Yangwang U9: Το ηλεκτρικό supercar με 1.300 ίππους!

Η YANGWANG, η sub-brand της BYD που ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών αυτοκινήτων και οχημάτων supercar, παρουσιάζει το YANGWANG U9, ένα επαναστατικό ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο, στην έκθεση Auto Athina 2024.

Ήδη διαθέσιμο στην Κίνα, το YANGWANG U9 ενσωματώνει τις τεχνολογικές καινοτομίες της BYD και αναδεικνύει το όραμά της για το μέλλον των ηλεκτρικών supercar. Το YANGWANG U9 συνδυάζει την αιχμή της τεχνολογίας με εξαιρετικές επιδόσεις για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία οδήγησης. 

Μοναδικές τεχνολογίες υιοθετούνται από το «Έτοιμο για Πίστα» U9

Το YANGWANG U9 εφοδιάζεται με δύο βασικές τεχνολογίες: την πλατφόρμα e4 και το DiSus-X Intelligent Body Control System. Αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε το ηλεκτρικό supercar να έχει κορυφαίες επιδόσεις στην πίστα, να είναι άνετο στην καθημερινή οδήγηση αλλά και να προσφέρει «παιχνιδιάρικα» χαρακτηριστικά. Το U9 (όπως και το U8) ενσωματώνει τη σχεδιαστική ταυτότητα «Time Gate» (Πύλη του Χρόνου), που χαρακτηρίζεται από μοναδικές αναλογίες, ένταση και δύναμη. 

Επαναπροσδιορισμός του όρου «Ηλεκτρικό supercar»

Το YANGWANG U9 επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,36 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το U9 διαθέτει πρωτοφανή στρεπτική ακαμψία 54425 Nm/μοίρα και πλευρικό φορτίο συμπίεσης της οροφής που υπερβαίνει τους 11 τόνους, εξασφαλίζοντας πλήρη ασφάλεια σε όλες τις μετακινήσεις. Μετά από σκληρές δοκιμές στην πίστα, το σύστημα θερμικής διαχείρισης του U9 έχει βελτιωθεί για να αντέχει περισσότερο σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα αύξηση κατά 100% στη μέγιστη ικανότητα ψύξης. Η τεχνολογία της Blade Battery διευκολύνει τις λειτουργίες εκφόρτισης και ψύξης, ενώ η τεχνολογία Dual Plug-in Ultra-fast charging προσφέρει μέγιστη ισχύ φόρτισης 500 kW. Το U9 είναι επίσης εξοπλισμένο με 12 σετ ενεργών και παθητικών αεροδυναμικών βοηθημάτων για μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας και βελτίωση της απαγωγής θερμότητας.

Σύστημα Κίνησης και Απόδοση

Η πλατφόρμα με την κωδική ονομασία «e4» είναι ένα επαναστατικό σύστημα ισχύος με τέσσερις ανεξάρτητους ηλεκτροκινητήρες. Αυτό έχει ως όφελος τον ακριβή και ανεξάρτητο έλεγχο ροπής σε όλους τους τροχούς. Το YANGWANG U9 αποδίδει πάνω από 1.300 ίππους, με μέγιστη ροπή 1.680 Nm. Ο σχεδιασμός των κινητήρων και των αξόνων μετάδοσης της κίνησης προσφέρουν συμπαγείς διαστάσεις και χαμηλό κέντρο βάρους, συμβάλλοντας στα βέλτιστα οδηγικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα. Με αποδοτικότητα συστήματος έως και 94,5%, το U9 υπερβαίνει τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, προσφέροντας όχι μόνο κορυφαίες επιδόσεις αλλά και εξαιρετική απόκριση στις εντολές του οδηγού και ευελιξία. 

Προηγμένη Τεχνολογία

Το U9 ενσωματώνει ένα πακέτο με κορυφαίες τεχνολογίες:

-Νέα Γενιά SiC: Το YANGWANG U9 διαθέτει πιο αποδοτικό έλεγχο πυριτίου καρβιδίου. Αυτή η τεχνολογία διπλασιάζει την ικανότητα εξόδου ρεύματος σε σύγκριση με τα γνωστά συστήματα IGBT, επιτυγχάνοντας απόδοση συστήματος μετάδοσης έως και 99,8%. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τις επιδόσεις αλλά και αυξάνει την αυτονομία του οχήματος όταν κινείται σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες.

-Αποδοτικό Σύστημα Θερμικής Διαχείρισης: Διαθέτοντας μία υψηλής αποδοτικότητας ECU και κινητήρες με μόνιμους μαγνήτες, που αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και 200°C, το σύστημα μειώνει σημαντικά την απώλεια θερμότητας, βελτιώνοντας την αντοχή του κινητήρα στη θερμοκρασία και συνολικά την αξιοπιστία του.

