Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που κατατέθηκε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στη Βουλή.
Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής προχωρούμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας. Καταργούμε το χαρτόσημο για περισσότερες από 600 συναλλαγές, με άμεσο όφελος για τους φορολογούμενους και εισάγουμε το Ψηφιακό Τέλος με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Θεσπίζουμε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που διευκολύνουν το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και προωθούμε ρυθμίσεις χρήσιμες για την κοινωνία, όπως η έκπτωση φόρου για τις δωρεές προς το Δημόσιο και η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ, όπως είχαμε δεσμευτεί».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ένα νοικοκύρεμα που έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβάρυναν μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αλλά και στην κατάργηση του -όπου απαιτείται-. Αφήνουμε, λοιπόν, στο παρελθόν το παρωχημένο ισχύον πλαίσιο για το Τέλος Χαρτοσήμου, και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουμε χρόνια ζητήματα που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες και ασάφειες στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.
Σκοπός της ρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου επιβολής φόρου στις συναλλαγές, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο εξορθολογισμός της βάσης επιβολής του φόρου επί συναλλαγών, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών».
Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρέχεται κίνητρο για δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο από νομικά πρόσωπα καθώς προβλέπεται ότι οι δωρεές αυτές των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο θα εκπίπτουν στο εξής στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, ενώ εισάγονται νέα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουν στην ΑΑΔΕ την δυνατότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
Επίσης παρατείνονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές Β. Αιγαίου και Θεσσαλίας που επλήγησαν από θεομηνίες ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρατάσεις και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.