Οι αμφιλεγόμενες ουσίες που δεν πρέπει να έχουν τα καλλυντικά σας

Πόσο προσεκτικοί είμαστε με τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το σώμα και το πρόσωπό μας; Πόσο ενημερωμένοι είμαστε με τα συστατικά που αποτελούν τα καλλυντικά μας; Διαβάζουμε τις ετικέτες που είναι κολλημένες επάνω στις συσκευασίες;
Τα περισσότερα καλλυντικά αποτελούνται από συνθετικές ουσίες ή πετροχημικά παράγωγα. Αποδεδειγμένα πολλές φορές αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Γιατί να μην πειραματιστούμε παρασκευάζοντας τα δικά μας φυσικά καλλυντικά εύκολα, οικονομικά και πάνω απ’ όλα ασφαλή!


Το δέρμα που μας περιβάλλει αποτελεί ένα ζωντανό ιστό που έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και το 60% των όποιων καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιούμενα καθημερινά.


Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος –αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα- ν’ αρχίσουμε να προσέχουμε τις ετικέτες τους και ν’ αναζητάμε την προέλευση και τη σύστασή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα γράμματα σε κάθε ετικέτα δεν είναι εύκολο να διαβαστούν, επειδή το μέγεθός τους είναι πάρα πολύ μικρό.


Άλλες πάλι φορές βλαβερές ουσίες που εμπεριέχει μια συσκευασία εμφανίζεται όχι με ολόκληρη την ονομασία τους, αλλά με κάποια αρχικά.


Είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε πως το κόστος του προϊόντος δεν έχει να κάνει με την επικινδυνότητα των συστατικών του.


Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα καλλυντικά από τα πιο φθηνά έως το πιο ακριβό αποτελούνται από τα ίδια βασικά συστατικά.


Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις αμφιλεγόμενες ή και επικίνδυνες ουσίες που καλό είναι ν’ αποφεύγουμε.

Aluminum: Χρησιμοποιείται κυρίως στα αποσμητικά-αφιδρωτικά. Μπλοκάρει τον ιδρώτα με αποτέλεσμα οι τοξίνες να διοχετεύονται στο στήθος.

Benzoates: Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα καλλυντικά και τα ανθρακούχα ποτά. Προκαλεί ερεθισμό στο στομάχι, ενώ επιδεινώνει το άσθμα.

Parabens: Πόσα και πόσα έχουμε ακούσει γι’ αυτά τα Parabens. Αναγράφονται ως Methyl parabens, Ethyl paraben, Propyl paraben. Προκαλεί ερεθισμούς. Χρησιμοποιείται στο 99% των καλλυντικών και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται και ως φυσικά προϊόντα. Κατηγορείται για την αύξηση των ποσοστών καρκίνο του μαστού.

SLS, SLES: Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Εχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς, ενώ καταστρέφει τη φυσική ασπίδα του δέρματος.

Ενώ η λίστα με τα χημικά δεν έχει τελειωμό. Λοιπόν τι λέτε; Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε σωστά μέτρα υγιεινής και υλικά. Φτιάξτε λοιπόν τα δικά σας καλλυντικά οικονομικά, εύκολα και πάνω απ’ όλα ασφαλή για την υγεία σας.