Leapmotor: Ο «Δούρειος ίππος» της Stellantis!

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο Μιλάνο, η Stellantis λάνσαρε επίσημα την εμπορία των ηλεκτρικών μοντέλων Leapmotor, T03 και C10, στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης των πωλήσεων, αυτά τα οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για την κορυφαίο όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων. Ωστόσο,η Stellantis θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση η οποία αφορά στους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλει η ΕΕ στα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η ηλεκτροκίνηση δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, ενώ οι κατασκευαστές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις των κανονισμών μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2025. Κανένας κατασκευαστής δεν προσφέρει ακόμη ένα προσιτό ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία LFP, που έχει χαμηλή τιμή και πιο εύκολα επαναφορτιζόμενο. Η Stellantis, χάρη στη διεθνή συμφωνία διανομής που υπογράφηκε το 2023 από τον Carlos Tavares, θα μπορούσε να είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά σε αυτή την αγορά.

Με μια επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο γαλλο-ιταλο-αμερικανός κατασκευαστής μπορεί να αναπτύξει μια διεθνή επιχείρηση με τα ηλεκτρικά οχήματα Leapmotor. Αυτή η συνεργασία είναι μοναδική, διότι μέσω της Leapmotor International, της οποίας ο Stellantis κατέχει το 51%, ο κατασκευαστής εμπορεύεται άμεσα ηλεκτρικά οχήματα σε προσιτές τιμές.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια μιας διεθνής παρουσίασης τύπου στο Μιλάνο, ο Tianshu Xin, πρώην διευθυντής των κινεζικών δραστηριοτήτων του Stellantis και νυν πρόεδρος της Leapmotor International, θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή διανομή των ηλεκτρικών μοντέλων T03 και C10, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκθεση του Πεκίνου το 2024. Το μικρό αυτοκίνητο πόλης T03 και το μεσαίας κατηγορίας SUV C10 σηματοδοτούν την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, με ένα νέο μοντέλο να προγραμματίζεται κάθε χρόνο.

Εκτός από τα T03 και C10, η Leapmotor προσφέρει ένα άλλο SUV στην Κίνα, το C11, καθώς και ένα σεντάν, το C01, και ένα τρίτο SUV, το C16, το οποίο αναμένεται να λανσαριστεί σύντομα. Το Leapmotor T03 είναι ένα μικρό πεντάθυρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης κατηγορίας Α, που προσφέρει εσωτερικό χώρο συγκρίσιμο με αυτόν του τμήματος Β, με αυτονομία WLTP 265 χλμ.

Το C10 βασίζεται στην αρχιτεκτονική τεχνολογίας LEAP3.0, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την Leapmotor. Ενσωματώνει έξυπνες ηλεκτρικές τεχνολογίες αιχμής, όπως κεντρική ηλεκτρονική και ηλεκτρική αρχιτεκτονική, τεχνολογία cell-on-frame (CTC) και προηγμένο έξυπνο πιλοτήριο. Αυτό το μοντέλο έχει αυτονομία WLTP 420 χλμ. και είναι ικανό να λάβει 5 αστέρια στο Euro NCAP.

Τα πρώτα μοντέλα από την Κίνα

Η άφιξη του πλοίου με τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα της Leapmotor στην Ευρώπη από τη Σαγκάη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. « Η αποστολή των οχημάτων Leapmotor C10 και T03 στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Stellantis και της Leapmotor», δήλωσε ο Carlos Tavares. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε καινοτόμες, προσιτές και βιώσιμες λύσεις μετακίνησης στους πελάτες μας. Με τα ισχυρά εμπορικά πλεονεκτήματα της Stellantis στην Ευρώπη και την αφοσίωση των ομάδων της εταιρείας μας για τη διασφάλιση της καινοτομίας και της ποιότητας, είμαι βέβαιος ότι τα ηλεκτρικά οχήματα της Leapmotor θα γίνουν αποδεκτά από τους Ευρωπαίους πελάτες. Ανυπομονούμε για τις ευκαιρίες που θα φέρει αυτή η συνεργασία και προσβλέπουμε σε ένα επιτυχημένο ταξίδι μαζί. »

Η Leapmotor στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο εισαγωγέας των αυτοκινήτων Leapmotor είναι η Italian Motion η οποία διαθέτει εκτεταμένη τεχνογνωσία, εμπειρία, πόρους και ηγετική παρουσία στις υπηρεσίες κινητικότητας των μετόχων της Autohellas και Samelet. Το portfolio της Italian Motion διευρύνεται ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας ακόμα μια μάρκα στις ιστορικές και εμβληματικές Alfa Romeo, Abarth, Fiat, Fiat Professional και Jeep.

Το T03 στα 15.850 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης από το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 αλλά και και την έκπτωση της εισαγωγικής εταιρείας) είναι το πιο προσιτό αυτοκίνητο πόλης με στάνταρ αυτόματο κιβώτιο, διαθέτοντας υπερπλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και κορυφαίο εξοπλισμό άνεσης.

Η ναυαρχίδα της μάρκας, το C10 στα 30.900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης από το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 αλλά και και την έκπτωση της εισαγωγικής εταιρείας) , είναι ένα ολοκαίνουργιο D-SUV μήκους 4,7 m με κορυφαία τεχνολογία και εκθαμβωτικό εξοπλισμό σε τιμή που ανταγωνίζεται ακόμα και τα best-seller θερμικά Β-SUV.

Και τα δύο μοντέλα καλύπτονται από 5ετή εγγύηση μηχανικών μερών και 8ετή για την μπαταρία υψηλής τάσης, ενώ το δίκτυο της Leapmotor με την τεχνογνωσία της Italian Motion εγγυάται τη συνεπή εξυπηρέτηση κάθε πελάτη.

Ακόμη πιο φθηνά στο μέλλον

Η Stellantiw είναι αποφασισμένη να εξαιρεθούν από τους επιπλέον δασμούς τα Leapmotor. Για αυτό τον λόγο η Stellantis λέει ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει μέρος της παραγωγής Leapmotor στο πολωνικό εργοστάσιό της στο Tychy.

Υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, η Stellantis οργανώνει στο εργοστάσιό της στο Tychy εν όψει της άφιξης της 15ης μάρκας Leapmotor στην Ευρώπη. Ο κατασκευαστής συναρμολογεί το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης T03 από τον Κινέζο συνεργάτη του σε λειτουργία SKD (κομματιών), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συναρμολογηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η ευρωπαϊκή παραγωγή ανοίγει το δρόμο για την επιδότηση των μοντέλων της Leapmotor σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ και να απαλλάξει επίσης τα κινεζικά μοντέλα από τους επιπλέον δασμούς καθώς θα κατασκευάζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους!