Μια εντελώς διαφορετική αλλά εντελώς άσχημη εικόνα της Αθήνας σκιαγραφεί γερμανική εφημερίδα με έμφαση στην έλλειψη ποδηλατοδρόμων αλλά και την επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ειδικότερα η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου αναφέρεται στο περιβαλλοντικό πρόζεκτ «Weather Engines» το οποίο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ωνάση με μια έκθεση και διάφορες εκδηλώσεις.
Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισαγωγή του άρθρου για το πώς βλέπει η αρθρογράφος την Αθήνα: «Όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Αθήνας, το να μιλήσεις μπροστά στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση βγάζοντας τη μάσκα ή για ένα διάλειμμα για τσιγάρο είναι σχεδόν αδύνατον λόγω ενός από τους αυτοκινητόδρομους της πόλης που περνά κυριολεκτικά μπροστά από την είσοδο, ο θόρυβος είναι απλά πολύ δυνατός. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει το υψηλότερο επίπεδο ρύπανσης μικροσωματιδίων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Το ποδήλατο στην πόλη είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμη και για τους πιο ατρόμητους. Οι πεζοί κινούνται μόνο σε κατεστραμμένα και πολύ στενά πεζοδρόμια, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Ακόμα και οι μικρές πλατείες στις γειτονιές χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ».
Το γεγονός ότι αυτές οι ανθρώπινες συνθήκες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είναι ένα από τα κυρίαρχα παράδοξα των συζητήσεων στο πρόσφατο παρελθόν στην Αθήνα που χαρακτηρίζεται από καύσωνες, πυρκαγιές, δυνατή βροχή και έναν δυσανάλογα σκληρό χειμώνα.
Η πιθανότητα διαφυγής από αυτήν την ψυχολογική παγίδα είναι ακόμη μικρότερη, επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα σκέψης, ιδίως η ικανότητα εύρεσης νέων προσεγγίσεων, μειώνεται όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας με CO2.