Χωρίς δίπλωμα αλλά και χωρίς αυτοκίνητο έμειναν 65 οδηγοί για δύο μήνες οι οποίοι πιάστηκαν από την Τροχαία να κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό αλλά αντίθετα προσπαθούσαν να κινηθούν επιπλέον λίγα μέτρα παραπάνω από τους υπόλοιπους οδηγούς οι οποίοι παρέμεναν μποτιλιαρισμένοι στην κίνησης.
Πιο συγκεκριμένα η Τροχαία την προηγούμενη Κυριακή 29 Οκτωβρίου πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους στη Λεωφόρο Κηφισού όπου και βεβαίωσε συνολικά 65 παραβάσεις εκ των οποίων οι 35 στο ρεύμα προς την Λαμία και 29 στο ρεύμα προς Πειραιά.
Αναλυτικότερα, στο ρεύμα προς Λαμία καταγράφηκαν 13 παραβάσεις μεταξύ 08:00 έως τις 10:00 και 23 παραβάσεις από τις 14:00 έως τις 16:00. Αντίστοιχα, στο ρεύμα προς Πειραιά, 18 παραβάσεις μεταξύ 08:00 και 10:00 και 18 από τις 16:00 έως τις 18:00.
Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει την απρόσκοπτη προσπάθειά της για την διασφάλιση του αισθήματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια πεζών και οδηγών απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές, στη βάση υλοποίησης του ολιστικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια.
Η παράνομη κίνηση στην ΛΕΑ δεν προβλέπει σύμφωνα με τον ΚΟΚ κάποιο χρηματικό πρόστιμο αλλά προβλέπει την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και άδειας οδήγησης για δύο μήνες.
Ωστόσο να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο 5093/2023 αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για όσους οδηγούς επικίνδυνα και παραβιάζουν τον ΚΟΚ μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η κίνηση στη ΛΕΑ.
Ειδικότερα αν κάποιος οδηγεί όχημα στη ΛΕΑ εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση έως 3 έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ενώ αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη!