Πολλά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα καταλήγουν να πωλούνται σε κομμάτια ως ανταλλακτικά είτε χρησιμοποιούνται για να «αντικαταστήσουν» παρόμοια μοντέλα που έχουν υποστεί ολική καταστροφή!
Στην πρώτη περίπτωση τα κλεμμένα αυτοκίνητα διαλύονται και πωλούνται κομμάτι-κομμάτι και έτσι ο κίνδυνος σύλληψης των δραστών είναι σχετικά μικρός.
Στην δεύτερη περίπτωση στα κλεμμένα αυτοκίνητα παραποιούνται ο αριθμός πλαισίου αλλά και του κινητήρα και το όχημα κινείται και πάλι στους δρόμους φέροντας τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος που έχει υποστεί την ολική καταστροφή.
Σε αυτό το πλαίσιο οι Αρχές αναζητούν τα κυκλώματα που πραγματοποιούν τις παραπάνω ενέργειες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.
Έτσι και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης σχεδίασε και υλοποίησε μια ειδική επιχειρησιακή δράση με σκοπό τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων αλλά και ανταλλακτικών που προέρχονται από αυτά.
Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας σε τέσσερα συνεργεία και σε επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών σε διάφορες περιοχές της πόλης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 160 κινητήρες, οι οποίοι όπως προέκυψε έπειτα από συνεργασία με Αστυνομικές Αρχές χωρών της Ευρώπης, είχαν αφαιρεθεί κατά τα έτη 2007 έως 2019 κυρίως από την Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία).
Επίσης βρέθηκαν 2 κινητήρες που αφαιρέθηκαν από οχήματα στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον 2 κινητήρες, των οποίων ο σειριακός αριθμός είχε αποσβεστεί προκειμένου να αποκρυφτεί η νόμιμη προέλευσή τους.
Στην περιοχή των Διαβατών εντοπίσθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο έφερε παραποιημένο τον αριθμό πλαισίου του και όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τις εργαστηριακές εξετάσεις, είχε αφαιρεθεί τον Αύγουστο του 2017 από το κέντρο της πόλης και αποδόθηκε στο νόμιμο ιδιοκτήτη του.
Σε βάρος των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων σχηματίσθηκαν σχετικές δικογραφίες και υποβλήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.