Σε ποια χώρα διπλασιάζονται οι τιμές των κινεζικών αυτοκινήτων;

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 100% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Κίνα, από τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας πως η χώρα αυτή επιδίδεται σε «αθέμιτο ανταγωνισμό», εξέλιξη που εξαγρίωσε που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

«Η Κίνα δεν τηρεί τους ίδιους κανόνες με άλλες χώρες. Πρέπει να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα», ξεκαθάρισε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο δασμός θα διπλασιάσει ουσιαστικά την τιμή των εισαγόμενων οχημάτων και θα επιβληθεί σε ηλεκτρικά και ορισμένα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία αλλά και vans.

Ο νέος δασμός θα ισχύει για εκείνα τα Tesla που κατασκευάζονται στη Σαγκάη και πωλούνται στον Καναδά γεγονός που αναμένεται να αναγκάσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να προμηθεύσει την καναδική αγορά με οχήματα κατασκευασμένα σε ένα από τα άλλα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη.

Επίσης ο Καναδός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει επιπλέον δασμό 25% στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα, από τις 15 Οκτωβρίου.

«Παράγοντες όπως η Κίνα επέλεξαν να δώσουν στους εαυτούς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρίσιμων βιομηχανιών μας και εκτοπίζοντας αφοσιωμένους Καναδούς εργάτες αυτοκινήτων και μετάλλων. Επομένως, αναλαμβάνουμε δράση για να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Τριντό.

Η Κίνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και την αποφασιστική αντίθεσή της στις αποφάσεις αυτές, τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία της χώρας στον Καναδά. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι: «Η Κίνα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση σε αυτό. Αυτή η κίνηση θα υπονομεύσει την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Καναδά. Βλάπτει τα συμφέροντα των Καναδών καταναλωτών και επιχειρήσεων και δεν ευνοεί τον πράσινο μετασχηματισμό του Καναδά και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Διάσταση απόψεων

Η ανακοίνωση επιβολής επιπλέον δασμών στα κινεζικά αυτοκίνητα προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή που θέλουν να φέρουν τους Καναδούς στα ηλεκτρικά οχήματα ανεξάρτητα από το πού κατασκευάζονται για να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

«Δυστυχώς, ο Καναδάς πήρε μια απόφαση σήμερα που θα οδηγήσει σε λιγότερα οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα για τους Καναδούς, λιγότερο ανταγωνισμό και περισσότερη κλιματική ρύπανση. Η σημερινή ανακοίνωση όχι μόνο θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στις μελλοντικές πωλήσεις EV, αλλά θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές των EV και να επιβραδύνει την υιοθέτησή τους βραχυπρόθεσμα επίσης», δήλωσε η Ιωάννα Κυριαζή, διευθύντρια δημοσίων υποθέσεων της Clean Energy Canada.

Από την άλλη μεριά ο Flavio Volpe, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου που άσκησε πιέσεις στην Οττάβα να ακολουθήσει την αντιστοίχιση των αμερικανικών δασμών, είπε ότι: «Η καναδική κυβέρνηση ενισχύει ξανά για τον καναδικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ίσους όρους ανταγωνισμού. Οι Κινέζοι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν, αλλά αυτό που κάνουν περιλαμβάνει και την παραβίαση των κανόνων».