Πότε θα διαγράφονται οριστικά τα κλεμμένα ή ακινητοποιημένα ΙΧ;

Εκκαθάριση του Μητρώου οχημάτων θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς όπως φαίνεται εκατομμύρια ΙΧ, δίκυκλα, φορτηγά, κ.ά. έχουν καταστραφεί αλλά δεν έχουν διαγραφεί, κάποια άλλα είναι εγκαταλελειμμένα στους δρόμους και κάποια έχουν κλαπεί και στο σύστημα φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς προσωρινής ακινησίας.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο που έχει αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τα αδρανή οχήματα στις οποίες περιγράφεται αναλυτικά πότε θα διαγράφονται οριστικά ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ιδιοκτήτης τους.

Πιο συγκεκριμένα στα οχήματα περί τίτλων κυριότητος, ταξινόμησης αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων, τα οποία δεν έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν τεθεί σε οικειοθελή ή αναγκαστική ακινησία και εμφανίζονται σε κυκλοφορία στα Μητρώα Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), χαρακτηρίζονται ως αδρανή, όταν για τα τελευταία 7 τουλάχιστον έτη, συμπεριλαμβανομένου του έτους διασταύρωσης, δεν είναι τακτοποιημένα σωρευτικώς ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, και την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.), για οχήματα που υποχρεούνται σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

Τι θα γίνει με τα ΙΧ που έχουν κλαπεί ή έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας;

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταρτίζει λίστες εγγραφών των οχημάτων με στοιχεία προς διόρθωση στα μητρώα οχημάτων, οχημάτων που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν και αδρανών οχημάτων, τις οποίες διαβιβάζει μέσω διαλειτουργικότητας ή με αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων μέσω ασφαλούς διαδικασίας στα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), οπότε και τα διαλαμβανόμενα σε αυτές οχήματα τίθενται αυτομάτως σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας στα σχετικά ηλεκτρονικά Μητρώα, με την αποστολή σχετικής ενημέρωσης από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. και με ευθύνη του αρμόδιου φορέα για έκαστο ηλεκτρονικό μητρώο, καθώς και σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr–ΕΨΠ).

Τα οχήματα που περιέρχονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας δεσμεύονται σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των συναρμόδιων Υπηρεσιών και δεν επιτρέπεται καμία ενέργεια, η οποία μεταβάλλει την κατάσταση του οχήματος. Οι ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες ή κάτοχοι των εν λόγω οχημάτων, σύμφωνα με τα τηρούμενα στα ηλεκτρονικά μητρώα στοιχεία, θα ειδοποιηθούν από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. με ηλεκτρονικό τρόπο ή με αποστολή ενημερωτικού εγγράφου, με αξιοποίηση των δηλωμένων στοιχείων επικοινωνίας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ή στα Στοιχεία Μητρώου και Επικοινωνίας της Α.Α.Δ.Ε., για τη θέση του οχήματός τους σε προσωρινή αδράνεια, ώστε να προβούν εντός 20 ημερών στις κάτωθι, κατά περίπτωση, ενέργειες:

– αν το όχημα δεν υφίσταται ή δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, να επικαιροποιήσουν την κατάσταση του οχήματός τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184) με:

– τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία ζητείται η αλλαγή κατάστασης του οχήματος σε οριστική αδράνεια ή

– τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία ζητείται η διαγραφή του οχήματος ή η θέση αυτού σε αναγκαστική ακινησία, και την επιπλέον ηλεκτρονική ανάρτηση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων,

– αν το όχημα βρίσκεται στην Ελλάδα:

-να προβούν στις δέουσες ενέργειες, κατά περίπτωση, προς την Α.Α.Δ.Ε. ή την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να το θέσουν σε ακινησία σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α΄ 82) ή

-να υποβάλουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση για την κυκλοφορία του οχήματος στη χώρα, και επιπλέον να αναρτήσουν ηλεκτρονικά τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία,

-σε οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της ειδοποίησης ως προς τα στοιχεία του οχήματος ή της ιδιοκτησίας αυτού, να υποβάλουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Με την ειδοποίηση της παρούσας ο ιδιοκτήτης, οι συνιδιοκτήτες ή ο κάτοχος του οχήματος ενημερώνονται ταυτόχρονα για την ενδεχόμενη επιβολή των κυρώσεων, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή υποβολής ψευδών ή ανακριβών δικαιολογητικών, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την αλλαγή κατάστασης του οχήματος. Αν πρόκειται για συνιδιοκτησία, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παρούσας, αρκεί η κατά περίπτωση ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από έναν από τους συνιδιοκτήτες και η ηλεκτρονική αποδοχή της δήλωσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.

