Πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ έχει εξοικονομήσει ο ΟΑΣΘ από καύσιμα στους περίπου 4 μήνες που κυκλοφορούν τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο ΟΑΣΘ μείωσε κατά 828.045 τα λίτρα πετρελαίου κίνησης που κατανάλωσε, σε σχέση με πέρσι, εξοικονομώντας χρήματα και, κυρίως, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.
Ειδικότερα, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατανάλωσαν 3.429.674 λίτρα πετρελαίου, ενώ φέτος το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ήταν 2.601.630 λίτρα, μειωμένη δηλαδή κατά περίπου 24%.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ως απόρροια της μείωσης στην κατανάλωση πετρελαίου, μείωσε και το κόστος προμήθειας πετρελαίου.
Έτσι, ενώ από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 δαπάνησε 4.174.000 ευρώ για καύσιμα, φέτος, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσό «έπεσε» στα 2.962.000 ευρώ. Δηλαδή, σε μόλις τέσσερις μήνες, ο ΟΑΣΘ εξοικονόμησε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ!
«Στον αντίποδα», όπως εξηγεί ο διευθυντής Οικονομικών του ΟΑΣΘ Παύλος Τριχάκης, «ο Οργανισμός αύξησε το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ανήλθε σε 417.000 ευρώ, όταν πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 105.000 ευρώ. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων είναι σημαντικότατη». Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Τριχάκης, το ετήσιο όφελος για τον ΟΑΣΘ εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ!
Τεράστια είναι βέβαια και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη, από τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων. «Τα ηλεκτρικά λεωφορεία μας, πέρα από λειτουργικά, άνετα και αθόρυβα, χαρακτηριστικά που διαπιστώνουν καθημερινά οι επιβάτες μας, είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων και υπηρετούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η κυκλοφορία ενός και μόνο ηλεκτρικού λεωφορείου στη θέση ενός πετρελαιοκίνητου, γλιτώνει μέσα σε έναν χρόνο την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης από 8,1 κιλά αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5. «Επομένως τα οφέλη για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε όλοι μας είναι ανυπολόγιστα», καταλήγει ο κ. Ταγγίρης.