Ο κορωνοϊός χτυπά την εφοδιαστική αλυσίδα των αυτοκινητοβιομηχανιών

Η επιδημία του κορωνοϊού πλήττει τη γερμανική οικονομία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού πολλών βιομηχανιών μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστούν τα εργοστάσια αυτοκινήτων τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier.

Άλλωστε είναι γνωστό πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας και σίγουρα μια επιβράδυνση της παραγωγής εξαιτίας της έλλειψης των εξαρτημάτων που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός θα αποτελέσει καίριο πλήγμα τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες όσο και για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ήδη πολλά εργοστάσια αδυνατώντας να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία των γραμμών παραγωγής έχουν κατεβάσει «ρολά» και πάρα πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι τους…

Ερωτηθείς εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα βρισκόταν σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Altmaier δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και ότι ήλπιζε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει τον τύπο περιορισμού των ταξιδιωτικών μετακινήσεων και της αστικής ζωής που επιβάλλεται στην Ιταλία.

Στην Γερμανία έχουν καταγραφεί 1.139 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού με δύο θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Ο κ. Altmaier, μιλώντας μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών των 16 κυβερνήσεων των περιφερειακών κρατών, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Angela Merkel θα περάσει νομοθετικά πιο ευέλικτους κανόνες για τη βραχυπρόθεσμη εργασία, προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γεφυρώσουν προβλήματα ρευστότητας και να αποφύγουν τις απολύσεις.

«Αναμένουμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επηρεαστούν, ειδικά στον βιομηχανικό τομέα, και αυτό θα γίνει ορατό σε πλήρη έκταση μόνο τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

Η Κίνα, όπου ο κορωνοϊός διαγνώστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές εταιρείες εξαρτώνται από τις κινεζικές αλυσίδες ζήτησης και εφοδιασμού.

Οι θαλάσσιες παραδόσεις από την Κίνα μπορούν να διαρκέσουν έως και έξι εβδομάδες, επομένως η επιδημία και η σχετική παραγωγή σταματάει με αποτέλεσμα να χτυπούν τη γερμανική οικονομία με χρονική υστέρηση.

Ο Altmaier δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 περιφερειακά κράτη είναι αποφασισμένα να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την οικονομία από τον αντίκτυπο της επιδημίας και ότι τα υπάρχοντα προγράμματα ρευστότητας και τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα αξίζουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και περισσότεροι από 4.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Reuters.