Η χαμηλή τιμή αποτελεί την πρώτη βασική αιτία επιλογής αυτοκινήτου προς ενοικίαση όχι μόνο για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και για τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται η πολύ χαμηλές τιμές είναι πολύ πιθανό να κρύβουν παγίδες και εν τέλει οι καταναλωτές που τις έχουν επιλέξει να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς θα έχουν χάσει το αυτοκίνητο που έχουν επιλέξει για τις μετακινήσεις τους αλλά και τα χρήματα που έχουν πληρώσει.
Όπως αποκαλύπτει το Carandmotor.gr Έλληνας καταναλωτής ο οποίος έμεινε χωρίς αυτοκίνητο αναγκάστηκε να ψάξει μέσω του Διαδικτύου ώστε να ενοικιάσει κάποιο όχημα για 10 ημέρες. Ωστόσο η χαμηλή τιμή αποτέλεσε τον «οδηγό» για την επιλογή του και μάλιστα οι χαμηλότερες προσφορές υπήρχαν σε κάποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοκιάσεων αυτοκινήτων που συνεργάζονται με όλες τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου.
Ο καταναλωτής αφού επέλεξε το αυτοκίνητο που ήθελε στη συνέχεια προχώρησε στην ολοκλήρωση της κράτησης πληρώνοντας και το τίμημα που του ανάγραφε η πλατφόρμα αναζήτησης ενοικιάσεων αυτοκινήτων.
Μάλιστα λίγο πριν την ολοκλήρωση της κράτησης ο καταναλωτής επέλεξε και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να κινηθεί έχοντας ήσυχο το κεφάλι του και θα απέφευγε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τις μετακινήσεις του με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.
Το συνολικό κόστος της ενοικίασης του αυτοκινήτου ανέρχονταν σε περίπου 200 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.
Την επόμενη ημέρα ο καταναλωτής μετέβηκε στην εταιρεία για να παραλάβει το ενοικιαζόμενο όχημα που είχε κλείσει και προς μεγάλη του έκπληξη ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να δώσει και εγγύηση 1.100 ευρώ για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη που είχε επιλέξει! Ο καταναλωτής σάστισε στο άκουσμα του ποσού της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης τα οποία δεν είχε αλλά και ούτε ήθελε να δεσμεύσει σε κάποια πιστωτική του κάρτα. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρώσει την παραλαβή του ενοικιαζόμενου οχήματος και κατόπιν να προσπαθεί να συννεοηθεί με τους ανθρώπους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε πραγματοποιήσει την κράτηση της ενοικίασης του ΙΧ.
Οι άνθρωποι της εταιρείας ενοικιάσεως που θα παρέδιδαν το αυτοκίνητο δεν γνώριζαν κανέναν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και μάλιστα ενημέρωσαν τον καταναλωτή ότι όλες αυτές οι διαδικασίες με τις πλατφόρμες γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς την φυσική επαφή με κανέναν υπάλληλο.
Ο καταναλωτής αφού δεν παρέλαβε το αυτοκίνητο στη συνέχεια επικοινώνησε με κάποιον υπάλληλο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου και ενημερώθηκε ότι δυστυχώς δεν πρόκειται να του επιστραφούν τα χρήματα που είχε καταβάλει για το ενοικιαζόμενο όχημα καθώς στο σύστημα φαίνεται ότι τους κάλεσε μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα παράδοσης του αυτοκινήτου!
Δηλαδή ο καταναλωτής που έσπευσε να ενοικιάσει το φθηνό αυτοκίνητο τελικά έμεινε χωρίς όχημα αλλά έχασε και τα περίπου 200 ευρώ που είχε καταβάλει για την κράτηση του αυτοκινήτου.
Ο καταναλωτής ωστόσο επειδή δεν έβρισκε πουθενά τους όρους και τις προυποθέσεις ενοικίασης του οχήματος επικοινώνησε εκ νέου με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης οχημάτων απ’ όπου και του εξήγησαν ότι: «Μπορείτε πάντα να ακυρώσετε την κράτηση σας έως και 48 ώρες πριν από την έναρξη της ενοικίασης, χωρίς χρέωση. Διαφορετικά, θα διατηρηθεί ένα μέγιστο ποσό των 50 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει ο χρόνος παραλαβής, τότε η κράτηση δεν μπορεί να ακυρωθεί!»
Μάλιστα οι υπάλληλοι της πλατφόρμας ενοικίασης αυτοκινήτων τόνισαν στον καταναλωτή ότι: «Μας καλέσατε στις 18:00 ενώ η κράτηση ήταν για τις 17.30, συνεπώς η αίτηση ακύρωσης έγινε μετά τον προγραμματισμένο χρόνο παράδοσης του οχήματος οπότε και χάνετε τα χρήματά σας!»