Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μετά την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει προσωρινούς επιπλέον δασμούς έως 38% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ, καθώς το Πεκίνο κατηγορείται ότι έχει ευνοήσει παρανόμως τις αυτοκινητοβιομηχανίες του. Τα οχήματα, που κατασκευάζονται στα κινεζικά εργοστάσια, φορολογούνταν μέχρι τώρα στην ΕΕ γύρω στο 10%.
Οι Βρυξέλλες έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να καταστήσουν οριστικούς αυτούς τους επιπλέον δασμούς, κάτι που αφήνει ανοικτό μέχρι το Νοέμβριο ένα παράθυρο για διάλογο με το Πεκίνο.
«Η Κίνα προσέφυγε στο μηχανισμό διευθέτησης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας την ΕΕ «να διορθώσει αμέσως τις κακές πρακτικές της». Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι Βρυξέλλες «παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Η απάντηση της ΕΕ
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβάλλοντας τους δασμούς αυτούς, οι οποίοι έχουν στόχο να περιορίσουν τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς να τις μπλοκάρουν εντελώς, αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόζεται από την Ουάσινγκτον.
Η Κίνα ξεπέρασε πέρυσι την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων. Επένδυσε πολύ νωρίς στις μπαταρίες, την τεχνολογική καρδιά των ηλεκτρικών οχημάτων, στις οποίες εξειδικεύτηκε.
Στην Ευρώπη, οι κινεζικές μάρκες σημειώνουν ταχεία άνοδο χάρη σε ανταγωνιστικούς δασμούς.
Το μερίδιό τους αυξήθηκε από λιγότερο από 2% της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στα τέλη του 2021 σε σχεδόν 8% στα τέλη του 2023, σύμφωνα με το ινστιτούτο Jato, καθώς επωφελήθηκαν από την απαγόρευση πωλήσεων κινητήρων βενζίνης και ντίζελ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ με ορίζοντα το 2035 ώστε να καταπολεμηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.