Στα βόρεια προάστια του Παρισιού σε ένα μεγάλο γκρι κτίριο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Tesla France. Οι υπάλληλοι όμως παραμένουν σιωπηλοί εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που καταγράφουν οι πωλήσεις της αμερικανικής μάρκας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
«Προτιμώ να μην πω τη γνώμη μου για την πτώση των πωλήσεων», λέει ένας υπάλληλος. «Όχι, ειλικρινά, δεν έχω πολλά να πω», λέει ένας άλλος υπάλληλος. Στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο ισόγειο επικρατεί η ίδια κατάσταση. «Κανένα σχόλιο».
Γιατί, σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική φίρμα βρίσκεται εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης, αφού το αφεντικό της, ο Elon Musk, έγινε το δεξί χέρι του Donald Trump και οι ΗΠΑ σταμάτησαν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία.
Οι πωλήσεις της Tesla πέφτουν κατακόρυφα στην Ευρώπη: -26% στη Γαλλία, -76% στη Γερμανία. Την προηγούμενη εβδομάδα, μια αντιπροσωπεία πυρπολήθηκε κοντά στην Τουλούζη ενώ να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου, τα κεντρικά γραφεία της Tesla France καλύφθηκαν με ένα καφέ υγρό.
Ένας υπάλληλος έσπασε την σιωπή του μιλάντας έστω και ανώνυμα επισημαίνοντας ότι: «Μας άσκησαν πίεση λέγοντας απλώς αν μιλήσεις, θα σε απολύσουμε! Λαμβάνουμε ένα email τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα που μας υπενθυμίζει τους κανόνες για τα σχόλιά μας γύρω από την Tesla δημόσια, είτε με φίλους είτε με δημοσιογράφους.» Αυτός ο υπάλληλος υπέστη επαγγελματική εξουθένωση και τώρα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Επίσης ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δέχεται συνεχείς επιθέσεις από πελάτες μετά τη στάση του Elon Musk. «Μας λένε συνεργάτες των Ναζί. Φοβόμαστε μήπως μας επιτεθούν. Είναι δύσκολο να ζεις με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε δεν είμαστε όλοι απαραιτήτως ευθυγραμμισμένοι με τις θέσεις του αρχηγού μας. Δεν μπορούσα να συνεχίσω.»
Οι υπάλληλοι καταγγέλουν επίσης επαγγελματική πίεση. Σύμφωνα με τον ανώνυμο υπάλληλο, η διοίκηση κατηγορεί τους εργαζόμενους για την πτώση των πωλήσεων. «Στα μάτια τους, δεν φταίει ο Elon Musk, αλλά εμείς ως εργαζόμενοι! Δεν έχω δει ποτέ ένα ποσοστό πτώσης τόσο υψηλό όσο στην Tesla αυτή τη στιγμή.»
Η διοίκηση της Tesla αρνήθηκε να σχολιάσει…