Η Κίνα, ο κορυφαίος επεξεργαστής σπάνιων γαιών στον κόσμο, απαγόρευσε την εξαγωγή τεχνολογίας για την εξόρυξη και τον διαχωρισμό των στρατηγικών μετάλλων, σε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της κυριαρχίας της σε διάφορα στρατηγικά μέταλλα.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση και χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα από τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρονικά είδη, έως σε πυραυλικά αμυντικά συστήματα. Επί του παρόντος, από την Κίνα προέρχεται περί του 90% της παραγωγής σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς η Κίνα προέβη σε αυτή την κίνηση μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ο οποίος ουσιαστικά εξαιρεί τα κινεζικά μοντέλα!
Επίσης στην απόφαση της Κίνα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η κίνηση της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ προκειμένου να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες που προέρχονται από την Κίνα.
Σύμφωνα με την Κίνα η απαγόρευση της εξαγωγής τεχνολογίας παραγωγής μετάλλων και κραμάτων σπάνιων γαιών, καθώς και τεχνολογίας για την παρασκευή ορισμένων μαγνητών σπάνιων γαιών έγινε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος.
Η Κίνα έχει κατακτήσει τη διαδικασία εκχύλισης με διαλύτες για τον εξευγενισμό των στρατηγικών ορυκτών, την οποία οι δυτικές εταιρείες σπάνιων γαιών δυσκολεύονται να αναπτύξουν λόγω τεχνικών περιπλοκών και ανησυχιών για τη ρύπανση.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, ότι η εξάρτηση από την Κίνα σε οποιοδήποτε μέρος της παραγωγικής αλυσίδας δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Nathan Picarsic, συνιδρυτής της εταιρείας γεωπολιτικών συμβούλων Horizon Advisory, σύμφωνα με το Reuters.