-Blade Battery: Η νέα γενιά μπαταρίας διαθέτει αυξημένη ικανότητα ψύξης κατά 100%, με καινοτόμο σχεδιασμό πλάκας διπλής πλευρικής άμεσης ψύξης και υλικά υψηλής θερμικής αγωγιμότητας. Αυτό εξασφαλίζει βέλτιστη απόδοση ψύξης, ακόμη και σε σκληρές συνθήκες οδήγησης. Η μπαταρία υποστηρίζει μέγιστη ισχύ φόρτισης 500 kW, επιτρέποντας γρήγορη φόρτιση και αυξάνοντας την αυτονομία του οχήματος. 

DiSus-X Intelligent Active Body Control System

Το σύστημα DiSus-X παρέχει ασύγκριτο οριζόντιο και κάθετο έλεγχο αμαξώματος, εξασφαλίζοντας εξαιρετική πρόσφυση και σταθερότητα σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης. Είτε οδηγείτε σε υψηλές ταχύτητες είτε διασχίζετε αγροτικούς δρόμους, το σύστημα εγγυάται μια σταθερή και σίγουρη εμπειρία οδήγησης.

Το U9 διαθέτει ρυθμιζόμενη ανάρτηση με διαδρομή έως 75 mm και μέγιστη ταχύτητα ανύψωσης ενός άξονα έως 500 mm/s, επιτρέποντας στιγμιαία ανυψωτική δύναμη πάνω από 1 τόνο. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στο U9 να εκτελεί εντυπωσιακούς ελιγμούς, βελτιώνοντας την ευελιξία και την άνεση του οχήματος. Επιπλέον, το U9 μπορεί να εκτελεί δυναμικές κινήσεις στο ρυθμό της μουσικής με το πάτημα ενός κουμπιού, αναδεικνύοντας τον προηγμένο έλεγχο και τον καινοτόμο σχεδιασμό του. 

«Super Body» αμάξωμα

Χαρακτηριστικά:

-Lightweight Index: 0,95, εξασφαλίζοντας μια ελαφριά αλλά ανθεκτική κατασκευή.

-Στρεπτική Ακαμψία: 54425 Nm/μοίρα, παρέχοντας εξαιρετική δομική ακεραιότητα και σταθερότητα.

-Ανθρακονήματα: >110 kg, επισημαίνοντας την εκτεταμένη χρήση προηγμένων υλικών. 

Το U9 διαθέτει καμπίνα επιβατών κατασκευασμένη από ανθρακονήματα, χρησιμοποιώντας υλικό υψηλής απόδοσης T700-grade 12K αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Αυτό εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια και ακαμψία, ενώ ελαχιστοποιεί το βάρος. Η τεχνολογία CTB (Cell-to-body) νέας γενιάς ενσωματώνει τη μπαταρία στη καμπίνα από ανθρακονήματα, δημιουργώντας ένα ενιαίο, σταθερό σύνολο που βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια του οχήματος. Η κατασκευή από ανθρακοχάλυβα και αλουμίνιο βελτιώνει περαιτέρω την ασφάλεια, με αύξηση κατά 52% στην ασφάλεια μετωπικής σύγκρουσης και κατά 48% στην ασφάλεια πλευρικής σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη προστασία για τους επιβάτες.

Αεροδυναμική

Το U9 διαθέτει προηγμένη αεροδυναμική σχεδίαση για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας:

-Έξι σετ πολυλειτουργικών διαχυτών αέρα στο αμάξωμα: Οι διαχύτες/κανάλια βελτιώνουν τη διαχείριση της ροής του αέρα μειώνοντας την οπισθέλκουσα, με αποτέλεσμα και την καλύτερη ψύξη των μηχανικών μερών.

-Δώδεκα σετ ενεργών και παθητικών αεροδυναμικών βοηθημάτων: Αυτά τα κιτ συνεργάζονται για να παρέχουν βέλτιστη κατακόρυφη δύναμη (downforce) και σταθερότητα, βελτιώνοντας την οδική συμπεριφορά και τις επιδόσεις του οχήματος.

-Μπροστινή μάσκα: Σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ψύχει επαρκώς τα μηχανικά μέρη του οχήματος και να παρέχει επιπλέον κατακόρυφη δύναμη στον μπροστινό άξονα.

-Σχεδιασμός πτερυγίων: Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός διαχωρίζει τη ροή του αέρα μπροστά από τους τροχούς, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση και δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης που ενισχύει την κατακόρυφη δύναμη στον μπροστινό άξονα.