Τα στοιχεία των δηλώσεων διατίθενται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς για έλεγχο, ενημέρωση των τηρούμενων δεδομένων στα συστήματα αυτών και εκτέλεση των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ενεργειών.

Με την παρέλευση της προθεσμίας ο ιδιοκτήτης, οι συνιδιοκτήτες ή ο κάτοχος ενημερώνονται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. με ηλεκτρονικό τρόπο ή την αποστολή ενημερωτικού εγγράφου για την αλλαγή κατάστασης του οχήματός τους.

Η θέση οχημάτων σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σύμφωνα με το παρόν δεν συνεπάγεται την απαλλαγή από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, την ασφάλιση ή λοιπές υποχρεώσεις, οι οποίες βαρύνουν το όχημα.

Οχήματα σε κατάσταση οριστικής αδράνειας

Τα Οχήματα περιέρχονται αυτοδικαίως σε κατάσταση οριστικής αδράνειας στα κατά περίπτωση μητρώα οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και στις σχετικές εφαρμογές της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με μόνη την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Για οχήματα, για τα οποία έχουν αναρτηθεί σχετικά δικαιολογητικά, διενεργείται κατά περίπτωση έλεγχος από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Οι αρχές προβαίνουν σε διόρθωση της εικόνας του οχήματος στα σχετικά Μητρώα, με τη συνδρομή, όταν απαιτείται, λοιπών συναρμόδιων αρχών. Το όχημα είναι δυνατόν να διαγράφεται ή να τίθεται σε αναγκαστική ακινησία από την αρμόδια αρχή, όταν από τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν υφίσταται ή ότι πληροί τις προϋποθέσεις θέσης σε αναγκαστική ακινησία, αντίστοιχα.

Σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω των 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την ειδοποίηση, είτε ανήκουν σε θανόντες.

Στα οχήματα τα οποία, για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών, δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.). Η αυτοδίκαιη περιέλευση σε κατάσταση οριστικής αδράνειας πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών, συνιδιοκτητών ή κατόχων, εάν το όχημα δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις τους τα προηγούμενα 5 φορολογικά έτη.

Οχήματα, τα οποία εντοπίζονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σε περισσότερες από 3 διαδοχικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, περιέρχονται κατά την τέταρτη διασταύρωση αυτοδικαίως σε κατάσταση οριστικής αδράνειας, στα κατά περίπτωση Μητρώα Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και στις σχετικές εφαρμογές της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οχήματα θανόντων είναι δυνατόν να τίθενται σε κατάσταση οριστικής αδράνειας ή να διαγράφονται από τους νόμιμους κληρονόμους με απλουστευμένες διαδικασίες.

Για τα οχήματα που τίθενται σε κατάσταση οριστικής αδράνειας ή διαγράφονται δεν επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο κατά την οποία περιήλθαν σε κατάσταση οριστικής αδράνειας, καθώς και τέλη κυκλοφορίας επόμενων ετών, παρέλκει η υποχρέωση διενέργειας ελέγχου Κ.Τ.Ε.Ο. και ασφάλισης και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

Εάν καταληφθεί σε κυκλοφορία όχημα που βρίσκεται σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχό τους διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή είναι η Α.Α.Δ.Ε., η οποία βεβαιώνει τα αναλογούντα ποσά στον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη ή κατόχου μέσω του συστήματος TAXISnet και κοινοποιεί την πράξη επιβολής του προστίμου ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, για το πρόστιμο και τα τέλη κυκλοφορίας του παρόντος ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την έκδοση παραβόλου ύψους 150 ευρώ και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες παρέχουν τη σχετική έγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση. Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα για το έτος επαναφοράς και εφεξής.

Οχήματα σε κατάσταση οριστικής αδράνειας διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα οχημάτων των Υπηρεσιών, με την παρέλευση 7 ετών από το έτος περιέλευσής τους σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.

Ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι οχημάτων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας οχημάτων θα διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) έλεγχοι με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων, που αφορούν στα οχήματα και στα σχετιζόμενα με αυτά πρόσωπα, τα οποία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας ή διαβιβάζονται σε ηλεκτρονικά αρχεία με ασφαλή διαδικασία, τηρουμένων όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, από τις βάσεις δεδομένων. Ο ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο.