Δοκιμάζουμε το BYD Seal Excellence AWD με 530 ίππους!

Πριν μερικά χρόνια για να αποκτήσει κανείς ένα αυτοκίνητο με ιπποδύναμη 300 ίππους αποτελούσε όνειρο απατηλό και βέβαια θα έπρεπε να ξοδέψει μια περιουσία! Αν βέβαια ο υποψήφιος αγοραστής επιθυμούσε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 500 ίππων τότε πραγματικά το κόστος απόκτησης ήταν απαγορευτικό για την συντριπτική πλειοψηφία των απλών καταναλωτών αλλά και πολλών πλουσίων!

Σήμερα η BYD έρχεται και ανατρέπει όλα όσα γνωρίζουμε για τα σπορ αυτοκίνητα με την παρουσίαση μιας σπορ μπερλίνας που διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία, ιπποδύναμη 530 ίππων αλλά και τετρακίνηση!

Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα αποκτήσει ξοδεύοντας μόλις 39.995 ευρώ ωφελούμενος από την επιδότηση των 9.000 ευρώ που απορρέει από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»!

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μεγάλη αυτονομία άνω των 500 χλμ. της μπαταρίας, η πολυετής εγγύηση 6 ετών, η 8ετής εγγύηση (ή 150.000 χλμ.) για την μπαταρία και του ηλεκτροκινητήρα αλλά και τα δεκάδες gadgets και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει η ναυαρχίδα της BYD. Τέλος η Σφακιανάκης ΑΕ, εισαγωγέας των αυτοκινήτων BYD για την Ελλάδα, προσφέρει και 3 χρόνια δωρεάν service!

Μοναδική σχεδίαση

To Seal είναι το δεύτερο της σειράς μοντέλων Ocean και βασίζεται στη νέα σχεδιαστική ταυτότητα «Ocean Aesthetics» της BYD, η οποία παραπέμπει σε μια σύγχρονη και γοητευτική μπερλίνα, που κρύβει με μοναδικό τρόπο τις κορυφαίες της επιδόσεις.

Στο εμπρόσθιο μέρος διακρίνει κανείς μια επιθετική σχεδίαση με επιβλητικά φωτιστικά σώματα ενώ οι εντυπωσιακοί μαύροι αεραγωγοί τονίζουν περαιτέρω τη σπορ εικόνα του μοντέλου.

Από το πλάι το αμάξωμα τριών όγκων με τις κυματιστές γραμμές ξεχωρίζει σε συνδυασμό με πολλά δυναμικά και αεροδυναμικά στοιχεία, όπως τα τρία ανοίγματα στα μαρσπιέ και τις χωνευτές χειρολαβές.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα φωτιστικά σώματα τα οποία μάλιστα ενώνονται στο κέντρο με μια LED μπάρα, ενώ ο διαχύτης αποτελεί ένδειξη των επιδόσεων του αυτοκινήτου. Μάλιστα υπάρχει και ένα λογότυπο «3,8S» το οποίο αφορά στο χρόνο που χρειάζεται το Seal για να αγγίξει τα πρώτα 100 χλμ. από στάση.

Ανέσεις λιμουζίνας

Στην καμπίνα επιβατών του Seal οι επιβάτες θα εντυπωσιαστούν από την υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά και αυξημένη ύπαρξη τεχνολογίας.

Μάλιστα άκρως εντυπωσιακή είναι η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής των 15,6 ιντσών στο μέσο του ταμπλό ενώ ο οδηγός έχει μπροστά του μία 10,25 ίντσες, αλλά και head-up display ενδείξεις. Η κεντρική μεγάλη οθόνη έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται κατά 90 μοίρες με το πάτημα ενός μπουτόν στο τιμόνι ή στο κάτω τμήμα οθόνης.

Πάντως η τεχνολογία που διαθέτει το BYD Seal χρειάζεται ένας χρόνος εξοικείωσης. Μάλιστα το σύνολο του χειρισμού του κλιματισμού μαζί και της κίνησης των αεραγωγών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της οθόνης!

