«Δώρο» στους νέους ηλικίας 18 και 19 ετών ετοιμάζει η κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα αυτό περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Το Youth Pass όπως ονομάζεται αφορά σε μία ψηφιακή κάρτα πληρωμών «εφοδιασμένη» με το ποσό των 150 ευρώ το οποίο θεσπίζεται από εφέτος και θα ισχύει μόνιμα. Η πρώτη καταβολή θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε 200.000 νέους!
Ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ έχει θέσει από την Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» και η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 18 Ιουλίου στις 19:00.
Οι νέοι 18 και 19 ετών θα παραλάβουν μια ψηφιακή πιστωτική κάρτα ύψους 150 ευρώ κατ’ έτος για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Οι επιχειρήσεις πολιτισμού και τουρισμού είναι εύκολα να αντιληφθεί κανείς ποιες είναι ωστόσο στις επιχειρήσεις μεταφορών περιπλέκονται πάντως τα πράγματα καθώς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών εταιρείες.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων ανήκουν στις εταιρείες μεταφορών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr η πολιτική των εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων είναι να παρέχουν οχήματα προς ενοικίαση σε άτομα που έχουν κλείσει τουλάχιστον τα 23 έτη και έχουν στην κατοχή τους άδεια οδήγησης για πάνω από ένα έτος!
Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος νέος 18 ή 19 ετών που έχει αποκτήσει την ψηφιακή κάρτα να την δαπανήσει για ενοικίαση αυτοκινήτου καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να βρει εταιρεία να του παρέχει όχημα και από την άλλη μεριά καμία σχεδόν ασφαλιστική εταιρεία δεν θα τον ασφαλίσει…
Οπότε η ενοικίαση αυτοκινήτου με την ψηφιακή κάρτα για νέους θα είναι μάλλον αδύνατο να πραγματοποιηθεί εκτός και αν υπάρχει συνοδός του κατόχου της κάρτας ο οποίος θα είναι άνω των 23 ετών και θα διαθέτει άδεια οδήγησης για τουλάχιστον ένα έτος.
Εκτός των αυτοκινήτων όμως οι νέοι 18 ή 19 ετών θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνετα την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ για να ενοικιάσουν δίκυκλο ή ηλεκτρικό πατίνι ή ηλεκτρικό ποδήλατο. Μάλιστα όλα τα παραπάνω μέσα ενοικιάζονται κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών οπότε και η χρησιμοποίηση της ψηφιακής κάρτας θα διευκολύνει την χρήση τους.
Πέραν των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς η ψηφιακή κάρτα για νέους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ΚΤΕΛ, στα τρένα, στα Ταξί και φυσικά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε οι νέοι θα μπορούν να ξοδέψουν τα 150 ευρώ που θα τους δώσει το κράτος σε όποιο μέσο μετακίνησης επιθυμούν.
Τι αναφέρει το άρθρο 47 του νομοσχεδίου
Το άρθρο 47 που περιλαμβάνει τα υποστηρικτικά μέτρα των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» αναγράφει μεταξύ άλλων ότι: «Προκειμένου να επιτευχθούν η ενθάρρυνση και εισαγωγή των νέων στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, η ενίσχυση του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και η εξοικείωση των νέων με την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος.
Η ως άνω οικονομική διευκόλυνση πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε. για τον δικαιούχο, σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α` 139), αντίστοιχα.
Η ΚτΠ Μ.Α.Ε. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην εφαρμογή της παρούσας, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό της παρ. 1. Τα ανωτέρω δεδομένα τηρούνται για τους σκοπούς της παρούσας, για περίοδο 2 ετών, και στη συνέχεια διαγράφονται.
Ο δικαιούχος της παρ. 2, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης («taxisnet»), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α` 184), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν. Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων της παρ. 2, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Υπεύθυνος επεξεργασίας της ειδικής εφαρμογής ορίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε., η οποία, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, ιδίως, με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΕΕ L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων [Γ.Κ.Π.Δ.]) και τον ν. 4624/2019 (Α` 137).
Η ως άνω οικονομική διευκόλυνση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου της παρ. 2 και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των παρ. 2 έως και 5, διαβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της παρ. 1 στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου της παρ. 2 παραμένει ενεργοποιημένη για 2 έτη μετά την έκδοσή της, μετά την πάροδο των οποίων το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.
Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δεν είναι δυνατή: α) οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή β) η ανάληψή του.
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της παρ. 1 και την εφαρμογή του παρόντος, η ΚτΠ Μ.Α.Ε. επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν ενίσχυσης των σχετικών πιστώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1023711-0000000 (Γενικές Κρατικές Δαπάνες) του Υπουργείου Οικονομικών.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι ειδικότερες κατηγορίες των επιχειρήσεων της παρ. 10, ο χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 3, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες και ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα εκκαθάρισης του χρηματικού ποσού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»