Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@carpress.gr
Η αύξηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2.500 κ.εκ. αλλά και η επιβολή του συγκεκριμένου Φόρου με συντελεστή 13% στα σκάφη από 5 μέτρα και άνω επί του ετήσιου τεκμηρίου θα οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες σε αναζήτηση λύσεων για να γλιτώσουν τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης όσο και από το «χαράτσι».
Η λύση για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών υπάρχει καθώς βάση της νομοθεσίας μπορούν οι μεν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις εφορίες και οι δε να καταθέσουν τις «Αδειες Εκτέλεσης Πλόων» των σκαφών τους στις κατατόπους λιμενικές Αρχές γλιτώνοντας τόσο από τα τεκμήρια όσο και από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες μπορεί να πραγματοποιηθεί όποτε επιθυμεί ο ιδιοκτήτες και η επιβολή τόσο του τεκμηρίου όσο και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης υπολογίζεται με βάση τους μήνες που κυκλοφόρησε το όχημα.
Σε περίπτωση που κάποιος έχει καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2015 και πραγματοποιήσει κατάθεση πινακίδων μπορεί ανά πάσα στιγμή να προβεί σε άρση της ακινησίας χωρίς να καταβάλει κάποιο ποσό.
Αντίθετα όσοι έχουν σε φορολογική ακινησία τα οχήματά τους μπορούν να πραγματοποιήσουν άρση καταβάλοντας μέρος των Τελών Κυκλοφορίας. Δηλαδή αν κάποιος πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του από την εφορία τον Αύγουστο τότε θα καταβάλει Τέλη για τους υπόλοιπους 5 μήνες. Αν το διατηρήσει στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του έτους τότε το τεκμήριο αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα είναι ανάλογος με τα 5/12 της συνολικής ετήσιας δαπάνης.
Στα σκάφη, όπως και στα αυτοκίνητα, με βάση τη νομοθεσία δίδεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καταθέσουν επίσης τις «Αδειες Εκτέλεσης Πλόων» (κάτι σαν άδεια κυκλοφορίας του σκάφους) στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές γλιτώνοντας από τα τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει περιορισμούς με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το σκάφος του για έναν ή δύο μήνες μπορεί να μεταβεί στο Λιμεναρχείο να πραγματοποιήσει άρση της ακινησίας και μετά το τέλος του καλοκαιριού να καταθέσει και πάλι την ΄«Αδεια Εκτέλεσης Πλόων». Το τεκμήριο αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς διαβίωσης που θα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σκάφους θα είναι ανάλογος με το 1/12 ή 2/12 του ετήσιου τεκμηρίου αν χρησιμοποιήσει το σκάφος για έναν ή δύο μήνες αντίστοιχα.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες σκαφών θα πρέπει να γνωρίζουν πως για τη διαδικασία κατάθεσης της «Αδειας Εκτέλεσης Πλόων» θα πρέπει να καταβάλουν και ένα παράβολοστο Λιμεναρχείο που βεβαιώνεται η ακινησία το οποίο κυμαίνεται σε 10 ευρώ για σκάφη έως 10 μέτρα και 20 ευρώ για σκάφη από 7,01 έως 15 μέτρα…