Απίστευτοι και όμως αληθινοί είναι οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί στα «παγιδευμένα» κινητά τηλέφωνα της σπείρας των παράνομων διπλωμάτων ενώ πραγματικά εντυπωσιακές είναι και δικαιολογίες που ανέφερε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στις Αρχές όταν βρέθηκαν τρία σακίδια με hitech εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για να βοηθούν τους υποψήφιους οδηγούς στις θεωρητικές εξετάσεις.
Ειδικότερα το μέλος της σπείρας αιτιολόγησε στις Αρχές πως όλος αυτός ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ζωντανή αναμετάδοση κηδειών!
Παράλληλα υποψήφιοι και ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών από άλλες πόλεις (π.χ. Λήμνος, Πύργος) προσέγγιζαν το κύκλωμα για να διασφαλίσουν τη «συνδρομή» τους και να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις στην Αθήνα αντί για τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, στα παγιδευμένα κινητά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εξαγωγής της «τεχνογνωσίας» στις Διευθύνσεις Μεταφορών στα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Εκεί είχε μεταβεί αυθημερόν το αποκαλούμενο και «τρεχαντήρι» της εγκληματικής οργάνωσης ο «Μάνος» κατ’ εντολή του «Μικρού» προκειμένου να προβεί σε καθοδήγηση εξεταζόμενων με τη χρήση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού.
Ο ρόλος του «Μάνου» ήταν καταλυτικός και πολυσύνθετος. Αναλάμβανε την περαίωση της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της προσωρινής άδειας. Μετέφερε εξεταζόμενους στα Δημαρχεία (έτσι αποκαλούσαν τους χώρους θεωρητικής εξέτασης), είχε στην κατοχή του και διαχειριζόταν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό και προετοίμαζε τους εξεταζόμενους τοποθετώντας επάνω τους ψείρες και μικροκάμερες, ενεργοποιούσε τους σταθμούς βάσης «κεραίες» και έδινε τις ορθές απαντήσεις μέσω κοριού χρησιμοποιώντας εναλλάξ την «αναμονή».
Το «τρεχαντήρι» ήταν σε διαρκή σύνδεση τόσο με τον «Μικρό», όσο και με τον «Μπουκλάκια», για λογαριασμό των οποίων αναλάμβανε αποκλειστικά τη μεταφορά και προετοιμασία των δικών τους υποψηφίων μαθητών. Επιπροσθέτως, φρόντιζε να αγοράζει ή να ανεφοδιάζει την οργάνωση με ψείρες, μικροκάμερες, ρολόγια χειρός με κάμερα, μπαταρίες κ.ά.
Στο παγιδευμένο κινητό του έχει καταγραφεί επικοινωνία με κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών σε πόλη της Ανατολικής Αττικής όπου οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί: «Άρχοντά μου, τι κάνεις…», «Έλα πασά μου, εδώ στη δουλειά…», «Είμαι απέναντι…», «Για πες μου τι φέρνω…», «Δύο ακουστικά και είκοσι μπαταρίες…».
Κοριοί… αναμετάδοσης κηδειών!
Λίγες ημέρες πριν την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», ο Μάνος είχε μεταβεί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας υποβοήθησης εξεταζόμενων. Επέβαινε σε όχημα τύπου Ford που ήταν σταθμευμένο πλησίον των εγκαταστάσεων της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών. Συνεπιβάτες είχε δύο άτομα με Αλβανική καταγωγή.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων πραγματοποιούν έλεγχο και ανακαλύπτουν τρία υφασμάτινα σακίδια, τα οποία περιείχαν πλήθος μπαταριών κινητών τηλεφώνων, μικρόφωνα, πομποδέκτες και ακουστικά τύπου «ψείρες». Η αιτιολογία που έδωσε ο Μάνος για τις συσκευές, ήταν πως τις χρησιμοποιούσε για ζωντανές αναμεταδόσεις κηδειών!
«Δικά σου είναι όλα αυτά… Που τα χρειάζεσαι;» ρωτά ο αστυνομικός.
«Είναι καταγραφικό υλικό. Με αυτά καταγράφεις ήχο…» απαντά ο Μάνος.
«Καταγράφει ήχο που; Το βάζεις σε ένα χώρο και ακούς ήχο σε άλλο σημείο… Ασχολείσαι με τίποτα τέτοιο… Τι δουλειά κάνει η μαμά;…». «Με αυτά γράφουμε τελετές. Τελετές για το σπίτι…»!
