Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρέμβει στη διαφωνία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανιών και μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε να ελέγξει εάν ορισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητα για ένα τεχνολογικό πρότυπο όπως ισχυρίζεται, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής.
Η κίνηση του στελέχους της ΕΕ έρχεται μετά τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Φινλανδού κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Nokia με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler η οποία αφορά στα δικαιώματα χρήσης βασικών τεχνολογιών πλοήγησης και ποιος πρέπει να τις πληρώσει.
Οι προτάσεις περιγράφονται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την πνευματική ιδιοκτησία, το οποίο σύμφωνα με το Reuters, παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και τον επικεφαλή ψηφιακών διευθύνσεων της ΕΕ Thierry Breton.
Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας για να διερευνήσει τη δυνατότητα αποτελεσματικών λύσεων αδειοδότησης, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της βιομηχανίας είναι οι πιο έντονες.
Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος τα περισσότερα προβλήματα μεταξύ τυπικών κατόχων βασικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (SEP) και κατόχων άδειας, το ζήτημα είναι επίσης σχετικό με τον ψηφιακό και ηλεκτρονικό τομέα και τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο.
Η Επιτροπή μέχρι σήμερα απέφυγε τις διαμάχες και προέτρεψε τις εταιρείες να επιλύσουν οι ίδιοι το ζήτημα, με ορισμένους να το θεωρούν ως συμβιβαστική λύση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο, το βλέπουν ως αντιμονοπωλιακό ζήτημα, με την Daimler να υποβάλλει καταγγελία στην Vestager.
Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι μια προσοδοφόρα πηγή εσόδων για τη Nokia, τα οποία της αποφέρουν έσοδα πάνω από 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Στις κατηγορίες της αναφέρει ότι η Daimler χρησιμοποιεί τα πρότυπα-βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (SEPs) χωρίς άδεια.
Η Daimler, ωστόσο, θέλει η Nokia να παραχωρήσει άδεια στους προμηθευτές της ώστε να μειωθούν τα κόστη χρήσης. Για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω το κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και την επιβολή SEP, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος ελέγχων.
Ένας τέτοιος έλεγχος θα εξετάσει εάν ορισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητα για ένα πρότυπο όπως ισχυρίζονται οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και επίσης αντισταθμίζουν τους φόβους ότι ορισμένα δικαιώματα υπολογίζονται σε πολύ υψηλό κόστος λόγω των εταιρειών που διαθέτουν άδειες ευρεσιτεχνίες.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ενδέχεται να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε μια παγκόσμια αγορά και ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ένας ειδικευμένος φορέας με την τεχνική ικανότητα ώστε να τους πραγματοποιήσει.