Όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι καλό ετοιμάζουν οι Βρετανοί της McLaren, οι οποίοι καιρό τώρα έχουν επιβεβαιώσει με επίσημες δηλώσεις τους στο διεθνή Τύπο την ύπαρξη της P15, του κορυφαίου μοντέλου της οικογένειας Ultimate Series. Σήμερα, ή για να ακριβολογούμε, αργά χθες το βράδυ, η όποια αναμονή έφτασε (επιτέλους!) στο τέλος της, καθώς την επίσημη ονοματοδοσία του απόλυτου από κάθε σκοπιά «track-day» αυτοκινήτου της γκάμας τους έρχεται να συνοδέψει και η πλήρη αποκάλυψη του. Αν μη τι άλλο, οι πάντοτε δραστήριοι ιθύνοντες από το Woking δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο όνομα προκειμένου να καταδείξουν με τον πλέον σαφή και πειστικό τρόπο τον καθαρόαιμο χαρακτήρα της νέας McLaren Senna, ενός προκλητικού σε όψη και προδιαγραφές αυτοκινήτου που εξελίχθηκε για περισσότερα από δύο χρόνια μ’ ένα και μόνο κριτήριο: να τρελάνει τα χρονόμετρα εντός πίστας διεγείροντας συγχρόνως τα οδηγικά πάθη των μόλις 500 τυχερών ιδιοκτητών της που καλούνται μέσα στους προσεχείς μήνες να καταβάλουν για την απόκτηση κάθε αντιτύπου της κάτι περισσότερο από 850.000 ευρώ.
Η νέα McLaren Senna διαθέτει όλα τα τυπικά και νομικά εχέγγυα για χρήση σε δημόσιο δρόμο. Ήτοι, πινακίδες κυκλοφορίας, επιλογή που σε συνδυασμό με το πλήθος των κομματιών που θα βγουν από την… χειροποίητη γραμμή παραγωγής της εταιρείας καρφώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεση των Βρετανών να επιστρέψουν στις πίστες του World Endurance Championship διεκδικώντας νίκες και διακρίσεις απέναντι στις αντίστοιχες κατασκευές των Aston Martin, Ford και Porsche. Έως τότε, οι Βρετανοί έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για τις προδιαγραφές της πολιτικής εκδοχής της νέας τους δημιουργίας. Οπτικά, το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό, καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια των εξωτερικών της επιφανειών εξυπηρετεί την αεροδυναμική απόδοση. Μια πιο προσεκτική ματιά έρχεται να αποκαλύψει ένα μίγμα επιλογών της σχεδιαστικής ομάδας που απαρτίζεται από ενεργά βοηθήματα εμπρός και πίσω, τεράστια «ανοίγματα» για την ψύξη των ζωτικών μηχανικών μερών, με αποκορύφωμα τον αεραγωγό τύπου σνόρκελ στην οροφή, καθώς και βοηθήματα στις πλευρικές επιφάνειες που βελτιστοποιούν τη ροή του αέρα. Σημείο αναφοράς εδώ είναι οι τεράστια ενεργού τύπου πίσω αεροτομή, η οποία διαθέτει δύο στελέχη που ενεργοποιούνται υδραυλικά. Απέχει δε από το έδαφος 1.219 χλστ. διαθέτοντας συνολική επιφάνεια 6.500 τ.εκ. Στην πράξη, αυξάνει την κάθετα παραγόμενη δύναμη στις στροφές, ενώ προσαρμόζοντας κατάλληλα τη θέση των πτερυγίων της επενεργεί ως αερόφρενο κατά τη διαδικασία της πέδησης.
Από εκεί και πέρα, άξια αναφοράς είναι επίσης στοιχεία, όπως ο διπλός διαχύτης από carbon στο πίσω μέρος, το ενεργό εμπρός splitter, που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, καθώς και το τελικό της εξάτμισης του V8 κινητήρα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και inconel. Το στοιχείο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ίσως εντύπωση στα εξωτερικά panels της νέας McLaren Senna είναι η διαμόρφωση των carbon θυρών, που αποτελούν «ενεργό» τμήμα της οροφής της κατασκευής. Εδώ, το μάτι μαγνητίζεται με μιας από τα δύο διαφανή τμήματα -το κλασσικό άνω και το κάτω- με το τελευταίο να είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής Gorilla Glass. Προς τι αυτή η επιλογή; Σύμφωνα με τους δημιουργούς και εμπνευστές της, το διάφανο κάτω τμήμα της πόρτας ενισχύει το αίσθημα ευρυχωρίας στην καμπίνα τονίζοντας συγχρόνως το στοιχείο της… επαφής των δύο τυχερών επιβατών με το δρόμο. Δομικά, το αυτοκίνητο είναι χτισμένο γύρο από την τρίτη κατά σειρά εκδοχή του carbon πλαισίου Monocage, το οποίο συνεπικουρείται από ένα αλουμινένιο εμπρός υποπλαίσιο, στο οποίο εδράζεται η ανάρτηση. Η αυστηρή δίαιτα και η χρήση εξωτικών υλικών τόσο στα… απόκρυφα, όσο και στα πιο φανερά τμήματα της κατασκευής έχουν ως αποτέλεσμα το συνολικό «στεγνό» βάρος της McLaren Senna να περιορίζεται στα μόλις 1.198 κιλά.
