Ετοιμάζεται όπως αποδεικνύεται η Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Τροχαία να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή όπου οι βεβαιωμένες παραβάσεις του ΚΟΚ θα αναρτώνται στο σύστημα online αλλά όπως φαίνεται ηλεκτρονικά θα γίνεται και η υποβολή ένστασης επί πράξεων βεβαίωσης παράβασης.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος από βιβλία – έντυπα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), την υποβολή καταγγελιών οικονομικών εγκλημάτων και την υποβολή ένστασης επί πράξεων βεβαίωσης παράβασης.
Συνολικά πρόκειται για έξι νέες υπηρεσίες, οι οποίες είναι σε παραγωγική λειτουργία από σήμερα ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχονται πλέον μέσω του gov.gr είναι:
-Υποβολή ένστασης επί πράξης βεβαίωσης παράβασης
-Υποβολή καταγγελιών οικονομικών εγκλημάτων – (Επώνυμη ή Ανώνυμη)
–Αντίγραφο δελτίο οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών
-Αντίγραφο ημερήσιου δελτίο οχήματος ΕΛ.ΑΣ
-Αντίγραφο τηλεφωνικής κλήσης στην Άμεση Δράση
–Αντίγραφο πράξης βεβαίωσης παράβασης
Οι πολίτες μπορούν με τρόπο φιλικό και απλό να υποβάλλουν αίτηση, ένσταση ή καταγγελία ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, στην αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού συνδεθούν με κωδικούς Taxisnet ή web banking. Συγχρόνως, μέσα από τις ηλεκτρονικές θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ μπορούν άμεσα, με ακρίβεια και διαφάνεια να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματός τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν καμία υπηρεσία.
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος από την ΕΛ.ΑΣ, το αντίγραφο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Επισημαίνεται ότι το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας (Κωδικός QR, Κωδικό επαλήθευσης, προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση. Τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή αίτησης, ένστασης ή καταγγελίας αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ ξεκαθαρίζεται ότι:
Άρθρο 1
Ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος από Βιβλία – Έντυπα που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία
1.Οι αιτήσεις χορήγησης αντιγράφων αποσπασμάτων από Βιβλία-Έντυπα που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με το άρθρο 22 του π.δ. 75/1987 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκε με το π.δ. 103/2021 «Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας» (Α’ 255), που αφορούν:
α) Δελτίο οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών.
β) Απόσπασμα ημερήσιου δελτίου οχήματος, κατά το σκέλος που αφορά το υποκείμενο των δεδομένων.
γ) Τηλεφωνική κλήση στην Άμεση Δράση και
δ) Πράξη βεβαίωσης παράβασης.
Δύναται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από φυσικά πρόσωπα (χρήστες) με χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής που δημιουργείται, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), και επέχουν τη θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.
2.Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του χρήστη της εφαρμογής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
3.Ο χρήστης, μετά την αυθεντικοποίηση της παρ. 2, επιβεβαιώνει τα προσωπικά στοιχεία του που ανακτώνται από την εφαρμογή μέσω διαλειτουργικότητας και καταχωρίζει τα λοιπά απαραίτητα πεδία, ανάλογα με το είδος του αντιγράφου που αιτείται. Ιδίως καταχωρίζει:
α) προσωπικά στοιχεία, όπως επώνυμο πατέρα και μητέρας, β) στοιχεία κατοικίας, γ) στοιχεία επικοινωνίας για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της συγκεκριμένης αίτησης που υποβάλει, δ) στοιχεία προσδιοριστικά του αιτούμενου αντιγράφου, που επιτρέπουν τον εντοπισμό του από την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διατάξεις που διέπουν την τήρηση των βιβλίων-εντύπων της παρ. 1,
ε) στοιχεία προσδιοριστικά της υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αρμόδια να εξετάσει την αίτηση,
στ) στοιχεία του παραβόλου που έχει εκδώσει. Ο χρήστης δύναται να μεταφορτώνει στην εφαρμογή δικαιολογητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν το εύλογο ενδιαφέρον του για τη χορήγηση του αιτούμενου αντιγράφου.
