- Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Το θέμα κυκλοφορίας των οχημάτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα έχει προκαλέσει την έκπληξη πολλών αναγνωστών οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως οι Ελληνικές Αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν αν το όχημα βρίσκεται και κινείται για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών στην χώρα μας.
Τα ερωτήματα πολλά και είναι εύλογα καθώς σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν υπάρχει αυτή η υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων και οι κάτοικοι άλλων κρατών-μελών όχι μόνο δεν θέλουν να κινούνται με οχήματα που διαθέτουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος όπου εργάζονται αλλά σπεύδουν να τις αλλάξουν όχι λόγο επιβολής προστίμων αλλά κυρίως για τις θέσεις στάθμευσης, αναφέρει το NewsAuto.gr.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ μπορούν να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους χωρίς να πληρώσουν χαράτσια και φόρους αλλά μόνο το κόστος των πινακίδων κυκλοφορίας.
Στην Ελλάδα αντίθετα η υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων τόσο στην κτήση όσο και στην χρήση έχει οδηγήσει πάρα πολλούς Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν από την υπερφορολόγηση.
Όσον αφορά στις Αρχές πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσουν αν κάποιο όχημα που ελέγχουν έχει εισέλθει στην Ελλάδα πριν από 6 μήνες ή πριν λίγες ημέρες καθώς σε περίπτωση που το όχημα έρθει οδικώς από άλλο κράτος μέλος δεν υπάρχουν σύνορα όπου και καταγράφεται η είσοδος.
Αντίθετα αν έρθει ακτοπλοϊκώς τότε υπάρχει το αποδεικτικό στοιχείο εισόδου του οχήματος το οποίο και πάλι δεν είναι απόλυτα σίγουρο για την παραμονή του οχήματος στην χώρα μας καθώς πολύ εύκολα ο ιδιοκτήτης του μπορεί να ισχυριστεί ότι το αυτοκίνητο μετά από δύο ή τρεις ημέρες έφυγε από την Ελλάδα οδικώς για κάποιο άλλο κράτος-μέλος.
Οι Αρχές λοιπόν για να εντείνουν την πίεση προς τους ελεγχόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων με ξένες πινακίδες προσπαθούν να ρίξουν το βάρος των ερευνών στις εταιρείες που έχουν οι κάτοχοί τους σε άλλα κράτη-μέλη, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που ζητούν (ρεύματος, νερού), αλλά και διάφορες άλλες φορολογικές λεπτομέρειες που έχουν μόνο όσοι έχουν πραγματικές εταιρείες σε άλλο κράτος μέλος και όχι εταιρείες «φαντάσματα».
Το μόνο σίγουρο είναι πως στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα σύνορα με την Βουλγαρία είναι ελάχιστα χιλιόμετρα ο αριθμός των οχημάτων με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας είναι πραγματικά εντυπωσιακός και συνεχώς αυξάνεται καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανοίγουν εταιρείες στη γειτονική χώρα για να αλλάξουν πινακίδες κυκλοφορίας στα οχήματά τους και να γλιτώσουν από τα χαράτσια της κυβέρνησης.
Οι αλλοδαποί πάντως που διαμένουν και εργάζονται σε κράτη – μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα πουθενά αλλού επί ευρωπαϊκού εδάφους εκτός από τη χώρα μας που πολλές φορές εξοργίζονται τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αναγκάζονται να υποστούν για να αποδείξουν πολύ απλά ότι δεν είναι Έλληνες και πως εργάζονται περιστασιακά στη χώρα μας!
Άντε μετά να κάνεις και επενδύσεις στην Ελλάδα…