Στη δίνη του dieselgate και η BMW;

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας βρίσκεται τώρα και η BMW. 100 αστυνομικοί έκαναν εφόδους στα γραφεία της στο Μόναχο αναζητώντας στοιχεία για χειραγώγηση εκπομπών CO2. Έρευνες και πάλι στα κεντρικά της VW.

Νέο πλήγμα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους χειραγωγημένους ρύπους στα ντιζελοκίνητα της VW και της Daimler, στο στόχαστρο μπαίνει και η BMW.

Για πρώτη φορά η εισαγγελία του Μονάχου, όπου είναι και η έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έκανε έφοδο στα γραφεία της, στο κέντρο έρευνας και καινοτομίας και στο εργοστάσιο κινητήρων ντίζελ στην αυστριακή πόλη Στάιρ.

Λάθος λογισμικά;

Στις έρευνες, που έγιναν ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, συμμετείχαν συνολικά 100 αστυνομικοί και εισαγγελείς, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της BMW. Όπως διευκρίνισε, αφορούσαν σε ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε για τα μοντέλα SUV X5 κα X6, αλλά τοποθετήθηκε «κατά λάθος» στη σειρά των 5 και 7, όπου πλέον δεν λειτουργούσε σωστά. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σε 11.000 πετρελαιοκίνητα τοποθετήθηκαν λάθος λογισμικά ελέγχου των καυσαερίων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Χάραλντ Κρίγκερ τόνισε ότι σε εσωτερικούς ελέγχους διαπιστώθηκε το λάθος και ότι πρόκειται για «λάθος και όχι εσκεμμένη πράξη χειραγώγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η εμπλοκή της εισαγγελίας του Μονάχου έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, όταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οχημάτων την ενημέρωσε ότι εκπρόσωποι της BMW παραδέχθηκαν τοποθέτηση εξαρτήματος αδρανοποίησης του διακόπτη ελέγχου των καυσαερίων. Πέντε ημέρες αργότερα άνοιξει κύκλο ερευνών εναντίον αγνώστων.

Νέα προδικαστική έρευνα και στη VW

Αλλά και η VW είχε «επισκέψεις». Η εισαγγελία του Μπράουνσβάιχ, στο πλαίσιο νέας προδικαστικής έρευνας σε βάρος της για υποψία χειραγώγησης της αγοράς, προχώρησε και πάλι σε έρευνες 13 γραφείων στα κεντρικά της VW. Ο ανώτατος εισαγγελέας Κλάους Τσίε ανέφερε ότι αρχές Μαρτίου κατασχέθηκαν έγγραφα και στοιχεία με όγκο πληροφοριών πολλών τεραμπάιτ, που οδηγούν στην υποψία ότι η εταιρεία έδωσε εσφαλμένα στοιχεία στους καταναλωτές σε ότι αφορά τις μετρήσεις διοξειδίου του άνθρακα το 2015, λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του dieselgate. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για επιστολή που απέστειλε τότε η αυτοκινητοβιομηχανία διορθώνοντας προηγούμενη ανακοίνωσή της για ανεξήγητα (υψηλά) ποσοστά CO2 σε μετρήσεις, βάσει τον οποίων εντάσσονται τα οχήματα στις κατηγορίες Euro1 μέχρι Euro6.

Στη νέα ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν επιβεβαιώθηκαν υποψίες για χειραγώγηση των ποσοστών κατανάλωσης και ότι σε νέες μετρήσεις οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν μόνο σε 9 κατηγορίες μοντέλων ήταν απειροελάχιστες. Πάντως οι επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της μητρικής Porsche SE δεν πιστεύουν ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν δεν θα είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε άσκήσες διώξεων.

Πηγή Πληροφοριών: DW