Ατάραχος ο Donald Trump ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις 3 Απριλίου και στα ανταλλακτικά από τον επόμενο μήνα σε ποσοστό 25% αδιαφορώντας επίσης για τις επιθυμίες των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί θα επηρεάσουν 7,3 εκατομμύρια εισαγόμενα οχήματα, ή το 8% των παγκόσμιων πωλήσεων σύμφωνα με την Bank of America, εκθέτοντας τους κατασκευαστές σε «πολλά κόστη και χάος», σύμφωνα με τα λόγια του αφεντικού της Ford, Jim Farley.
Ο John Elkann, πρόεδρος του ομίλουStellantis, που κατέχει τις μεταξύ άλλων και τις μάρκες Jeep, Dogde, RAM και Chrysler, είχε επιχειρήσει μια διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει από την αύξηση των δασμών. Μάταια όμως. Αποκηρυγμένος o Elkann από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, ο ηγέτης του ομίλου Stellantis υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με την κυβέρνηση Trump για τη σημασία της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ.
Σε μια εποχή που ο γαλλο-ιταλο-αμερικανικός όμιλος προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα μετά το σκοτεινό 2024, η αμερικανική αγορά αποδεικνύεται απαραίτητη για την κερδοφορία της. Η αύξηση των δασμών αναγκαστικά προκαλεί κλυδωνισμούς στην εταιρεία, καθώς οι τιμές των αυτοκινήτων της αναμένεται να αυξηθούν ενώ την ίδια στιγμή αβέβαιη είναι η τάση που θα ακολουθήσει η ζήτηση.
Ο φόβος ενός μοιραίου πραξικοπήματος
Ο όμιλος Stellantis έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Windsor, στον Καναδά. Έτσι λοιπόν η μονάδαπου απασχολεί 4.000 άτομα και συναρμολογεί τα Dodge Chargers και Chrysler Pacificas, θα κλείσει τις πόρτες της για δύο εβδομάδες λόγω αυτών των νέων τελωνειακών δασμών, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας. Ο όμιλος εξετάζει επίσης μια παύση της παραγωγής στα μεξικανικά εργοστάσιά του.
Ήδη επηρεασμένοι από την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και εξοπλισμού φοβούνται ότι η αύξηση των αμερικανικών φόρων θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στον κλάδο.
«Τα άμεσα βήματα που πρέπει να λάβουμε περιλαμβάνουν την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα από τα εργοστάσια συναρμολόγησης μας στον Καναδά και στο Μεξικό, κάτι που θα επηρεάσει αρκετές από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής κινητήρων και θα βάλει λουκέτο σε άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν τα εργοστάσια παραγωγής» επισήμανε στέλεχος από τον όμιλος Stellantis.
Ανάμεσα σε αυξήσεις τιμών ή επενδύσεις…
Η αμερικανική απόφαση αφορά όλους τους παγκόσμιους κατασκευαστές. Η Ferrari σχεδιάζει ήδη να αυξήσει τις τιμές της κατά περίπου 10% για να αντισταθμίσει την αύξηση των φόρων. Άλλες μάρκες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα αμερικανικά δίκτυα διανομής τους μειώνοντας τα μπόνους πωλήσεων, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές θα μείωναν τα περιθώρια κέρδους τους.
Όποια και αν είναι τα εμπορικά σήματα ή οι όμιλοι, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει των τελωνειακών φραγμών που επηρεάζουν έντονα τις γερμανικές και ασιατικές εταιρείες. Έτσι, η Hyundai έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσει να παράγει τα οχήματά της εκεί για την αμερικανική αγορά. Από την πλευρά της, η Volvo σχεδιάζει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής της σε αμερικανικό έδαφος.
Προσοχή!
Αντιμέτωπες με μακροπρόθεσμες στρατηγικές, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θέλουν να είναι πιο προσεκτικές προς το παρόν, ενόψει μιας αμερικανικής οικονομικής πολιτικής μεταβλητής γεωμετρίας.
Θυμηθείτε ότι το Μεξικό, αρχικά στο στόχαστρο του Donald Trump, ξέφυγε -προσωρινά- από την αύξηση των τελωνειακών δασμών που θα επηρέαζε τα 37 εργοστάσια αυτοκινήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Stellantis, Volkswagen, BMW και Toyota …