Οι φουτουριστές της αυτοκινητοβιομηχανίας επιθυμούν να συγκρίνουν το ηλεκτρικό, συνδεδεμένο και αυτόνομο αυτοκίνητο με ένα κινητό τηλέφωνο!
Μια επαναφορτιζόμενη, αναβαθμίσιμη συσκευή που επιτρέπει στους καταναλωτές να τρέχουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές, θα μπορεί παράλληλα να τους μεταφέρει όπου εκείνοι θέλουν να πάνε.
Η Veoneer, ο σουηδικός προμηθευτής που εγκατέλειψε την Autoliv για να αναπτύξει προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και συστήματα υποστήριξης οδηγού, έχει κάνει αυτή τη σύγκριση.
Το περασμένο φθινόπωρο προσέλαβε τον Nishant Batra από τον γίγαντα της τηλεπικοινωνίας Ericsson ως βασικό τεχνικό της.
Ο Batra μπορεί να εργάζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία για λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά έχει κάποιες σαφείς ιδέες για το τι μπορεί να μάθει από το Big Tech και τις τηλεπικοινωνίες.
«Είναι μια βιομηχανία σε μεταβατικό στάδιο και μια βιομηχανία σε μεταβατικό στάδιο πρέπει συνήθως να κάνει επιλογές», δήλωσε ο Batra στην πρόσφατη ημέρα δοκιμής της Veoneer έξω από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
«Θα πρέπει οι αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση ή στην αυτόνομη οδήγηση ή στην ενεργητική ασφάλεια ή στις εκπομπές CO2; Έχω έρθει ακριβώς τη στιγμή που θα πρέπει οι αυτοκινητοβιομηχανίες να επιλέξουν και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για εμένα» ανέφερε ο Batra.
Για την Veoneer, αυτές οι ευκαιρίες θα προέλθουν από το λογισμικό καθώς και από την πώληση ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας, αντί για μεμονωμένους αισθητήρες όπως ραντάρ και κάμερες, είπε ο τεχνικός.
Αλλά για να γίνουν τα αυτοκίνητα πραγματικά σαν τα κινητά τηλέφωνα, είπε ότι η βιομηχανία πρέπει να ξανασκεφτεί ολόκληρη την ηλεκτρονική αρχιτεκτονική έτσι ώστε να είναι ευέλικτη και αναβαθμισμένη, ακριβώς όπως οι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων αναμένουν να ξυπνήσουν και να βρουν ότι το τηλέφωνό τους έχει κατεβάσει αυτόματα τελευταίο λειτουργικό σύστημα!
Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα είναι ότι ελέγχονται από πολλούς διαφορετικούς επεξεργαστές, κάθε ένας από τους οποίους θα πρέπει να αναβαθμιστεί μεμονωμένα, είπε ο Batra.
Η αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται «μια αρχιτεκτονική επανάσταση», είπε – μια κεντρική πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου καθώς και σε όλες τις “εφαρμογές” του να αναβαθμιστούν απρόσκοπτα ανά πάσα στιγμή.
Πέρα από τους προμηθευτές όπως ο Veoneer, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντισταθμίσουν τα μειωμένα περιθώρια κέρδους από τις δαπανηρές τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση ή η αυτόνομη οδήγηση.
«Όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να πουλήσουν ένα αυτοκίνητο που μπορεί να αναβαθμιστεί, θα δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων και όχι μόνο μια εφάπαξ πώληση. Μπορώ να σας χρεώσω για όλα τα χαρακτηριστικά για 10 χρόνια εκ των προτέρων, ή μπορώ να έχω ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου μπορώ να πω ότι το αυτοκίνητο θα αναβαθμιστεί το επόμενο έτος και θα σας χρεώσω για μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Batra.
Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να συνεργαστούν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να δημιουργήσουν ένα κοινό σύνολο υπολογιστικών προτύπων ώστε να μειώσουν την πολυπλοκότητα και να προωθήσουν την συμβατότητα και την ανάπτυξη κάποιου ανοικτού κώδικα. Θα μειώσει επίσης το κόστος του σχεδιασμού και της παραγωγής και θα μειώσει την ανάγκη για πολύπλοκη και χρονοβόρα αναβάθμιση.
Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει αυτό εδώ και δεκαετίες, είπε, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές μόλις τώρα συνηθίζουν αυτόν τον τρόπο εργασίας.
«Στις τηλεπικοινωνίες όλα είναι τυποποιημένα. Στην αυτοκινητοβιομηχανία τα πάντα είναι εξατομικευμένα και η παραγγελία δημιουργεί κόστος και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα πω ότι η επανάσταση θα έρθει αύριο αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και πως η τυποποίηση συμβάλλει στη μείωση του κόστους» ξεκαθάρισε ο Batra.