Άκρως απογοητευτικές ήταν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ για το 2022 η οποία αναμένεται να «τρέξει» με 4% το 2022 και κατά 2,8% το 2023 μετά την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του 5,3% το 2021.
Ωστόσο σύμφωνα με αποκάλυψη από το Euractiv το οποίο επικαλείται έγγραφο της ΕΕ: «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023 γεγονός που θα επηρεάσει και τις τιμές στα καύσιμα.»
Το σχέδιο ανακοίνωσης, το οποίο έχει στην κατοχή της η Euractiv, δίνει μια ζοφερή εικόνα των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει σε πληθωρισμό, θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.
«Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί πριν δημοσιευτεί στις αρχές Μαρτίου.
Προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση – που πυροδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και κλιμακώθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων με τον κύριο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, τη Ρωσία – έχει χειροτερέψει από το φθινόπωρο και θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, έως το 2023.
Από την άλλη μεριά η ΕΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε 4,0% το 2022 και να υποχωρήσει σε 2,7% το 2023. Το ΑΕΠ του συνόλου της ΕΕ έφτασε στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 και όλα τα κράτη-μέλη προβλέπεται να έχουν κατακτήσει αυτό το ορόσημο έως τα τέλη του 2022.
Ωστόσο το άκρως ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τις τιμές στα καύσιμα οι οποίες σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα έως και το καλοκαίρι ενώ η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα!
Επίσης ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων τόνισε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη…
Ειδικότερα ο Paolo Gentiloni, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε τα εξής: «Μια σειρά από αντίξοους παράγοντες επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αυτόν τον χειμώνα: η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Καθώς οι εν λόγω αντιξοότητες αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά, προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου ήδη από την άνοιξη. Οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές έως το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αρχίσει να μετριάζεται και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού να υποχωρούν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.»
Ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, επισήμανε ότι: «Η οικονομία της ΕΕ έχει πλέον ανακτήσει όλο το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάρη στις επιτυχείς εκστρατείες εμβολιασμού και τη συντονισμένη στήριξη της οικονομικής πολιτικής. Η ανεργία έχει μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Πρόκειται για σημαντικά επιτεύγματα. Καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε τον ρυθμό της ανάκαμψης. Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην αγορά εργασίας αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Αναμένουμε, ωστόσο, να επανέλθουμε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αργότερα κατά το τρέχον έτος, καθώς ορισμένα από αυτά τα σημεία συμφόρησης θα αρχίσουν να υποχωρούν. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ΕΕ παραμένουν ισχυρά και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι χώρες αρχίζουν να εφαρμόζουν πλήρως τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους.»