Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να απαλλαγείτε από την χρονοβόρα και αγχώδη διαδικασία ανεύρεσης στάθμευσης, κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα αστικό κέντρο; Κι όμως, η Bosch υπόσχεται ότι θα το κάνει πραγματικότητα, με έναν αισθητήρα εντοπισμού θέσης στάθμευσης. Ο PLS (Parking Lot Sensor) έρχεται να αποσυμφορήσει τους δρόμους από το μποτιλιάρισμα αλλά και να γλυτώσει τον οδηγό από την ταλαιπωρία, μειώνοντας το χρόνο αναζήτησης parking κατά 35%.
Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα στάθμευσης, PLS (Parking Lot Sensor) η Bosch, δημιουργεί ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης των χώρων στάθμευσης οχημάτων.
Eγκατεστημένος στο οδόστρωμα, ο αισθητήρας ελέγχει πολύ γρήγορα εάν μια θέση είναι ελεύθερη ή πιασμένη. Η πληροφορία μεταφέρεται άμεσα μέσω LoRaWAN σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία και αναλαμβάνει να αξιολογήσει τα δεδομένα καθώς και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ο PLS είναι αρκετά ανθεκτικός, περνώντας σε ποσοστό 95% τους ελέγχους, κατά τους οποίους πάνω από 50 διαφορετικοί τύποι οχημάτων δοκιμάστηκαν να περνούν από πάνω του. Ένα επιπλέον διαπιστευτήριο της ανθεκτικότητας του προϊόντος είναι, ότι έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά σε περίπου 25 ευρωπαϊκές πόλεις.
To εν λόγω σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα Connected Building – ένα dashboard που λειτουργεί σε περιβάλλον web, το οποίο συλλέγει και οπτικοποιεί δεδομένα από πλήθος συνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων. Μάλιστα αυτό το κάνει είτε οι αισθητήρες είναι Bosch είτε άλλου κατασκευαστή.
Από τα αναλυτικά δεδομένα της εφαρμογής βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο χρήσης της κάθε θέσης στάθμευσης, όπως πόση ώρα χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο την ημέρα, ποιες θέσεις έχουν την μεγαλύτερη κινητικότητα ή ποια θέση παραμένει κατειλημμένη πέραν του επιτρεπόμενου χρονικού ορίου παραμονής.
Η λύση για την διαχείριση χώρων στάθμευσης της Bosch μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, σε ιδιωτικά parking, σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας, μόνιμων κατοίκων ή θέσεων ΑΜΕΑ.
Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για τις πόλεις, καθώς συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης κατά 30%, τον γρηγορότερο έλεγχο της χρήσης των υποδομών στάθμευσης και την αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης της κυκλοφορίας.
Επίσης βοηθάει στην γρήγορη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών παράνομης στάθμευσης οχημάτων που έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο παραμονής τόσο σε σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης όσο και σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας.
Η Bosch Ελλάδας χρησιμοποιεί ήδη την συγκεκριμένη λύση, για την διαχείριση του χώρου στάθμευσης του κτιρίου της. Με την εγκατάσταση αισθητήρων στάθμευσης και της αντίστοιχης web εφαρμογής που δείχνει ποιες θέσεις πάρκινγκ είναι ελεύθερες ή κατειλημμένες, η Bosch μειώνει το χρόνο αναζήτησης θέσης για εργαζόμενους και επισκέπτες και κατ’ επέκταση και την εκπομπή ρύπων από τα αυτοκίνητά του.
Η πλατφόρμα Connected Building που ανέπτυξε το τμήμα Bosch.io μπορεί να συνεργαστεί μέσω ΑPI και με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Επιπλέον στο πλαίσιο δημιουργίας ενός έξυπνου κτιρίου μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή και άλλου τύπου αισθητήρες, όπως αισθητήρες ανίχνευσης παρουσίας ανθρώπων, αισθητήρες ποιότητας αέρα, θερμοκρασίας και υγρασίας, φωτεινότητας, διαχείρισης βλαβών, καταμέτρησης ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται στο κτίριο κ.α.
Ο αισθητήρας χώρου στάθμευσης της Bosch δεν απαιτεί ιδιαίτερες διαδικασίες εγκατάστασης. Σε αντίθεση με άλλους αισθητήρες της αγοράς, μπορεί να κολληθεί σε διαφορετικού τύπου επιφάνειες ή να βιδωθεί στο έδαφος εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να αφήσει σημάδια, γεγονός σημαντικό για τους ενοικιαζόμενους χώρους. Η δε συντήρηση του είναι ελάχιστη, καθώς η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι 5 χρόνια και ο πυρήνας του αισθητήρα μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η βάση από το έδαφος. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του έξυπνου συστήματος ανεύρεσης στάθμευσης της Bosch είναι, ότι ενώ οι άλλοι πάροχοι βασίζονται εν μέρει στα κλειστά συστήματα, η Bosch ακολουθεί μια ανοιχτή προσέγγιση. Αυτό επιτρέπει στις πόλεις να ενσωματώσουν τους αισθητήρες χώρους στάθμευσης της Bosch στα έξυπνα συστήματά τους, ακόμη και αν αυτά είναι από άλλους κατασκευαστές.