Πωλήσεις νέων ΙΧ: «Καυτός» ο Ιούνιος – Τι φοβούνται οι εισαγωγικές εταιρείες;

Ακόμη πιο ψηλά κινήθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Ιούνιο με τις εταιρείες ενοικιάσεων και Leasing να οδηγούν την αγορά ενώ σημαντική ώθηση στην πορεία των ταξινομήσεων διαδραμάτισε φυσικά και η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή από τις 4 Ιουλίου και ονομάζεται GSR 2.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία τα καινούρια αυτοκίνητα πρέπει να φέρουν στον βασικό τους εξοπλισμό σημαντικά συστήματα ασφαλείας αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται να ταξινομηθούν επί ευρωπαϊκού εδάφους!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγικές εταιρείες να σπεύσουν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές το στοκ των καινούριων αυτοκινήτων που δεν πληρούσαν την εφαρμογή GSR2 ενώ κάποιες άλλες προχώρησαν στο «πινακίδωμα» των οχημάτων που δεν είχαν πωληθεί.

Οπότε το γεγονός ότι οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ξεπέρασαν τις 14.000 μονάδες μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει «υπέροχο» ωστόσο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα διαρκέσει όσο και η λάμψης μιας φωτοβολίδας σε έναν σκοτεινό ουρανό.

Επίσης σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι παραγγελίες τόσο από εταιρείες ενοικιάσεων όσο και από εταιρείες Leasing κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι ελάχιστες όπως επίσης μειωμένες είναι και οι πωλήσεις λιανικής λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των καταναλωτών οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν έως τα τέλη Ιουλίου και τις φορολογικές τους δηλώσεις και να εξοφλήσουν το όποιο χρέος προκύψει κατά την εκκαθάρισή τους.

Πάντως σε απόλυτους αριθμούς τον Ιούνιο του 2024 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 14.000 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ενώ το ποσοστό των εταιρικών πωλήσεων ανήλθε σε 60% ενώ το υπόλοιπο 40% αφορούσε σε πωλήσεις λιανικής.

Στελέχη από την αγορά καινούριων αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά την περαιτέρω πορεία της αγοράς καθώς εκτός των παραπάνω σύντομα αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με μεγάλη μείωση των δασμών που σίγουρα θα πλήξει την αγορά των καινούριων αυτοκινήτων!

Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ξεπέρασαν τις 78.000 μονάδες με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει άνοδο 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Πρωτιά για την Toyota

Για έναν ακόμη μήνα η Toyota κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση του πίνακα των πωλήσεων πετυχαίνοντας πάνω από 3.000 πωλήσεις! Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Citroen με πάνω από 1.050 μονάδες ενώ στην τρίτη θέση και σε απόσταση αναπνοής βρέθηκε η Suzuki (50 οχήματα λιγότερα από την Citroen). Στη συνέχεια ακολουθούν η Hyundai με πάνω από 900 αυτοκίνητα, η Fiat με πάνω από 800 μονάδες, η Peugeot με περίπου 800 ΙΧ, η VW με πάνω από 700 αυτοκίνητα, η Opel με πάνω από 550 μονάδες, η BMW με κάτω από 550 αυτοκίνητα και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Kia με λίγο πάνω από τις 500 μονάδες.