Ποια είναι τα νέα πρόστιμα σε Σχολές κατάρτισης επικίνδυνων εμπορευμάτων;

    Νέα βαριά πρόστιμα αλλά και κυρώσεις θα ισχύουν από τα τέλη Νοεμβρίου στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων (Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε) στις οποίες οι ελεγκτές θα διαπιστώσουν παραβάσεις.

    Σύμφωνα με την τελευταία υπουργική Απόφαση κυρώσεις θα υποστεί και ο Διευθυντής Σπουδών και πιο εφόσον διαπιστωθεί:

    (α1) Μη υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης χωρίς να έχει ενημερωθεί η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της αρμόδιας Περιφέρειας (ΥΜΕΠΕ) για την ακύρωσή του ή τροποποίησή του, πρόστιμο 1.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 3 μήνες.

    (α2) Υπέρβαση του αριθμού εκπαιδευομένων που επιτρέπει η δυναμικότητα της αίθουσας διδασκαλίας κατά 2 άτομα, πρόστιμο 200 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα και εφόσον ο αριθμός των εκπαιδευομένων υπερβαίνει τη δυναμικότητα της αίθουσας κατά 3 άτομα και πλέον, πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α3) Απουσία μέρους ή όλων των εποπτικών μέσων διδασκαλίας, πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α4) Εκπαίδευση από πρόσωπο άλλο από αυτό που έχει δηλωθεί ως διδακτικό προσωπικό στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια ΥΜΕΠΕ για την αντικατάστασή του, πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α5) Εκπαίδευση από πρόσωπο που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα, πρόστιμο 750 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 2 μήνες.

    (α6) Διδασκαλία άλλης θεματικής ενότητας από την αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, εκτός αν αυτή είναι η προηγούμενη θεματική ενότητα σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τον έλεγχο, πρόστιμο 200 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α7) Απουσία ενός ή περισσότερων εκπαιδευομένων χωρίς να έχει ενημερωθεί το παρουσιολόγιο ή/και ενημερωθεί εμπρόθεσμα η ΥΜΕΠΕ, πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α8) Μη τήρηση παρουσιολογίου στο χώρο της Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε., πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 1 μήνα.

    (α9) Παρεμπόδιση της διενέργειας ελέγχου, πρόστιμο 1.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας για 3 μήνες.

    (β) Στον Διευθυντή Σπουδών, απαγόρευση εκτέλεσης καθηκόντων ως διευθυντή σπουδών και ως διδακτικό προσωπικό για το διάστημα απαγόρευσης λειτουργίας της Σχολής, εφόσον διαπιστωθεί μία ή περισσότερες από τις ανωτέρω παραβάσεις.

    Σε περίπτωση διαπίστωσης μίας ή περισσότερων παραβάσεων, το πρόγραμμα εκπαίδευσης ακυρώνεται και οι εκπαιδευόμενοι δεν γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις πιστοποίησης οδηγών, εφόσον δεν παρακολουθήσουν εκ νέου πρόγραμμα εκπαίδευσης.

    Σε περίπτωση διαπίστωσης της παράβασης της περ. (α5), για την έγκριση επόμενου προγράμματος εκπαίδευσης της Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε., μετά την παρέλευση του διαστήματος απαγόρευσης λειτουργίας, απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την πλήρωση των προσόντων του διδακτικού προσωπικού.