Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος οι Olivier François, CEO της Fiat και CMO της Stellantis και ο αρχιτέκτονας Stefano Boeri, του οποίου το γραφείο έχει αναλάβει τη δημιουργία αστικών δασών σε όλο τον κόσμο, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα των μετακινήσεων στα αστικά κέντρα, τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και ένα μέλλον με καλύτερη ποιότητα ζωής. Θέματα που αναδείχθηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την παρουσίαση του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού 500 και τη συνεργασία με τον Leonardo DiCaprio, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση του μοντέλου σε ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από την «πράσινη» αρχιτεκτονική του Boeri.
Σήμερα η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια πραγματικότητα που όμως ακόμα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Το κόστος αγοράς, η διαδικασία φόρτισης, η σταθερότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης, η ανακύκλωση των μπαταριών, αποτελούν θέματα που απασχολούν έντονα και η Fiat με το νέο 500, αλλά και μια σειρά πρωτοποριακών υπηρεσιών στοχεύει να δώσει βιώσιμες λύσεις.
Οι François και Boeri, συζήτησαν τις δυνατότητες μιας «Νέας Αναγέννησης», αλλά και την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αλλαγή. Ο συνδυασμός από τη μία πλευρά αρχιτεκτονικών λύσεων, όπως τα «Κάθετα Δάση» του Boeri και από την άλλη αυτοκίνητα όπως το νέο ηλεκτρικό 500 με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, αναμφίβολα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις.
Όπως ανέφερε ο κ. François, CEO της Fiat και CMO της Stellantis CMO: «Η απόφαση δημιουργίας του νέου 500 –ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου– πάρθηκε φυσικά πριν από την πανδημία του COVID-19. Το lockdown αποτέλεσε την πιο πρόσφατη από μια σειρά προειδοποιήσεων που είχαμε λάβει. Τότε γίναμε μάρτυρες εικόνων που ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα άγρια ζώα επέστρεψαν στις πόλεις και η φύση έδειξε ότι πάλευε για να επανακτήσει τα δικαιώματα της. Παράλληλα πήραμε την υπενθύμιση ότι ήταν αναγκαίο να πάρουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τον πλανήτη Γη. Έχουμε ένα ορόσημο. Το 500. Και ένα ορόσημο έχει πάντα ένα σκοπό. Το πρώτο 500 του 1957 έφερε την πρόσβαση στην αυτοκίνηση. Σήμερα έχουμε μια νέα αποστολή. Να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη αυτοκίνηση για όλους. Να προσφέρουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα είναι το ίδιο προσιτό όσο και τα συμβατικά, κάτι στο οποίο πλησιάζουμε όσο μειώνεται το κόστος των μπαταριών. Αναπτύσσουμε τη βιώσιμη αυτοκίνηση για όλους. Αυτή είναι η αποστολή μας. Μεταξύ του 2025 και του 2030, η γκάμα μας σταδιακά θα περάσει στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Παράλληλα, στο κοντινό μέλλον θα δούμε τη μετατροπή της θρυλικής οροφής του εργοστασίου του Lingotto στο Τορίνο να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κρεμαστό κήπο της Ευρώπης με περισσότερα από 28.000 φυτά. Μια σημαντική και γεμάτη νόημα αλλαγή που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη του Τορίνο.»
Ο Stefano Boeri, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ιδρυτής του γραφείου Stefano Boeri Architetti, δήλωσε: «Αν σκεφτούμε ότι οι πόλεις δεν είναι υπεύθυνες μόνο για το 70% των εκπομπών CO2, του αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και για άλλους αέριους ρύπους που αποτελούν βασικούς παράγοντες που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, γίνεται προφανές ότι οι πόλεις είναι τα πρώτα σημεία στα οποία πρέπει να παρέμβουμε. Παράλληλα με την απορρόφηση του CO2, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αύξηση της βιοποικιλότητας θα κάνουν τις πόλεις πιο ελκυστικά μέρη. Τα δέντρα μειώνουν δραστικά τη σκόνη και τα μικροσωματίδια και αποτελούν το μοναδικό τρόπο καθαρισμού σε μαζική κλίμακα του αέρα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Έχουμε ήδη πολλές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες δομές πρασίνου και να δημιουργήσουμε νέες. Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο «πρασίνων διαδρόμων», οι οποίοι θα συνδέουν το περιβάλλον με τις δομές της πόλης.»
Το όραμα της Fiat είναι ότι η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης θα αυξηθεί και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι πως θα γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με καινοτόμες υπηρεσίες ώστε να μειωθεί το κόστος, αλλά και η αύξηση των σημείων φόρτισης. Οι υποδομές των κτηρίων του σήμερα, αλλά και των μελλοντικών κατασκευών θα πρέπει να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πλάνο για τον αστικό ιστό που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό είναι το όραμα και η πρόθεση των Olivier François και Stefano Boeri που επιθυμούν να συμβάλουν από τη δική τους πλευρά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, της οποίας το μήνυμα για το 2021 είναι το “TOGETHER WE CAN BE #GENERATIONRESTORATION”.