Δοκιμάζουμε το Peugeot 2008 1.2 PureTech EAT8 με 130 ίππους!

«Κομμένο και ραμμένο» στα ελληνικά φορολογικά δεδομένα αποδείχθηκε ότι είναι το νέο Peugeot 2008 με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,2 λίτρου ο οποίος αποδίδει 130 ίππους και συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων που προσδίδει μεγάλη άνεση κυρίως κατά την κίνηση του οχήματος μέσα στην πόλη.

Άλλωστε ο χαμηλός κυβισμός του κινητήρα είναι δεδομένο ότι παρέχει ασφάλεια στον ιδιοκτήτη του Peugeot 2008 καθώς δεν είναι και λίγες οι φορές που το οικονομικό επιτελείο αλλάζει τα φορολογικά δεδομένα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα χαράτσια.

Μάλιστα ο χαμηλός κυβισμός που σημαίνει και αντίστοιχα χαμηλό τεκμήριο διαβίωσης σε συνδυασμό με το ελάχιστο κόστος χρήσης αποτελούν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που δελεάζουν τους Έλληνες καταναλωτές κατά την επιλογή του καινούριου τους αυτοκινήτου. Και το Peugeot 2008 1,2 PureTech διαθέτει και τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά με επιπλέον την μοναδική σχεδίαση, την άνεση, πολυετή εργοστασιακή εγγύηση αλλά και την υψηλή μεταπωλητική αξία.

Η τιμή εκκίνησης για το Peugeot 2008 ανέρχεται σε 24.800 ευρώ για την βασική έκδοση ενώ η κορυφαία έκδοση GT της δοκιμής μας υπολογίζεται σε 34.700 ευρώ και συνοδεύεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση για πολλά ξέγνοιαστα χιλιόμετρα.

Αέρας ανανέωσης

Με έναν αέρα ανανέωσης, η κορυφαία βενζινοκίνητη παραλλαγή του Peugeot 2008 συνεχίζει να ξεχωρίζει στην απαιτητική κατηγορία των B-SUV.

Το νέο γαλλικό μοντέλο «υιοθετεί» σχεδιαστικά στοιχεία από το νέο 508 και πιο συγκεκριμένα το 2008 διαθέτει φωτεινή υπογραφή της μάρκας στο εμπρόσθιο τμήμα ενώ οι σχεδιαστές έχουν τοποθετήσει στα μαύρα γυαλιστερά πλαίσια του προφυλακτήρα τις τρεις χαρακτηριστικές «νυχιές» που δένουν αρμονικά με τους νέους full LED προβολείς.

Από το πλάι κυριαρχούν οι μαύρες 18αρες ζάντες αλουμινίου όπως επίσης και τα μαύρα μαρσπιέ ενώ στο πίσω μέρος ανασχεδιασμένη είναι η φωτεινή ένδειξη αλλά και τα φώτα LED τα οποία αποτελούνται από 3 οριζόντιες λωρίδες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η διχρωμία που υπήρχε στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας με το έντονο λευκό χρώμα Okenite να εναλλάσσεται με τη μαύρη οροφή αλλά και τους μαύρους προφυλακτήρες.

Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν πως, εκτός από το νέο έμβλημα της μάρκας εμπρός, υπάρχει και νέο λογότυπο Peugeot στο πορτμπαγκάζ.

Hitech καμπίνα επιβατών

Στο εσωτερικό του νέου Peugeot 2008 οι αλλαγές είναι πιο διακριτές και σίγουρα ενισχύουν το τεχνολογικό προφίλ του γαλλικού μοντέλου διατηρώντας παράλληλα στο μέγιστο βαθμό την άνεση και την ποιότητα κατασκευής.

Ο τρισδιάστατος ψηφιακός πίνακας οργάνων 10’’ (στάνταρ την έκδοση GT της δοκιμής μας) απέκτησε νέα σχεδίαση με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευανάγνωστος αλλά και όμορφος.

Η κεντρική οθόνη αφής 10’’ για το infotainment διαθέτει και λειτουργία multi-window που την καθιστά ακόμη πιο εύχρηστη ενώ λαμβάνει και ενημερώσεις “over-the-air” (OTA).

Μια σειρά διακοπτών βρίσκεται κάτω από την κεντρική οθόνη για άμεση πρόσβαση σε βασικές ρυθμίσεις σε συστήματα όπως ο κλιματισμός παραμένει πολύ βολική, ενώ με την ευκαιρία της ανανέωσης προστέθηκαν περισσότερες θύρες USB-C και ισχυρότερη ασύρματη φόρτιση smartphone.

