Κλήσεις ΚΟΚ: «Παράθυρο» για αλλαγή των ποσών στα εισοδήματα και στα ποσοστά προσαύξησης

Της Μαρίας Μόσχου και του Γιώργου Ανδρή

Μετά τη σύγχιση που προκάλεσε ο υφυπουργός Μεταφορών περί Υπουργικής Απόφασης για σύνδεση των προστίμων του ΚΟΚ με το εισόδημα του παραβάτη τελικά η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο.

Ειδικότερα στη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου ξεκαθαρίζεται ότι: «Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, τα παραπάνω ποσά του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και τα ποσοστά προσαύξησης να τροποποιούνται, ανάλογα και με την κατηγορία της παράβασης, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του αρχικού προστίμου. Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης μπορεί να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και επιστημονικούς ή άλλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς».

Δηλαδή οι δύο Υπουργοί θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τόσο τα ποσά των εισοδημάτων όσο και τα ποσοστά προσαύξησης των προστίμων!

 

Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ

Τα πρόστιμα του ΚΟΚ σύμφωνα με το νέο άρθρο θα είναι ανάλογα του εισοδήματος και ειδικότερα θα διπλασιάζονται αν οι παραβάτες έχουν εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζονται αν ο παραβάτης έχει εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Στους παραβάτες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση στα πρόστιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως τα πρόστιμα θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και αφορούν:

Χαμηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα έως 100 ευρώ.

Μεσαία επικινδυνότητα για πρόστιμα από 101 έως 300 ευρώ.

Υψηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα από 301 έως 600 ευρώ.

Με λίγα λόγια αν δηλώνετε στην εφορία εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ τα πρόστιμα κυμαίνονται από 200 έως 1.200 ευρώ.

Αν πάλι δηλώνετε στην εφορία εισοδήματα από 100.001 ευρώ και άνω τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 έως 1.800 ευρώ.