Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια, η εκδήλωση Ten Steps to 2030 for Safer Road Infrastructure (Το Σχέδιο Δέκα Βημάτων για Ασφαλέστερη Οδική Υποδομή ) θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στο Μαρακές. Οικοδεσπότες της διάσκεψης:
– International Road Assessment Program (iRAP),
-Ιnternational Road Federation (IRF) και
–PIARC ( Παγκόσμια Οδική Ένωση).
Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει 150-200 ηγέτες και εμπειρογνώμονες οδικής ασφάλειας από όλο τον κόσμο, με στόχο να επιταχύνουν τη δράση προς την επίτευξη του στόχου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) για την κατά 50% μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία έως το 2030, με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο εξάλειψης των δρόμων υψηλού κινδύνου και δρόμους για πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές και επιβάτες οχημάτων.
Ο εντυπωσιακός αντίκτυπος της οδικής ασφάλειας του ’’ Σχεδίου Δέκα Βημάτων για Ασφαλέστερη Οδική Υποδομή’’ θα μοιραστεί, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας της εφαρμογής του σε χώρες, και του δυναμικού του να σώσει ζωές ως πρότυπο που μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε χώρα για την επίτευξη ασφαλέστερων δρόμων και κινητικότητας για μια βιώσιμη μέλλον για όλους.
Το Σχέδιο Δέκα Βημάτων για Ασφαλέστερη Οδική Υποδομή
Το Σχέδιο Δέκα Βημάτων για Ασφαλέστερη Οδική Υποδομή δημιουργήθηκε από τους εταίρους της Συνεργασίας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNRSC) για να υποστηρίξει τις χώρες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ασφάλεια των οδικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την οδική κυκλοφορία και τα οδικά σήματα και σήματα, και την επίτευξη της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας- Στόχοι 3 και 4. Το σχέδιο παρέχει ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση της θεσμικής ικανότητας, των εταιρικών σχέσεων και του ρυθμιστικού πλαισίου στις χώρες.
Η Τανζανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε το Σχέδιο Δέκα Βημάτων. Με κοινή χρηματοδότηση από το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNRSF), UKAid και Global Road Safety Facility (GRSF) και υπό την καθοδήγηση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική (UNECA), το έργο υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία του International Road Ομοσπονδία (IRF), iRAP, η Παγκόσμια Οδική Ένωση (PIARC) και η Ένωση Δρόμων της Τανζανίας (TARA), μαζί με την κυβέρνηση της Τανζανίας και την τοπική πρακτορεία.
-Το έργο οδήγησε στην έναρξη ενός τοπικού Προγράμματος Οδικής Αξιολόγησης TanRAP. Σχέδιο Κατάρτισης και Διαπίστευσης για τη δημιουργία τοπικών ικανοτήτων· συστάσεις για Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας και αναθεωρήσεις του Εγχειριδίου Γεωμετρικού Σχεδιασμού Οδού· και επέκταση περισσότερων από 10.000 km αξιολογήσεων ασφάλειας με χρήση της παγκόσμιας μεθοδολογίας iRAP που επηρεάζει πάνω από $1 δισ σε επενδύσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
-Το έργο αυτό τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Οδικής Ασφάλειας Prince Michael το 2023.
Με την υποστήριξη της επιχορήγησης από τους UNRSF, iRAP, IRF και EASST υποστηρίζουν το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν σε ένα βασικό βήμα του’’ Σχεδίου Δέκα Βημάτων’’, για την ενημέρωση των προτύπων σχεδιασμού δρόμων, ως μέρος του Σχεδιασμού Ασφαλούς και Περιεκτικού Οδού – Κεντρική έργο της Ασίας.
Επίσης, με την υποστήριξη μιας επιχορήγησης από το UNRSF, η Σενεγάλη και οι διεθνείς εταίροι θα ξεκινήσουν σύντομα την εφαρμογή ενός έργου Ten Step Senegal, με στόχο την οικοδόμηση ικανοτήτων και τη συμβολή στον καταλύτη των επενδύσεων σε ασφαλέστερους δρόμους.