Οι γενναιόδωρες διαστάσεις του Peugeot 2008 (μήκος: 4,3 μ., πλάτος: 1,77 μ., ύψος 1,55 μ., μεταξόνιο: 2,6 μ.), μετατρέπουν την καμπίνα επιβατών σε άνετο γαλλικό σαλόνι ενώ την ίδια στιγμή τοποθετούν το αυτοκίνητο πιο κοντά στην κατηγορία C-SUV με αποτέλεσμα το γαλλικό μοντέλο να είναι ένα από το πλέον ευρύχωρα μοντέλα της μικρότερης κατηγορίας.

Όσον αφορά στο χώρο αποσκευών αγγίζει τα 434 λίτρα ενώ με την αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων φθάνει στα 1.467 λίτρα.

130 ίπποι

Κάτω από το καπό του Peugeot 2008 της δοκιμής μας είχε τοποθετηθεί ο γνωστός 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 1,2 λίτρου ο οποίος αποδίδει 130 ίππους και 230 Nm ροπής. Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρόσθιους τροχούς μέσω ενός (στάνταρ) αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων (ΕΑΤ8) το οποίο διακρίνεται για την λειτουργία του.

Παρά την τοποθέτηση κινητήρα με χαμηλό κυβισμό το γαλλικό μοντέλο τα καταφέρνει αρκετά καλά στον τομέα των επιδόσεων με τα πρώτα 100 χλμ. από στάση να έρχονται σε μόλις 9,2 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 203 χλμ./ώρα. Επιδόσεις πραγματικά ικανοποιητικές για ένα αυτοκίνητο βάρους 1.280 κιλών που καταναλώνει μόλις 5,9 λίτρα για κάθε 100 χλμ. σε μικτή χρήση.

Επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα καθώς δεν ακούγεται ο γνωστός ήχος που παράγουν τα τρικύλινδρα μηχανικά σύνολα ενώ ο οδηγός ανάλογα με τις διαθέσεις του μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης (Normal, Eco και Sport).

Άνεση και οικονομία

Το ανανεωμένο Peugeot 2008 αποτελεί ένα ευχάριστο, άνετο και οικονομικό στη χρήση αυτοκίνητο. Ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα ζωηρός από τις χαμηλές στροφές και κινεί με άνεση το αμάξωμα του γαλλικού μοντέλου.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο το γαλλικό SUV θα κινηθεί με απόλυτη οικονομία και άνεση στα όρια του ΚΟΚ ενώ όταν επιθυμεί ο οδηγός ο κινητήρας ανεβάζει στροφές μέχρι το ταχύμετρο να ξεπεράσει τα 200 χλμ./ώρα. Την ίδια στιγμή το αμάξωμα παραμένει ευθύβολο και σταθερό ακόμη και αν πνέουν ισχυροί πλευρικοί άνεμοι.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με συνεχείς στροφές το εξαιρετικό πλαίσιο με την καλορυθμισμένη ανάρτηση, προσφέρουν μια προβλέψιμη συμπεριφορά και συγκρατημένη κλίση ενώ οι μεγάλοι τροχοί των 18 ιντσών προσδίδουν υψηλή πρόσφυση. Σε περίπτωση που ο οδηγός κινηθεί πέρα από τα όρια τα ηλεκτρονικά συστήματα θα επαναφέρουν στην τάξη το γαλλικό μοντέλο. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι φυσιολογικές για ένα SUV και σε καμία περίπτωση δεν εξελίσσονται σε κάτι επικίνδυνο.

Μέσα στην πόλη το Peugeot 2008 απέδειξε ότι είναι ευέλικτο και άνετο ενώ το μικρό τιμόνι γίνεται πλεονέκτημα και συμβάλλει στην απολαυστική εμπειρία οδήγησης, καθώς αποδείχθηκε ελαφρύ και άμεσο. Επίσης η ύπαρξη περιμετρικών καμερών κάνει τη διαδικασία παρκαρίσματος παιχνιδάκι ακόμη και για έναν άπειρο οδηγό.

ΥΠΕΡ

Σχεδίαση

Εξοπλισμός

Άνεση

Κόστος χρήσης

Εργοστασιακή εγγύηση

ΚΑΤΑ

Βάρος

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

Κινητήρας: 1.199 κ.εκ. βενζίνη, 130 ίπποι/5.500 σ.α.λ., 230 Nm/1.750 σ.α.λ.

Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, στους εμπρός τροχούς

Επιδόσεις: 9,2 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 203 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα

Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,9 λτ./100 χλμ., 134 γρ./χλμ.

Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.304/1.815/1.523 χλστ.

Βάρος: 1.280 κιλά

Χώρος αποσκευών: 434 λίτρα

Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 24.800 ευρώ/85,76 ευρώ