Στο εσωτερικό, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός έχει τον πρώτο λόγο, καθώς κάθε τι εδώ δημιουργήθηκε με στόχο την «εξυπηρέτηση» του οδηγού κατά την οδήγηση κόντρα στο χρονόμετρο. Το πηδάλιο δεν έχει κανέναν ενσωματωμένο στα μπράτσα του κουμπί ή διακόπτη, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη κονσόλα που εδράζεται στο μέσον της οροφής φιλοξένει μεταξύ άλλων τους διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα, το μαγικό κουμπί Race, καθώς και το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα. Παρά την προσπάθεια μείωσης του βάρους σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, η νέα McLaren Senna διαθέτει τις πρέπουσες ανέσεις και ευκολίες, όπως ο κλιματισμός, αλλά και το σύστημα infotainment που γνωρίσαμε στην 720S. Το «παρών» φυσικά δίνει και ο πτυσσόμενος πίνακας οργάνων (Folding Driver Display) ο οποίος βρίσκεται εμπρός από το οπτικό πεδίο του οδηγού. Το δε κάθισμα του οδηγού, το οποίο μπορεί να επενδυθεί είτε με δέρμα είτε με αλκαντάρα, θα είναι μοναδικό για κάθε ιδιοκτήτη της Senna, καθώς θα κατασκευάζεται στο Woking της Βρετανίας με γνώμονα τον σωματότυπό του.
Την κίνηση παρέχει ο γνωστός «δίτουρμπος» 4λιτρος V8 κινητήρας της 720S, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 800 ίππους και 800 Nm ροπής, συνεργαζόμενος μ’ ένα seemless κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 7 στο σύνολο σχέσεις. Προς το παρόν, η βρετανική εταιρεία δεν ανακοινώνει αριθμητικά στοιχεία που να αφορούν τις επιδόσεις της κατασκευής. Μολαταύτα, με δεδομένη την κορυφαία αναλογία κιλών ανά ίππο (1,5), βέβαιο θεωρείται πως το τυπικό «0-100» θα ολοκληρώνεται σε χρόνο που θα φλερτάρει με τα 2,5 δλ. Στους υπόλοιπους τομείς, σημείο αναφοράς αποτελεί υδραυλικά ελεγχόμενη ανάρτηση RaceActive Chassis Control II (RCC II). Η τελευταία αποτελείται από διπλά ψαλίδια περιμετρικά του αμαξώματος, σε συνδυασμό με υδραυλικά διασυνδεδεμένα αμορτισέρ, με δύο βαλβίδες ενεργού ελέγχου του βαθμού απόσβεσης σε κάθε ένα, καθώς και μια επίσης υδραυλική διάταξη, που έρχεται να αντικαταστήσει τις συμβατικές μηχανικές αντιστρεπτικές δοκούς τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του τέσσερα προεπιλεγμένα προγράμματα (Comfort, Sport, Track και Race) που καθορίζουν τη «σκληρότητα» της ανάρτησης, την απόδοση, τον ήχο και την απόκριση του V8, καθώς και την αίσθηση του ηλεκτρο-μηχανικού συστήματος διεύθυνσης. Από εκεί και πέρα, για την πέδηση φροντίζει μια διάταξη με κεραμικούς ασφαλούς δίσκους, οι οποίοι «κρύβονται» πίσω από τροχούς που απαρτίζονται από μονομπούλονες αλουμινένιες ζάντες και ελαστικά για πίστα και δρόμο –P Zero Trofeo R- που έχει εξελίξει ειδικά για τους Βρετανούς η Pirelli.
Και κάτι τελευταίο –εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με την McLaren το τελευταίο από τα 500 αντίτυπα της Senna (σ.σ.: τα εναπομείναντα 499 έχουν ήδη πουληθεί) δημοπρατήθηκε σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ έναντι του ποσού των 2 εκ. στερλινών, ποσό που θα διατεθεί αμέσως μετά την παράδοση του αυτοκινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη στα τέλη περίπου του 2018, στο κοινοφελές ίδρυμα Senna. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως η επίσημη πρεμιέρα του αυτοκινήτου θα γίνει στην επερχόμενη τον προσεχή Μάρτιο Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, εποχή κατά την οποία η McLaren θα… ετοιμαστεί ώστε να φέρει σιγά σιγά στο φως μια ακόμα extreme δημιουργία της. Ο λόγος για την 3θεσια BP23, ένα αυτοκίνητο που θα αποτίει -τρόπον τινά- φόρο τιμής στην εμβληματική F1. Σύμφωνα με τους 4Τροχούς, η νέα αυτή δημιουργία τους θα ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο (υβριδική τεχνολογία;), ενώ για συμβολικούς και μόνο λόγους τα αντίτυπα της θα περιοριστούν σε μόλις 106. Όπως ακριβώς συνέβη με την McLaren F1.