Βέβαια υπάρχουν και φυσικοί διακόπτες γύρω από τον μοναδικό σε σχεδίαση επιλογέα κίνησης στη βάση της κεντρικής κονσόλας.

Όσον αφορά στους χώρους θα λέγαμε ότι το BYD Seal διαθέτει από τις πλέον άνετες καμπίνες επιβατών και οι πίσω επιβάτες μπορούν να καθίσουν έως και σταυροπόδι!

Ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικός με χωρητικότητα 400 λίτρων ενώ στο εμπρόσθιο μέρος υπάρχει και ένας επιπλέον χώρος αποσκευών 53 λίτρα.

530 ίπποι!

Το BYD Seal της δοκιμής μας διέθετε δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 218 ίππων εμπρός και 313 ίππους πίσω. Η συνδυαστική ιπποδύναμη ανέρχεται σε 530 ίππους και 670 Nm ροπής! Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες του μοναδικού μοντέλου να νιώσουν τι σημαίνει γρήγορο αυτοκίνητο!

Ωστόσο ο οδηγός ανάλογα με τις διαθέσεις του έχει διάφορα προγράμματα κίνησης (Eco, Normal και Sport) ενώ η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς.

Όσον αφορά στην αυτονομία εύκολα ο οδηγός μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χλμ. με μία φόρτιση ρτης μπαταρίας των 82,5 Kwh αλλά αν είναι άτακτος με το γκάζι τότε η αυτονομία μειώνεται στα 450 χλμ. χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η φόρτιση της μπαταρίας σε ταχυφορτιστή 150 Kw θα επιτευχθεί σε περίπου 30 λεπτά ενώ σε φορτιστή 50 Kw θα χρειαστεί περίπου 80 λεπτά. Σε wall box φορτιστή 11 Kw η πλήρης φόρτιση θα επιτευχθεί σε περίπου 9 ώρες.

Μοναδική αίσθηση

Το BYD Seal αποτελεί ένα πραγματικά μοναδικό αυτοκίνητο με κορυφαίες επιδόσεις, κυρίως επιτάχυνση καθώς η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα, που προκαλούν μια μοναδική αίσθηση στον οδηγό του.

Οι τροχοί των 19 ιντσών με φαρδιά ελαστικά και το καλοκαλιμπραρισμένο σύστημα ελέγχου της ροπής iTAC (intelligent Torque Adaption Control) περνάνε σωστά τη δύναμη στο δρόμο ακόμη και όταν ο οδηγός έχει πιέσει το πεντάλ του γκαζιού προς το πάτωμα.

Στον αυτοκινητόδρομο το BYD Seal παρουσιάζει εντυπωσιακή ευθυβολία ακόμη και όταν πνέουν πολύ ισχυροί πλευρικοί άνεμοι ενώ η ηχομόνωση κάνει εξαιρετική δουλειά διατηρώντας στην καμπίνα επιβατών μια μοναδική ησυχία.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με συνεχείς στροφές το Seal αποδείχθηκε ότι είναι «υπάκουο» στις εντολές του οδηγού ενώ όταν το πιέσει στα όρια ο οδηγός θα νιώσει μια ελαφρά αίσθηση της χαράς που προσδίδει η ολίσθηση του πίσω μέρους του αυτοκινήτου. Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι η ύπαρξη τετρακίνησης δεν αφήνει περιθώρια για πολλά παιχνίδια

Μέσα στην πόλη το Seal κρύβει το μέγεθός του και ο οδηγός θα νιώθει ότι οδηγεί ένα πολύ μικρότερο αυτοκίνητο. Από την άλλη μεριά η ανάρτηση φιλτράρει στο μέγιστο βαθμό τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος και οι επιβάτες θα απολαύσουν μια ήσυχη διαδρομή μέσα στην πόλη. Η ύπαρξη καμερών κάνει τη διαδικασία παρκαρίσματος παιχνιδάκι

ΥΠΕΡ

Σχεδίαση

Ιπποδύναμη

Τετρακίνηση

Αυτονομία

Επιδότηση

Τιμή

ΚΑΤΑ

Χρόνος φόρτισης σε wall box 11 Kw