Η Ευρώπη έχει προβλήματα στην κούρσα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες της περιοχής αγωνίζονται για τη μετάβαση και οι πολιτικοί γίνονται επιφυλακτικοί, φοβούμενοι την οργή των ψηφοφόρων.
Η Volkswagen και η Volvo Car έκαναν πίσω αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες φιλοδοξίες να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Tesla και κινέζων ανταγωνιστών όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι λόγοι είναι δύο: δεν υπάρχουν αρκετά προσιτά μοντέλα για να καλύψουν καταναλωτές πέραν των πλουσίων και όσων έσπευσαν από επιλογή να αγοράσουν από τους πρώτους ηλεκτρικά οχήματα, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν περιορίσει τα κίνητρα, κάτι που μειώνει περαιτέρω το ενδιαφέρον των πελατών.
Το αποτέλεσμα ήταν μια απότομη πτώση των πωλήσεων. Τον Ιούλιο, οι παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) μειώθηκαν περισσότερο από 10% σε ολόκληρη την περιοχή, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 37% στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής. Η εξέλιξη αιφνιδίασε τους κατασκευαστές και οδήγησε σε αναντιστοιχία μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων και της πραγματικότητας της αγοράς.
Οι εξελίξεις δημιουργούν κίνδυνο να μείνει πίσω η Ευρώπη στην παγκόσμια μάχη για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν και η διαδρομή μπορεί να είναι δύσκολη, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι οι μεταφορές πρέπει να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, για να αναχαιτιστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Στην Ευρώπη, χάνουμε τα πλεονεκτήματα κόστους όλο και πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ferdinand Dudenhöffer, διευθυντής του CAR-Center Automotive Research στο Μπόχουμ. «Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνει τα φυσικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στα EV και οι δομές κόστους στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μένουν πίσω».
Η επιβράδυνση της ζήτησης EV έρχεται καθώς η αγορά αυτοκινήτων της περιοχής παραμένει σχεδόν 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, μειώνοντας την κερδοφορία και από τα συμβατικά οχήματα.
Ηδη η Volkswagen είναι σε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα στη Γερμανία. Στελέχη της αυτή την εβδομάδα είπαν ότι η πτώση των πωλήσεων άφησε την εταιρεία με δύο εργοστάσια περισσότερα από όσα χρειάζεται.
Πρόσφατα και η Volvo απέσυρε ένα σχέδιο να πουλά μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030, μετά την απογοήτευση από τη ζήτηση για τη σειρά EV. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει τώρα τα plug-in υβριδικά μοντέλα και τα μοντέλα μόνο με μπαταρία να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% των πωλήσεών της στο τέλος της δεκαετίας.
Η Mercedes-Benz Group έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις εξελίξεις στην αγορά. Αφού δεσμεύτηκε αρχικά να γίνει πλήρως «ηλεκτρική» μέχρι το 2030, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, Ola Kallenius, είπε σε συνέλευση των μετόχων τον Μάιο ότι η εταιρεία πιθανότατα θα προσφέρει μοντέλα κινητήρων εσωτερικής καύσης και την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι «ο μετασχηματισμός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο».
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δυσκολεύονται να παραγάγουν ένα EV που να απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Μοντέλα υψηλών προδιαγραφών όπως η Porsche Taycan των 107.000 ευρώ και η BMW i7 των 116.000 ευρώ εξυπηρετούν τους πλούσιους καταναλωτές, αλλά οι φθηνές εναλλακτικές λύσεις παραμένουν σπάνιες. Η ηλεκτρική έκδοση του Fiat 500, παραδοσιακά συμβόλου προσιτής κινητικότητας, κοστίζει σχεδόν 35.000 ευρώ –διπλάσια από την τιμή του αντίστοιχου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
«Όταν έθεταν στόχους για EV, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εξέτασαν επαρκώς ποιες τιμές θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι άνθρωποι για τα EV και δεν διασφάλιζαν επαρκώς ότι θα ήταν κερδοφόρα», δήλωσε ο Wolfgang Bernhart, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Roland Berger, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνητικές απαγορεύσεις για νέα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορούσαν να αναβληθούν.
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κεφαλαιοποιούν την αργή μετάβαση της Ευρώπης, προβάλλοντας επιθετικές πωλήσεις με EV σε ανταγωνιστικές τιμές όπως το BYD Dolphin των 33.000 ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική τιμή των 37.000 ευρώ για το VW ID.3.
Με επικεφαλής τη Volkswagen, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επιδίωξαν επιθετικά τα ηλεκτρικά οχήματα για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων και να κλείσουν το χάσμα με την Tesla. Η πρωτοπορία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην τεχνολογία EV την έκανε να αξίζει 12 φορές παραπάνω από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.
Τα λαϊκιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί τον οικονομικό πόνο για να σπείρουν τη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για το κλίμα, σημειώνει το Bloomberg. Στη Γερμανία, υπήρξε μια εκτεταμένη αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης για τη θέρμανση, αλλά τα αυτοκίνητα είναι ακόμα πιο σημαντικό θέμα για μια χώρα που θεωρεί τις απεριόριστες ταχύτητες στις Autobahn ως αστικό δικαίωμα. Τα δεξιά κόμματα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία επικρίνουν επίσης τους κανονισμούς για το κλίμα που ισχυρίζονται ότι βλάπτουν τις οικογένειες της εργατικής τάξης.
«Οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν λύσεις, ώστε τα κανονικά νοικοκυριά με κανονικά εισοδήματα να μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα EV», δήλωσε ο Thorsten Groger, διαπραγματευτής της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης IG Metall.