Χάος κυριολεκτικά επικρατεί σε όλους τους δρόμους κυρίως του Λεκανοπεδίου αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων ανά την Επικράτεια από παλαιά αυτοκίνητα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα σε συνοικιακούς δρόμους καταλαμβάνοντας χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.
Ωστόσο τώρα όπως φαίνεται πέραν των εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων θέσεις στάθμευσης καταλαμβάνουν και αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν θέσει σε προσωρινή ακινησία και τα παρατάνε στους δρόμους είτε αφήνοντας επάνω τις πινακίδες κυκλοφορίας τους είτε τις έχουν αφαιρέσει.
Οι υπάλληλοι των Δήμων οι οποίοι έχουν αναλάβει την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων αποκάλυψαν στο Carandmotor.gr τα «κόλπα» που κάνουν οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας είτε με πινακίδες κυκλοφορίας αλλά τα οχήματα έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία ώστε να παρατείνουν την παράνομη στάθμευσή τους στο δημόσιο δρόμο!
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι υπάλληλοι από τους Δήμους στο Carandmotor.gr: «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος οι υπάλληλοι των υπηρεσιών απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων συνήθως μετά από κάποια επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία μεταβαίνουν στο σημείο όπου βρίσκεται παρκαρισμένο κάποιο τέτοιο όχημα και τραβούν φωτογραφίες όπου φαίνεται το όχημα αλλά και η ακριβής θέση που είναι σταθμευμένο. Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουν 90 ημέρες (3 μήνες) ώστε να ξαναπεράσουν από το σημείο όπου και έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται ακινητοποιημένο το εγκαταλελειμμένο όχημα και αν δεν έχει μετακινηθεί τότε οι υπάλληλοι κολλούν την ειδοποίηση ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένο όχημα και ο ιδιοκτήτης του έχει το περιθώριο των 45 ημερών για να το απομακρύνει από το δρόμο. Αν δεν το μετακινήσει κανείς μετά την παρέλευση των 45 ημερών τότε οι Δήμοι μπορούν νόμιμα να το μεταφέρουν με γερανό σε κάποιο κέντρο Ανακύκλωσης Οχημάτων. Προσοχή όμως! Σε περίπτωση που στο διάστημα των 45 ημερών μετακινήσει κάποιος το όχημα τότε η όλη διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Δηλαδή οι υπάλληλοι του Δήμου καταγράφουν το ακριβές σημείο που βρίσκεται παρκαρισμένο το όχημα και μετά από 3 μήνες θα πρέπει να ξαναπεράσουν για να βεβαιώσουν αν έχει μετακινηθεί ή όχι και να κολλήσουν και πάλι το αυτοκόλλητο με την ένδειξη ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Βέβαια είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων τα μετακινούν λίγα μέτρα πιο κάτω από όπου βρίσκονται σταθμευμένα σε περίπτωση βεβαίωσης της ειδοποίησης και όλα ξεκινούν από την αρχή.
Πέραν όμως των αυτοκινήτων που βρίσκονται παρκαρισμένα στο δρόμο χωρίς πινακίδες υπάρχουν πλέον και άλλα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν θέσει σε προσωρινή ακινησία αλλά δεν έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Οπότε στα εν λόγω οχήματα δεν φαίνεται η «φορολογική τους ακινησία» και θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα στοιχεία του οχήματος στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διαπιστώσει αν όντως είναι πληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας ή αν έχει τεθεί σε φορολογική ακινησία.»
Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία ή ο ιδιοκτήτης του έχει ξεχάσει επάνω στο όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας ή δεν το έχει παρκαρισμένο στον ιδιωτικό χώρο που έχει δηλώσει τότε ο νόμος προβλέπει επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 10.000 ευρώ!