Γερμανία: «Όχι» στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούν να λένε οι Δήμοι

Environment activists stand in front of the Federal Administrative Court prior to a trial in Leipzig, Germany, Tuesday, Feb. 27, 2018. The German court ruled Tuesday that cities can impose driving bans on diesel cars to combat air pollution, a decision that could affect millions of drivers and the country's powerful auto industry. (AP Photo/Jens Meyer)

Οι δημοτικές αρχές στη Γερμανία θα έχουν μελλοντικά το δικαίωμα να απαγορεύουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ για την προστασία της ατμόσφαιρας σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Λειψία επικύρωσε αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που επέτρεπαν τη δυνατότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων ντίζελ από τους δήμους.

Οι αποφάσεις αφορούσαν συγκεκριμένα τις πόλεις Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη. Μετά από προσφυγή της ΜΚΟ Γερμανική Περιβαλλοντολογική Βοήθεια (Deutsche Umwelthilfe) τα κατώτερα δικαστήρια επέβαλαν στις δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα για την προστασία της ατμόσφαιρας. Και στις δύο πόλεις οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνούσαν τις οριακές τιμές που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία αλλά και η ΕΕ.

 

Ποιος θα αναλάβει τα έξοδα;

Δεδομένου ότι σχεδόν τα 3/4 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στα αστικά κέντρα προέρχονται από αυτοκίνητα ντίζελ, η δικαστική απόφαση για λήψη μέτρων οδηγεί αναγκαστικά σε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας των ντίζελ. Αν και η ετυμηγορία του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αφορά μόνο το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη – γεγονός είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για συνολικά 70 γερμανικές πόλεις όπου ξεπερνιούνται τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προετοιμάζει κανονισμούς που θα επιτρέπουν στις δημοτικές αρχές την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων ντίζελ.

Οι περιορισμοί αφορούν πάνω από 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ που δεν έχουν έχουν την πλακέτα Euro 6. Το ζητούμενο είναι εάν και ποιος θα πληρώσει τον εξοπλισμό των πετρελαιοκίνητων ΙΧ που δεν έχουν αυτή την πλακέτα: η αυτοκινητοβιομηχανία ή το κράτος; Μέχρι στιγμής οι εταιρείες έχουν προσφερθεί να παράσχουν την αλλαγή του λογισμικού. Ειδήμονες είναι της άποψης πως αυτό το μέτρο δεν αρκεί. Ο στόχος για μείωση των ρύπων επιτυγχάνεται μόνο με τον εξοπλισμό των κινητήρων – μια λύση που είναι δαπανηρή.

Πηγή Πληροφοριών: DW