Το Σχέδιο Δέκα Βημάτων προσφέρει ένα πρότυπο που μπορεί να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε χώρα και να εφαρμοστεί με τρόπο που ταιριάζει με το συγκεκριμένο τοπικό πλαίσιο και τις ανάγκες, για να ενισχύσει την ασφαλέστερη κινητικότητα για όλους τους χρήστες του δρόμου.
Σχετικά με την εκδήλωση
Η Τέταρτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια στο Μαρακές του Μαρόκου στις 18-20 Φεβρουαρίου 2025, με θέμα «Δέσμευση στη Ζωή», θα φέρει κοντά ηγέτες και ειδικούς για να επιταχύνουν τη δράση προς την επίτευξη του στόχου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για μείωση κατά το ήμισυ των παγκόσμιων θανάτων από τροχαία ατυχήματα. έως το 2030.
Στα μισά της Δεκαετίας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, και με μόλις πέντε χρόνια απομένουν για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, οι συμμετέχοντες θα αξιολογήσουν την πρόοδο, θα εντοπίσουν προτεραιότητες, θα μοιραστούν γνώσεις, θα δημιουργήσουν και θα ενισχύσουν συμμαχίες και θα προωθήσουν δεσμεύσεις και δράσεις για να σωθούν περισσότερες ζωές στους δρόμους του κόσμου.
Η οδική ασφάλεια είναι μια επείγουσα και αποτρέψιμη παγκόσμια κρίση υγείας. Τα τροχαία δυστυχήματα χάνουν τη ζωή σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο –περίπου 3.200 κάθε μέρα– και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών και νέων ηλικίας 5-29 ετών.
Ωστόσο, οι θάνατοι από τροχαία παγκοσμίως μειώνονται ελαφρώς. Περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη του ΟΗΕ αναφέρουν μείωση των θανάτων τα τελευταία χρόνια και 10 από αυτές τις χώρες μείωσαν στο μισό τους θανάτους σε 10 χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι είναι δυνατή μια μείωση κατά 50%. Στην Υπουργική Διάσκεψη, οι συμμετέχοντες θα μάθουν από αυτές τις επιτυχίες και θα χτίσουν πάνω σε αυτές για να παρακινήσουν περισσότερες βελτιώσεις σε όλο τον κόσμο.
Οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν υπουργούς, επικεφαλής εθνικών υπηρεσιών οδικής ασφάλειας, κυβερνητικούς εκπροσώπους από αρχές σε όλα τα επίπεδα καθώς και από συνδεδεμένους τομείς, βουλευτές, εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Δέκα βήματα έως το 2030 για μια εκδήλωση ασφαλέστερης οδικής υποδομής
Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια, η εκδήλωση Ten Steps to 2030 for Safer Road Infrastructure θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2025 στο Μαρακές, με οικοδεσπότη το International Road Assessment Program (iRAP), International Road Federation (IRF) και PIARC (Παγκόσμια Οδική Ένωση).
Θα συγκεντρώσει 150-200 ηγέτες και εμπειρογνώμονες οδικής ασφάλειας από όλο τον κόσμο για να επιταχύνουν τη δράση προς την επίτευξη του στόχου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) για μείωση στο μισό των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία έως το 2030, με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο εξάλειψης των δρόμων υψηλού κινδύνου και δρόμους για πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και επιβάτες οχημάτων.
Ο εντυπωσιακός αντίκτυπος της οδικής ασφάλειας του Σχεδίου Δέκα Βημάτων για Ασφαλέστερη Οδική Υποδομή θα μοιραστεί, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας της εφαρμογής του σε χώρες, και του δυναμικού του να σώσει ζωές ως πρότυπο που μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε χώρα για την επίτευξη ασφαλέστερων δρόμων και κινητικότητας για μια βιώσιμη μέλλον για όλους.