Έξοδα κηδείας η «ταρίφα»
Όπως ισχυρίστηκε ο «Μάνος» συναντήθηκε με τους δύο αλλοδαπούς, προκειμένου να πληρωθεί για τα έξοδα κηδείας (!) συγγενικού προσώπου τους ενός, εκ των δύο, στο πορτοφόλι του οποίου αλλοδαπού ανευρέθηκαν 2.150 ευρώ. Αρχικά οι δύο συνεπιβάτες επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του «Μάνου», όμως όταν οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν στην Ασφάλεια, ομολόγησαν ότι επρόκειτο να συμμετείχαν σε θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης και ο «Μάνος» θα τους μετέδιδε απομακρυσμένα και μέσω πομπού τις σωστές απαντήσεις. Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό έδωσε τροφή σε ορισμένους «άσπονδους φίλους» να του αποδώσουν- προφητικά- το προσωνύμιο «νεκροθάφτης», ενώ η «ταρίφα» της αμοιβής να μετονομαστεί σε «κόλλυβα», τα οποία θα τοποθετηθούν… στο «καντηλάκι….».
Οι αναπάντητες κλήσεις
Κατά την ώρα του ελέγχου και της προσαγωγής το κινητό του «Μάνου» χτυπούσε επίμονα. «Το τηλέφωνό μου χτυπάει, μπορείτε να μου το δώσετε;… Πρέπει να πάρω το δικηγόρο μου». «Κάθισε κάτω όταν θα έρθει η ώρα θα τον πάρεις…». Ήταν η στιγμή που ο «Μικρός» στην Αθήνα είχε πληροφορηθεί το περιστατικό και εναγωνίως προσπαθούσε να τον βοηθήσει, επιστρατεύοντας δικηγόρο στον οποίο έστειλε επείγον sms: «Πάρε φίλε, εξαιρετικά επείγον…».
Λίγο αργότερα καταγράφεται η ακόλουθη στιχομυθία με το δικηγόρο: «Έλα, σου έστειλα μήνυμα… Τον έχουν πιάσει στα Ιωάννινα… Του βρήκαν τα πράγματα (εξοπλισμό) σε τυπικό έλεγχο… Τον ξέρεις, είναι ο συνεργάτης μου… Τους είπε ότι έχει πάει σε μία κηδεία…». «Έλα, του έχουν κάνει προσαγωγή, δεν τον έχουν συλλάβει ακόμα…Εσύ τι σχέση έχεις μαζί…» ανέφερε ο δικηγόρος. «… Θα βρούνε κανά μπελά από μ@λ@κίες… Τον στείλαμε εμείς… Πάσα δικιά μου… Άστο μπέρδεμα, θα σου πω άλλη φορά… Απλά, ο πελάτης γνωρίζει το όνομά μου…».
To στέκι της καλωδίωσης
Σε μια από τις αστυνομικές επιτηρήσεις των μελών της οργάνωσης καταγράφεται η αποχώρηση του «Μικρού» από την οικία του. Κατά τη διαδρομή προς το Χολαργό επιβιβάζονται στο όχημα του δύο αλλοδαποί, οι οποίοι λίγο αργότερα εισέρχονται στο όχημα του «Μάνου» που περίμενε ελάχιστα χιλιόμετρα από το χώρο της εξέτασης. Αναστάσεως και Ασπασίας γωνία, εκεί ήταν το «στέκι της καλωδίωσης», ελάχιστα μέτρα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών!
Εκεί ο «Μάνος» τους «φόρεσε» τον αναγκαίο εξοπλισμό και έδωσε τις οδηγίες χρήσης. Οι αστυνομικοί δεν είχαν οπτική εικόνα ώστε να διακριβώσουν τι έκαναν εντός του οχήματος. Συσκότιζαν την εικόνα οι ηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα και το παρμπρίζ. Μετά την καλωδίωση οι αλλοδαποί επέστρεψαν βιαστικά στο όχημα του «Μικρού», ο οποίος τους άφησε πλησίον του εξεταστικού κέντρου. Μία ώρα αργότερα οι αλλοδαποί εξήλθαν των εγκαταστάσεων και πεζοί εισήλθαν στο σταθμό του μετρό «Εθνική Άμυνα». Ανάλογα περιστατικά περιλαμβάνονται στη δικογραφία και με άλλους ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών που μετέφεραν τους υποψηφίους οδηγούς στα μέλη του κυκλώματος που είχαν επιφορτιστεί την καλωδίωσή τους.
