Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών που συμμετέχουν στη COP28 βρίσκεται κυριολεκτικά η τύχη των ορυκτών καυσίμων με τα προσχέδια του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης να αλλάζουν συνεχώς αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Μάλιστα σύμφωνα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, εντείνοντας την κλιματική αλλαγή και προκαλώντας νέα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης περιλαμβάνονται τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα.
Η πρώτη επιλογή προβλέπει τη συντεταγμένη και δίκαιη σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα με τα πλούσια κράτη να πρέπει να σταματήσουν πιο γρήγορα τη χρήση των ορυκτών καυσίμων από τις πιο φτωχές χώρες που αναπτύσσονται τώρα.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει την επιτάχυνση των προσπαθειών προς την σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα και να μειωθεί γρήγορα η χρήση τους ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα στα ενεργειακά συστήματα ως τα μέσα του αιώνα. Οι ΗΠΑ, οι 27 χώρες της ΕΕ και τα νησιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή πιέζουν για τη σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί ήδη αυτή τη δεκαετία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Η τρίτη επιλογή δεν αναφέρει καθόλου την αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα. Την εκδοχή αυτή στηρίζουν κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, όπως αποκάλυψε παρατηρητής στο AFP.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως η χώρα του, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, «δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση» με την αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Μάλιστα κάποιες παραγωγές χώρες καυσίμων κατηγορούν για «υποκρισία» τις χώρες που ζητούν να σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων, καλώντας τες απλώς να το κάνουν. «Αυτές οι χώρες που πραγματικά πιστεύουν στη σταδιακή αποχώρηση από τους υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο για το πώς, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024» τονίζουν χαρακτηριστικά.