Για πολλούς μήνες οι αυτοκινητιστές υπόκεινται σε νέους περιορισμούς κυκλοφορίας στο Παρίσι. Ενώ η μέγιστη ταχύτητα μειώθηκε στα 50 χλμ./ώρα στην περιφερειακή οδό του Παρισιού, άλλοι είναι οι χρήστες του δρόμου που βρέθηκαν στο προσκήνιο πρόσφατα. Έγιναν πολυάριθμοι έλεγχοι στα ποδήλατα.
Σε πολλούς ποδηλάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα
Τα όρια ταχύτητας δεν ισχύουν μόνο για αυτοκίνητα. Μάλιστα, με τους κανόνες πρέπει να συμμορφώνονται και οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Αυτό συμβαίνει με τα ποδήλατα. Πρόσφατα λοιπόν, ένας αστυνομικός έλεγχος στο Παρίσι είχε ως στόχο να επιβάλει κυρώσεις σε ποδηλάτες που δεν τηρούσαν το όριο ταχύτητας. Στο δρόμο βρέθηκαν 11 δημοτικοί αστυνομικοί για ελέγχουν τους ποδηλάτες. Στόχος: η επιβολή ορίων ταχύτητας, όπως τα αυτοκίνητα ή τις μοτοσυκλέτες. Έτσι, στις τέσσερις γωνιές του σταυροδρόμι στο κάτω μέρος της Rue des Martyrs, τιμωρούνταν η παραμικρή παράβαση. Γιατί πέρα από την υπερβολική ταχύτητα, η αστυνομία ήταν εκεί για να εξετάσει εξονυχιστικά τη χρήση ακουστικών, τη χρήση του τηλεφώνου ή ακόμα και το άναμμα των κόκκινων φώτων. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι ποδηλάτες δεν σέβονται ιδιαίτερα τους κανόνες. Συνολικά σε δύο ώρες εκδόθηκαν 88 πρόστιμα τα οποία μπορεί να ανέλθουν έως και 90 ευρώ. Σύμφωνα με τις αρχές, οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Το Δημαρχείο του Παρισιού θέλει να βελτιώσει την κοινή χρήση δρόμων
Από την πλευρά των ποδηλατών, οι κυρώσεις είναι αποκρουστικές αλλά σωτήριες για τους πεζούς. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη κάνει πολυάριθμες καταγγελίες για τη συμπεριφορά των ποδηλάτων στο Παρίσι.
Οι αρχές έχουν κατανοήσει ξεκάθαρα τη σημασία της κοινής χρήσης του δρόμου και του πεζοδρομίου μεταξύ ποδηλάτων, αυτοκινήτων και πεζών. Για να το πετύχει αυτό, το Παρίσι σχεδιάζει να αναπτύξει 30 κάμερες ταχύτητας φέτος, σε σύγκριση με 10 στις αρχές του 2025.
Η δήμαρχος του 9ου Διαμερίσταμτος κ. Delphine Bürkli, επισήμανε ότι: «Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ποδηλατών σέβεται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτοί οι απότομοι δρόμοι είναι δρόμοι σλάλομ. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται». Ως εκ τούτου, οι αρχές θέλουν να βελτιώσουν την κοινή χρήση του δρόμου μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Αυτό απηχεί το ατύχημα με τον Paul Varry, έναν ποδηλάτη που χτυπήθηκε θανάσιμα στο Παρίσι στα τέλη του 2024.
Το 9ο διαμέρισμα εξετάζει ακόμη και τη δημιουργία μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, δηλαδή των πεζών και των ποδηλατών. Η ενθάρρυνση του πληθυσμού να επιλέξει εναλλακτικές λύσεις αντί του αυτοκινήτου περιλαμβάνει επίσης αυτά τα μέτρα.
Η σχέση μεταξύ αυτοκινητιστών και ποδηλατών ήταν πάντα ιδιαίτερα τεταμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν ευπρόσδεκτο να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναζήσουν μαζί.