-Ρυθμιζόμενη ηλεκτρική αεροτομή και ενεργός διαχύτης: Με τέσσερις ρυθμιζόμενες γωνίες (0°, 10°, 15°, 20°), παρέχει μέγιστη κατακόρυφη δύναμη 200 kg, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και έλεγχο σε διάφορες συνθήκες οδήγησης.

-Αεροτομή Swan Neck στο πίσω μέρος από ανθρακονήματα (προαιρετική): Ταιριάζει ακριβώς με τη ροή του αέρα στην οροφή, βελτιώνοντας την αεροδυναμική απόδοση και παρέχοντας έως και 280 kg κατακόρυφη δύναμη, βελτιώνοντας τη σταθερότητα μέσα στη στροφή και κατά την έξοδο από αυτή. 

Αψεγάδιαστη εμπειρία στο εσωτερικό

Το YANGWANG U9 χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και σπορ εμφάνιση, με μοναδικές γραμμές και επιφάνειες που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό προφίλ. Ο σχεδιασμός των προβολέων Interstellar προσφέρει δυναμικές δέσμες φωτισμού που ενεργοποιούνται αμέσως, προκαλώντας αίσθηση… μελλοντικής κομψότητας. Το εσωτερικό διαθέτει σχεδιασμό «διπλής καμπίνας», με οριοθετημένο χώρο ξεχωριστά για οδηγό και συνοδηγό. Ο εσωτερικός φωτισμός 127 χρωμάτων που αλλάζει ανάλογα με το προφίλ οδήγησης και τον ρυθμό της μουσικής, δημιουργεί μια μαγευτική εικόνα φωτός και σκιάς. Το σύστημα ήχου υψηλής πιστότητας Dynaudio Platinum Evidence, με 12 ηχεία, προσφέρει μια απαράμιλλη ακουστική εμπειρία, μετατρέποντας τον θάλαμο των επιβατών σε κινητή αίθουσα συναυλιών. 

Έξυπνη εμπειρία οδήγησης

Το YANGWANG U9 είναι εξοπλισμένο με την έξυπνη πλατφόρμα DiLink150, που τροφοδοτείται από επεξεργαστή 4nm 5G. Σχεδιασμένο ειδικά για οδήγηση στην πίστα, διαθέτει έναν έξυπνο «βοηθό αγώνων», προσφέροντας υπηρεσίες οδήγησης κατά τη χρήση σε πίστα με λεπτομερείς πληροφορίες για σχεδόν 30 πίστες σε όλη την Κίνα. Το UI interface του U9 προσφέρει διαισθητική λειτουργία και έλεγχο, εξασφαλίζοντας μια χαλαρή και ευχάριστη καθημερινή εμπειρία οδήγησης. Οι επιλογές racing mode (λειτουργία αγώνων) και racing assistant (βοηθός αγώνων) προσφέρουν εντυπωσιακές εμπειρίες στην πίστα με ακριβή χρονομέτρηση γύρων. Χάρη στο δάπεδο e4, η ανεξάρτητη λειτουργία του κινητήρα επιτρέπει την εύκολη παράλληλη στάθμευση και την πλοήγηση σε στενούς αστικούς χώρους. Το σύστημα έξυπνης υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως απομακρυσμένο έλεγχο στάθμευσης, βελτιώνοντας την άνεση και την ασφάλεια του οχήματος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

–        e4 platform

–        DiSus-X Intelligent active body control system

–        Super Body

Τύπος μπαταρίας BYD Blade Battery (LFP)
Χωρητικότητα μπαταρίας (kWh) 80
Τύπος κινητήρα Ηλεκτρικός, Μόνιμου μαγνήτη
Ισχύς κινητήρα (kW/PS) 240/327
Συνδυαστική ισχύς (kW/PS) 960/1.306 (240/327*4)
Συνδυαστική ροπή (Nm) 1.680
Έξυπνη τετρακίνηση με 4 κινητήρες Standard
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 2,36
Χρόνος φόρτισης DC (30-80%, λεπτά) 10
Χρόνος φόρτισης AC (30-80%, ώρες) 7
Ισχύς φόρτισης 500kW DC (μέσω δύο πριζών) – 7kW AC
Ηλεκτρική αυτονομία (χλμ.) – CLTC 450
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος) (mm) 4.966 X 2.029 X 1.295
Μεταξόνιο (mm) 2.900
Φρένα και αναρτήσεις
DiSus-X intelligent active body control Standard
Εμπρός/Πίσω φρένα Κεραμικές δισκόπλακες με ανθρακονήματα (με 6 έμβολα εμπρός και 4 έμβολα πίσω)
Εμπρός/Πίσω αναρτήσεις Διπλά ψαλίδια/Ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων