία στα αυτοκίνητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και μετά το αυτόματο παρκάρισμα οι εταιρείες εξελίσσουν την αυτόνομη οδήγηση.

Ωστόσο οι εταιρείες κατασκευής σκαφών μεταξύ των οποίων και η Volvo Penta φαίνεται πως «ζήλεψε» το σύστημα του αυτόματου παρκαρίσματος και εξέλιξε ένα παρόμοιο σύστημα των αυτοκινήτων και για σκάφη.

Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι φορές όπου επίδοξοι καπετάνιοι «καρφώνουν» τα σκάφη τους στις μαρίνες ή προκαλούν υλικές ζημιές κατά τη διαδικασία του δεσίματος.

Οπότε το σύστημα που εξελίσσει η Volvo Penta σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε πάρα πολλούς Έλληνες καπετάνιους με θαλαμηγούς ή και μικρότερα σκάφη οι οποίοι θα δένουν στις μαρίνες χωρίς το άγχος πρόκλησης ζημιών!

Να τονίσουμε πάντως πως η Volvo Penta αποτέλεσε μία από τις πρώτες εταιρείες που έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με joystick μέσω του οποίου ο χειριστής μπορεί να δέσει με άνεση και ασφάλεια το σκάφος στη μαρίνα.

Τώρα έφθασε η ώρα ο χειριστής να αφήσει από τα χέρια του και το joystick και ένα σύστημα να αναλάβει τη διαδικασία «παρκαρίσματος» του σκάφους στη μαρίνα.

Ωστόσο για να λειτουργήσει το σύστημα της Volvo Penta θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες στην μαρίνα οι οποίοι ενημερώνουν το σύστημα του σκάφους για την κενή θέση και αμέσως ξεκινά η διαδικασία αυτόματου «παρκαρίσματος» στην προβλήτα.

Αν το σύστημα τελειοποιηθεί και εφαρμοστεί στις μαρίνες τότε η διαδικασία δεσίματος των σκαφών θα γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και άνεση καθώς η συμμετοχή των επίδοξων καπετάνιων θα είναι μηδενική!

Όσον αφορά στην πορεία των σκαφών επίσης υπάρχει ο αυτόματος πιλότος οπότε σε λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες των σκαφών θα περιπλανώνται στις θάλασσες στα deck των θαλαμηγών τους χωρίς να έχουν το άγχος να μην ξεφύγουν της πορείας που έχουν χαράξει.

Τώρα αν «πεταχθεί» κάτι ξαφνικά μπροστά στο αυτόνομα κινούμενο σκάφος όπως έγινε με το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης σε όχημα της Volvo και καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω η εφαρμογή τους αλλά σίγουρα θα υιοθετηθεί στο μέλλον…