Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@carpress.gr
Σοκ έχει προκαλέσει στα στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο η δημοσιοποίηση των στόχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018 στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τα ανασφάλιστα οχήματα.
Ειδικότερα όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπονται:
«Επαρκής συντονισμός ώστε να έχει διενεργηθεί μία τουλάχιστον διασταύρωση για την είσπραξη εσόδων από ανασφάλιστα οχήματα, μέχρι 30/09/2018».
Με λίγα λόγια η ημερομηνία – στόχος της ΑΑΔΕ που αναφέρεται στον… Σεπτέμβριο του 2018 έχει προκαλέσει σοκ στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου που έκαναν λόγο για άμεση αποστολή των προστίμων!
Βέβαια οι πιο ψύχραιμοι σπεύδουν να ερμηνεύσουν διαφορετικά τους στόχους της ΑΑΔΕ επισημαίνοντας πως μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από την πρώτη διασταύρωση.
Αλλά και πάλι ο βαθμός προτεραιότητας που θέτει η ΑΑΔΕ είναι χαμηλός σε σχέση με άλλες προτεραιότητες που αναφέρει στους στόχους του 2018.
Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς στη συνέχεια η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να προχωρήσει στην πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.
Πάντως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων αυξάνεται και πάλι εξαιτίας της αναβλητικότητας που καταγράφεται στην αποστολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.
Τώρα με τη δημοσιοποίηση των στόχων της ΑΑΔΕ που κάνει λόγο για αποστολή των προστίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν θα ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός τους…
Online οδηγός επιβίωσης
Την στιγμή που η ΑΑΔΕ θέτει ως στόχο τη διασταύρωση των στοιχείων έως τον Σεπτέμβριο του 2018 τα συναρμόδια Υπουργεία, η ΑΑΔΕ αλλά και η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσαν οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων.
Ειδικότερα τα συναρμόδια υπουργεία η ΑΑΔΕ και η Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν στη σύνταξη και δημοσίευση Πληροφοριακού Οδηγού για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε μια σειρά περιπτώσεων.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι, για τη διόρθωση της «εικόνας» των οχημάτων που ανάγεται σε αιτίες του παρελθόντος είναι αναγκαία, πρωτίστως, η ορθή ενημέρωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών.
Ο Πληροφοριακός Οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά το διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και δενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Συνεπώς, χάρη στη νέα αυτή δράση, ο δημόσιος κίνδυνος από την κυκλοφορία στους δρόμους ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων, μειώθηκε δραστικά.
Ταυτόχρονα όμως, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδεξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν-, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.
Σε συνέχεια της πρώτης διασταύρωσης, η δημόσια διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο Μητρώο Οχημάτων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε έντονη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση της επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων που παρακολουθούν και ενημερώνουν την κατάσταση και τον κύκλο ζωής κάθε οχήματος. Η συνεργασία αυτή και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών θα επιφέρει, στο προσεχές διάστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και της προσέλευσης των πολτών στις Δ.Ο.Υ., για τη δήλωση γεγονότων που σχετζονται με την ιδιοκτησία οχήματος και που έχουν προηγουμένως δηλωθεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία.
Ενόψει των ανωτέρω υπογραμμίζεται ότι, ο έλεγχος της ασφάλισης των οχημάτων αποτελεί δράση κοινωνικής ευθύνης και για το λόγο αυτό η τήρηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους πολίτες θα πρέπει να είναι διαρκής.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής, τηρώντας τις απαιτήσεις του νόμου 4141/2013, θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.