Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στις ασφάλειες των αυτοκινήτων καθώς η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα να βρεθούν πλημμυρισμένα ή να καταλήξουν σε κάποια θάλασσα που καταλήγουν τα ρέματα.
Υπό αυτό το πρίσμα ολόκληρος ο ασφαλιστικός κλάδος αλλά και η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων εξετάζουν σοβαρά την φορολογική πριμοδότηση των ιδιοκτητών οχημάτων που θα ασφαλίζουν για προστασία από φυσικές καταστροφές ή την υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων έναντι των φυσικών φαινομένων.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό τα κίνητρα που εξετάζονται στην ασφάλιση των αυτοκινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών να είναι παρόμοια με το μοντέλο ασφάλισης των κατοικιών που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ώστε να δελεαστούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και να τα ασφαλίσουν για πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Δεν αποκλείεται να μειωθεί το τεκμήριο διαβίωσης των ΙΧ ή ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης (στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. και ηλικία έως 10 έτη) ή ακόμη και να υπάρξει μείωση των Τελών Κυκλοφορίας!
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο Carandmotor.gr σχετικά με την υποχρεωτικότητα ασφάλισης και την Προστασία από Φυσικές Καταστροφές επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Σαφώς και η ασφάλιση των οχημάτων από φυσικά φαινόμενα είναι πρωτεύουσας σημασίας να υπάρχει. Είναι θετικό να περάσει στην συνείδηση των οδηγών ως υποχρεωτική να υπάρχει στα ασφαλιστήριο καθώς η αναγκαιότητά της προκύπτει από τα χιλιάδες περιστατικά που καταγράφονται ετησίως. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει εμφανής στην Ελλάδα και έχουμε τόσα φαινόμενα που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές και σε οχήματα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι δε μπορεί να αφήνεται στην τύχη μια περιουσία που κινείται στον δρόμο. Όμως για να διευρύνουμε την προσέγγισή μας θέλω να επισημάνω ότι η προστασία από φυσικά φαινόμενα είναι ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα που αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και τα ακίνητα των επιχειρήσεων όπως και οι κατοικίες των πολιτών πρέπει να ενταχθούν σε ένα καθεστώς προστασίας. Δόθηκε το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ με την έκπτωση η οποία όμως είναι μικρή για να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση ασφάλισης το σύνολο του πληθυσμού. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί αυτή η έκπτωση όπως είναι αναγκαίο να βρεθεί και όποια άλλη λύση που θα ασφαλίσει το σύνολο τους πληθυσμού. Να αναφέρω ότι στην Γερμανία οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές αποζημιώθηκαν στην πλειονότητά τους από τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 10% από το κράτος.
Επίσης είναι και το μείζον θέμα των Αστικών Ευθυνών Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως και της Υγείας και της Σύνταξης. Θέλουμε και στην Ελλάδα να ισχύσει ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δε μπορεί να συνεχίζουμε την δική μας αυτόνομη πορεία που μας κρατά σε απόκλιση από το ευρωπαϊκό δεδομένο. Είναι 20 επαγγέλματα που έχουν υποχρεωτική την ασφάλιση αστικής ευθύνης και οφείλουμε να σεβαστούμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση και να θεσπιστεί και εδώ αυτό το ισχυρό πλαίσιο προστασίας των επαγγελμάτων. Όσο για την Υγεία και την Σύνταξη είναι προφανές ότι και οι δύο τομείς έχουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης έγκειται στην σοβαρή υποστήριξη αυτών των δύο ευαίσθητων για τους πολίτες τομέων. Και εδώ η κινητροδότηση θα αποτελέσει μια εκκίνηση ουσιαστική για να επέλθει και μια συνολικότερη αναθεώρηση στο πώς σκεπτόμαστε, προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα. Σκοπός κάθε κίνησης οφείλει να είναι η μέριμνα για τους πολίτες, η ενίσχυση της οικονομίας και η μετρήσιμη ανταποδοτικότητα των όσων αποφασίζονται.»