4.Πριν από την υποβολή της αίτησης χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος της παρ. 1, το φυσικό πρόσωπο εκδίδει παράβολο που αντιστοιχεί στο κόστος της αίτησης. Με την εξόφληση του παραβόλου, το φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει την αίτηση.
5.Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνο ύστερα από:
α) καταχώριση στην εφαρμογή κωδικού μιας χρήσης («one-time password»), που ο αιτών λαμβάνει στον πιστοποιημένο αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που κατέχει ή β) επιβεβαίωση έκδοσης του εγγράφου μέσω της εφαρμογής «Gov.gr Wallet» του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136).
6.Μετά την υποβολή της, η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης αντιγράφου αποσπάσματος της παρ. 1 αποστέλλεται σε θυρίδα της αρμόδιας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, οπότε ακολουθούνται όσα ορίζονται στην υπό στοιχεία 5620 ΕΞ 2021/26.2.2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της υπό στοιχεία 36126 ΕΞ 2022 όμοιας απόφασης, και την υπ’ αρ. 246/8.3.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας.
7.Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της αίτησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του χρήστη το αιτούμενο αντίγραφο ή αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης, που φέρουν τα χαρακτηριστικά εγγράφου που εκδίδεται μέσω της ΕΨΠ και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 4727/2020
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ, ορίζεται πως γίνεται η ένσταση των παραβατών.
Άρθρο 3
Ηλεκτρονική υποβολή ένστασης επί πράξης βεβαίωσης παράβασης
1.Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), για την ηλεκτρονική υποβολή ένστασης επί πράξης βεβαίωσης παράβασης αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
2.Η ένσταση δύναται να υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο (ενιστάμενο).
3.Για την υποβολή της ένστασης μέσω της εφαρμογής της παρ. 1 απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του ενιστάμενου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
4.Ο ενιστάμενος, μετά την αυθεντικοποίηση της παρ. 3, επιβεβαιώνει τα προσωπικά στοιχεία του που ανακτώνται από την εφαρμογή μέσω διαλειτουργικότητας και καταχωρίζει τα λοιπά απαραίτητα πεδία. Ιδίως καταχωρίζει: α) προσωπικά στοιχεία, όπως επώνυμο πατέρα και μητέρας, β) στοιχεία κατοικίας, γ) στοιχεία επικοινωνίας για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της συγκεκριμένης ένστασης που υποβάλλει, δ) στοιχεία προσδιοριστικά της παράβασης που έχει καταλογιστεί και για την οποία υποβάλλεται ένσταση, ε) στοιχεία προσδιοριστικά της υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αρμόδια να επιληφθεί της ένστασης.
Ο ενιστάμενος δύναται να μεταφορτώνει στην εφαρμογή δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη βασιμότητα των ισχυρισμών που προβάλλει με την ένσταση.
5.Η υποβολή της ένστασης γίνεται μόνο ύστερα από:
α) καταχώριση στην εφαρμογή κωδικού μιας χρήσης («one-time password»), που ο ενιστάμενος λαμβάνει στον πιστοποιημένο αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που κατέχει ή β) επιβεβαίωση έκδοσης του εγγράφου μέσω της εφαρμογής «Gov.gr Wallet» του άρθρου 80 του ν. 4954/2022.
6.Μετά την υποβολή της, η ηλεκτρονική ένσταση αποστέλλεται σε θυρίδα της αρμόδιας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, οπότε ακολουθούνται όσα ορίζονται στην υπό στοιχεία 5620 ΕΞ 2021/26.2.2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της υπό στοιχεία 36126 ΕΞ 2022 όμοιας απόφασης, και την υπ’ αρ. 246/8.3.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας.
7.Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της ένστασης, αποστέλλεται στη θυρίδα του ενιστάμενου η αποδοχή ή αιτιολογημένη απόρριψη της ένστασης, που φέρουν τα χαρακτηριστικά εγγράφου που εκδίδεται μέσω της ΕΨΠ και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 4727/2020.