Ανύπαρκτα αυτοκίνητα, δίκυκλα, γεωργικά μηχανήματα μέχρι και τροχόσπιτα πωλούσαν μέσα από ιστοσελίδες με αγγελίες στο Διαδίκτυο τα μέλη σπείρας που εξάρθρωσε μετά από πολύμηνη έρευνα η Ελληνική Αστυνομία με λεία άνω των 800.000 ευρώ.
Τα μέλη της σπείρας αναρτούσαν στο Διαδίκτυο αγγελίες κυρίως με αυτοκίνητα και προσπαθούσαν να πείσουν όσους ανυποψίαστοι καταναλωτές επικοινωνούσαν μαζί τους να καταθέσουν κάποια προκαταβολή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία…
Τα μέλη της σπείρας παρακολουθούσαν εδώ και μήνες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και με τη συνδρομή των αστυνομικών των Αστυνομικών Τμημάτων Βραχατίου και Κιάτου Κορινθίας, των ομάδων ΟΠΚΕ Αχαΐας και Κορινθίας και της Διμοιρίας Υποστήριξης Κορινθίας συνέλαβαν σε Κόρινθο και Αχαΐα 12 άνδρες που αποτελούν και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και πλαστογραφιών τετελεσμένες και σε απόπειρα και της παράβασης του νόμου για τα όπλα.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 120 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, από το Νοέμβριο του 2020 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.
Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 182 περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναρτούσαν προς πώληση μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων, αγγελίες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών μηχανημάτων και τροχόσπιτων.
Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι – παθόντες, επικοινωνούσαν με μέλος της οργάνωσης, ο οποίος έπειθε τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω της εφαρμογής λεφτά στο λεπτό, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα οχήματα.
Επιπλέον, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζε ιδιώτες που αναρτούσαν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε σελίδες του διαδικτύου, παραθέτοντας στα θύματα πλαστά παραστατικά μεταφοράς – πληρωμής χρηματικού ποσού, που δήθεν εκ παραδρομής κατέθεταν, μεγαλύτερου από το συμφωνηθέν ποσό και στη συνέχεια οι δράστες, απέστελλαν στους παθόντες μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης τα πλαστά παραστατικά, με το πρόσχημα λανθασμένης καταβολής χρηματικών ποσών, ζητώντας την διαφορά.
Ως προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων πρόσωπων, προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη της συναλλαγής, ενώ για τις επικοινωνίες τους με τα θύματα, επίσης χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων τρίτων προσώπων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 6 αυτοκίνητα, 1 μοτοσικλέτα, 5 κυνηγετικά όπλα, 1 κυνηγητική καραμπίνα με κομμένη κάννη, 3.300 ευρώ, αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και τραπεζικές κάρτες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.