Πάνω από ένας θάνατος στους οκτώ στην EE συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα κύματα θερμότητας που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (EEA), που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συνολικά, 630.000 θάνατοι, περίπου το 13% του συνόλου, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τη Βρετανία συνδέονταν με περιβαλλοντικούς παράγοντες.
«Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν και να μειωθούν σημαντικά μέσω προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρώπη και αποτελεί αιτία για περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, πνευμονική νόσο και καρκίνο, ενώ πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19.
Σύμφωνα με την έκθεση, πρώτη έρχεται η Ρουμανία, όπου σχεδόν ένας θάνατος στους πέντε συνδέεται με τη ρύπανση, ενώ η Σουηδία και η Δανία, καταγράφουν έναν θάνατο στους δέκα, από την ίδια αιτία.
Τα επίπεδα ρύπανσης της Ευρώπης μειώθηκαν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η πτώση αναμένεται να είναι προσωρινή. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να φτάσουν τους στόχους τους για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων την επόμενη δεκαετία.
Ο διεθνής οργανισμός δήλωσε ότι η πανδημία του έχει επισημάνει τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, καταδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα στον άνθρωπο ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της παραγωγής κρέατος.
«Ο COVID-19 αποτέλεσε ένα ακόμη μήνυμα αφύπνισης που μας υπενθυμίζει τη σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων μας και της υγείας μας», δήλωσε η επίτροπος υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Η έκθεση αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των πολιτών.
«Οι πιο φτωχοί είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στη ρύπανση και στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, περιλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα και ακραίου ψύχους. Αυτό συνδέεται με τα μέρη στα οποία ζουν, εργάζονται και πηγαίνουν σχολείο, συχνά σε κοινωνικά υποβαθμισμένες ζώνες και σε συνοικίες στην περιφέρεια μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για μια βιώσιμη γεωργία, τον εντοπισμό φυσικών οικότοπων και τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων, αν και εκπρόσωποι των αγροτών έχουν προειδοποιήσει ότι αυτοί οι στόχοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η ποιότητα του πόσιμου νερού είναι σταθερά υψηλή σε όλη την ΕΕ και «εξαιρετική» σε πάνω από το 85% των περιπτώσεων για το κολύμπι.
Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για την διαδικασία της απομάκρυνσης αντιβιοτικών μέσω εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς μπορεί να εξαπλώσει την μικροβιακή αντοχή. Οι μολύνσεις από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, ευθύνονται για περίπου 25.000 θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο.