Το γεγονός ότι υπάρχουν κακοτεχνίες στους κεντρικούς δρόμους και τα στενάκια στις πόλεις είναι δεδομένο. Ωστόσο τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος πάθει ζημιά στο αυτοκίνητό του από κάποια μεγάλη λακκούβα ή άλλη κακοτεχνία του οδοστρώματος;
Το Newsauto.gr ετοίμασε ένα χρήσιμο οδηγό όπου καταγράφονται τα βήματα που πρέπει να κάνει όποιος πάθει ζημιά στο όχημά του από λακκούβα ή κακοτεχνία για να αποζημιωθεί.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη δικαστική οδό προκειμένου να αποζημιωθούν για ζημιές που έχουν υποστεί τα οχήματά τους ή ακόμη και οι ίδιοι (αναβάτες δικύκλων) εξαιτίας των κακοτεχνιών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι Δήμοι ή το Δημόσιο έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για την συντήρηση των δρόμων ενώ σε κάποιους αυτοκινητόδρομους υπεύθυνη είναι η εταιρείας διαχείρισης που εισπράττει και τα διόδια.
Αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν στραφεί ενάντια στους Δήμους ή το Δημόσιο απαιτώντας αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ!
Όσοι λοιπόν πέσετε σε κάποια λακκούβα και το όχημά σας πάθει ζημιά ή εσείς χτυπήσετε θα πρέπει:
1.Να καλέσετε την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να έρθει και να καταγράψει το περιστατικό και να έχετε στα χέρια ένα επίσημο έγγραφο από την ΕΛΑΣ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δικαστήριο.
2.Φωτογραφίστε με το κινητό σας ή κάποια άλλη συσκευή το σημείο όπου υπάρχει η λακκούβα ή κακοτεχνία η οποία σας προκάλεσε ζημιές στο όχημα ή προκάλεσε τον τραυματισμό σας. Επίσης οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.
3.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας κι αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Αν δεν έχετε οδική βοήθεια καλό θα ήταν το όχημά σας να μεταφερθεί με γερανό ώστε να υπάρχει επίσης ένα αποδεικτικό στοιχείο για την ζημιά που έχει προκαλέσει η κακοτεχνία του οδοστρώματος στο όχημά σας.
4.Καλό θα ήταν να κρατήσετε τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τα στοιχεία κάποιων μαρτύρων που ήταν παρόντες στο περιστατικό και βέβαια να δηλωθούν και στο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.
5.Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβετε και την σχετική ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο νοσοκομείο.
6.Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας ώστε να αναλάβει άμεσα να αποστείλει εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα που μπορεί να είναι ο Δήμος ή το Δημόσιο ή κάποιος εργολάβος. Αν σε δύο ημέρες δεν υπάρξει αντίδραση από τον υπεύθυνο της κακοτεχνίας καλό θα ήταν να καταθέσετε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή.
Να υπενθυμίσουμε πως έχουν καταγραφεί χιλιάδες θάνατοι που οφείλονται σε κακοτεχνίες και λακκούβες του οδοστρώματος και οι δικαστές έχουν επιβάλλει μέχρι και ποινές φυλάκισης στους υπεύθυνους.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση αναβάτη μοτοσικλέτας ο οποίος έχασε τη ζωή του από λακκούβα που είχε προκαλέσει κάποιο συνεργείο του Δήμου Κορωπίου με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε 4 χρόνια φυλάκισης ο τότε δήμαρχος και δύο υπάλληλοι του Δήμου.
Η θέση της Αστυνομίας
Η κ. Ιωάννα Ροντζιώκου, Αστυνόμος Β’ και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ σχετικά με θέμα των κακοτεχνικών επισήμανε στο Newsauto.gr ότι:
«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών εκτελείται μόνο κατόπιν σχετικής μελέτης. Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση των μελετών εφαρμογής, που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, είτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν κατά περίπτωση.
Κατόπιν τούτου σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει κακοτεχνία στο δρόμο μπορεί να απευθυνθεί είτε κατά περίπτωση σε μία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, είτε στις κατά τόπο υπηρεσίες τροχαίας, οι οποίες στο πλαίσιο της τεχνικής τροχονομικής αστυνόμευσης καταγράφουν την κακοτεχνία και παράλληλα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. »