«Μετωπική» με Beat και Uber

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@movenews.gr

 

Νέο κύκλο διαμάχης με Beat και Uber πυροδότησε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης ο οποίος στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τις μεταφορές που συζητείται στη Βουλή πρόσθεσε τη λέξη «παράνομες» στις εκπτώσεις και στις επιδοτήσεις κομίστρου στα ταξί.

Ουσιαστικά με τη λέξη αυτή ποινικοποιείται οποιαδήποτε κίνηση μειωμένης διαδρομής που παρείχαν οι δύο παραπάνω εταιρείες είτε αυτή αφορούσε την κατάργηση της διπλής ταρίφας από τις 12 τα μεσάνυχτα από την Uber είτε τις δωρεάν διαδρομές και τις εκπτώσεις από την BEAT!

Ο «πόλεμος» μεταξύ του υπουργού και των δυο εταιρειών έχει κορυφωθεί τις τελευταίες 10 ημέρες καθώς το νομοσχέδιο θέτει όρους και προϋποθέσεις ουσιαστικά «προστατεύοντας» το ΣΑΤΑ και χαρακτηρίζοντας αθέμιτο ανταγωνισμό την λειτουργία των ανταγωνιστών.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μία «υποτίθεται» απελευθερωμένη αγορά η προστασία απέναντι στον ιδιοκτήτη ταξί και όχι στον επιβάτη που θέλει να πληρώνει χαμηλότερο κόμιστρο δημιουργεί ερωτήματα.

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις ο κ. Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων  απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Αυτή είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, που δεν καταστρατηγεί, κιόλας, τη νομοθεσία του Μεταφορών; Επιτρέπονται εκπτώσεις; Πού επιτρέπονται εκπτώσεις; Αυτό το θεσμικό πλαίσιο για τους αυτοκινητιστές δεν το κάναμε εμείς, εσείς το κάνατε».

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο κ. Σπίρτζης προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την αγορά των ταξί  χαρακτηρίζοντας την εικόνα που θέλουν να φτιάξουν «η οποία συνήθως είναι πιο κίτρινη από τα ταξί».

«Τι εννοεί η Νέα Δημοκρατία υγιή επιχειρηματικότητα; Εννοεί το «ελληνικό θαύμα», να έχει έδρα στο εξωτερικό και παράρτημα στην Ελλάδα. Εννοεί να έχει μετόχους  από τις Βρετανικές παρθένες νήσους, αμφιβόλου προελεύσεως, εννοεί να έχει χρηματοδότηση μέσω  διαφόρων off shore, από γνωστούς, συγγενείς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο καταλαβαίνει τι λέτε μεταρρύθμιση, τι λέτε υγιή επιχειρηματικότητα, τι λέτε με όλους τους πολύ σημαντικούς ορισμούς που χρησιμοποιείτε και έχετε κάψει και τους ορισμούς. Έχετε κάψει τη μεταρρύθμιση σαν λέξη. Έχετε κάψει μια σειρά από ορισμούς. Δηλαδή το ακούει ο κόσμος και του σηκώνεται η τρίχα με αυτά που λέτε. Τον εκσυγχρονισμό και πολλά άλλα. Όχι, τον εκσυγχρονισμό τον έκαψαν άλλοι. Υγιή επιχειρηματικότητα, λοιπόν είναι να δέχεται κάρτες η συγκεκριμένη εταιρεία και να πηγαίνουν τα χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού. Όχι μόνο εσείς που με κατηγορείτε κιόλας,  ότι, «καλά δεν ξέρει ο Υπουργός πως λειτουργεί μια μεγάλη τράπεζα και οι κάρτες; Και ήταν και στον ιδιωτικό τομέα…» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης στη Βουλή, και συνέχισε: «Εσείς δεν γνωρίζετε κύριε Καραμανλή, ότι από το 2015 απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα; στη δική μας χώρα, γιατί είμαστε σε capital control; Προφανώς αν το έκανε αυτό μια εταιρεία ή μια ομάδα μικρομεσαίων, προφανώς θα πήγαινε το ΣΔΟΕ, ή η ΑΔΑΕ ή οποιοσδήποτε και θα παρουσιαζόταν στα κανάλια που σας υπηρετούν με συνέπεια, ή εσείς τα υπηρετείτε με συνέπεια, ότι πιάστηκε μεγάλο κύκλωμα. Στη Βeat όμως επιτρέπεται. Γιατί εκεί είναι υγιής  επιχειρηματικότητα, να είσαι στο εξωτερικό…να,να…»