Οδηγίες προς εξεταζόμενους
Από τα Ιωάννινα ο «Μάνος» έκλεισε και το αυριανό του «ραντεβού» στην Αθήνα με υποψήφιο, στον οποίο έδωσε και τις τελευταίες οδηγίες. «… Να έχει τσαντάκι ή να φοράς μπουφάν με εσωτερικές τσέπες. Και μιλάμε το πρωί, κατά τις εννιά που να βρεθούμε ακριβώς…». «Νωρίτερα γίνεται… Για να δεις και τα άλλα παιδιά… Κατάλαβες;». «Όχι νωρίτερα. Είμαι σε άλλη πόλη. Είμαι 6 ώρες μακριά… Θα τους λέω 1 και θα βάζουνε 1, 2 και θα βάζουνε 2. Εντάξει…».
Χαρακτηριστικοί είναι και οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί και αφορούν στις οδηγίες που δίνονταν στους εξεταζόμενους ώστε ο «Μάνος» να είναι σε θέση να μεταδίδει τις ορθές απαντήσεις: «Φίλε είναι ψηλά… Θέλω πιο κάτω… Να δείχνει το κουμπάκι λίγο προς τα κάτω… Απαλά ε… Μη το ξηλώσουμε, απαλά…ΟΚ τώρα βλέπω…». Με το πέρας της εξέτασης μετέβαινε στο προσυμφωνημένο σημείο για να αφαιρέσει τις συσκευές.
Σε ένα άλλο περιστατικό ο «Μάνος» δίνει ανάλογες κατευθύνσεις σε εξεταζόμενο αλλοδαπό της σχολής του «Μικρού»… «Κοίτα λίγο την οθόνη. Πιο πάνω το κεφάλι. Σήκωσε και τη μάσκα πιο πάνω. Είναι χαμηλά πιο πάνω σου λέω…» Ξαφνικά ο εξεταζόμενος γίνεται αντιληπτός από επιτηρητή και τότε ο Μάνος τον προτρέπει να πάρε το διαβατήριο και να τρέξει ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. «Φύγε ρε σου λέω. Φύγε. Πάρε το διαβατήριο… Τρέξε. Μην φοβάσαι… Μην ακούς τι σου λένε. Φύγε».
Η «Πρίφταινα» και το κάρφωμα
Λίγο αργότερα ο αλλοδαπός που κατόρθωσε να ξεφύγει επικοινωνεί με τον «Μικρό» για να τον ενημερώσει ότι δεν μπόρεσε να πάρει το διαβατήριο του… «Ρε, είσαι μ@λ@κας. Δεν πήρες το διαβατήριο σου; Μιλάς σοβαρά; Αυτομάτως ο «Μικρός» επικοινωνεί με τον «Μπουκλάκια»… «Έλα ρε, μπήκα και εγώ σήμερα στο κλαμπ… Η «Πρίφταινα» μπήκε αιφνιδιαστικά σήμερα μέσα και τσίμπησε έναν δικό μου… Έφυγε, βέβαια, έτρεξε… Τώρα αστυνομία, αποκλεισμός και τα σχετικά… ξέρεις».
Πριν το ταξίδι στα Ιωάννινα ο «Μάνος» και αφού έχει ολοκληρώσει την ημερήσια «αποστολή του» και έχει υποδείξει τις ορθές απαντήσεις σε εξεταζόμενους στο Χολαργό, καταγράφεται να επικοινωνεί με το Μαρούσι για να πληροφορήσει τους αρμοδίους ότι η αίθουσα εξέτασης είναι «στημένη». Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του αναφέρει γρήγορα και κοφτά: «Καταρχάς τα σέβη μου. Κατά δεύτερον αυτή τη στιγμή έχετε καλωδιωμένους μέσα στην αίθουσα. Αυτά είχα να σας πω, γεια σας».
Το «κάρφωμα» αυτό ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς εκείνους που δεν τηρούσαν κανόνες και δεσμεύσεις ή επιχειρούσαν να αυτονομηθούν. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει. Οι διαφωνίες, τα «ριξίματα» και «καρφώματα» ανάμεσα στους ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών, αλλά και στους επίορκους υπαλλήλους με αιχμή την προώθηση «κατά κύματα» των δικών τους υποψηφίων ήταν πλέον εκτός ελέγχου. Ο «νεκροθάφτης», όπως ορισμένοι είχαν προφητεύσει, είχε μόλις προκαλέσει «ρωγμή». Το απόστημα, αργά ή γρήγορα, θα έσπαγε…