Ποια είναι η νέα αλλαγή στις ενοικιάσεις ΙΧ με οδηγό

    Νέα αλλαγή πραγματοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις ενοικιάσεις ΙΧ με οδηγό μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση ανάρτησης της προκράτησης 2 ώρες πριν την επιβίβαση των τουριστών.

    Ωστόσο το ΥΠΥΜΕ επανήλθε με νέα υπουργική Απόφαση η οποία επαναφέρει την υποχρέωση ανάρτησης της προκράτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα από τις εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ με οδηγό όχι δύο αλλά μία ώρα πριν την επιβίβαση των τουριστών στα πολυτελή μαύρα VIP vans.

    Σύμφωνα με στελέχη από τον κλάδο των εταιρειών ενοικιάσεων ΙΧ με οδηγό αυτή η υποχρέωση είναι αντίθετη στην απόφαση του ΣτΕ και είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν εκ νέου οι επαγγελματίες του κλάδου στο ΣτΕ ώστε να δικαιωθούν και πάλι!

    Μάλιστα δεν είναι και λίγοι είναι διατεθειμένοι να απαιτήσουν και αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος για διαφυγόντα έσοδα καθώς η υποχρέωση ανάρτησης της προκράτησης έστω και μία ώρα πριν την επιβίβαση των επιβατών περιορίζει τις συμβάσεις τους και ουσιαστικά χάνονται οι πελάτες της κρουαζιέρας οι οποίοι κατεβαίνουν από το πλοίο και αναζητούν κάποιο μαύρο πολυτελές van για τις μετακινήσεις τους.

    Η υπουργική Απόφαση αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 154785/15-5-2023 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός κανόνων εφαρμογής της ολικής εκμίσθωσης Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως» (Β’ 3276).

    Άρθρο 1

    Τροποποιείται η παρ.  2 του άρθρου 2 της υπ’  αρ. 154785/15-5-2023 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός κανόνων εφαρμογής της ολικής εκμίσθωσης Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως»

    (Β’ 3276) και διαμορφώνεται ως εξής:

    «Όλα τα στοιχεία της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκράτησης αναρτώνται υποχρεωτικώς με ευθύνη των εκμισθωτών ή σε περίπτωση διαμεσολάβησης κατά το άρθρο 13 του ν. 4530/2018 και των φορέων διαμεσολάβησης, στο Ψηφιακό Μητρώο των άρθρων 18 και 20 του ν. 4530/2018, τουλάχιστον 60 λεπτά προ της ώρας έναρξης αυτής».