Στις προκλήσεις και στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο διοίκησης που θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, από το βήμα της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής αποκάλυψε ότι από τον τον Ιούνιο θα ολοκληρώνεται αποκλειστικά ψηφιακά μια σειρά διαδικασιών, όπως η χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας καθώς και η άρση παρακράτησης ενώ ακολούθως θα γίνει υποχρεωτική η κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων, αδειών και πινακίδων με έξοδα της Περιφέρειας!
«Η παρουσία μου στην έκθεση εδώ, αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη Ψηφιακή Περιφέρεια της χώρας. Oι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να χτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Πλήρης ψηφιοποίηση
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την πλήρη ψηφιοποίηση της Διεύθυνσης Μεταφορών, μέχρι το τέλος του χρόνου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. «Από τον Ιούνιο θα ολοκληρώνεται αποκλειστικά ψηφιακά μια σειρά διαδικασιών, όπως η χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας καθώς και η άρση παρακράτησης, ενώ ακολουθούν και οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εξετάσεων. Ενώ ακολούθως θα γίνει υποχρεωτική η κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων, αδειών και πινακίδων με έξοδα της Περιφέρειας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής, στόχος είναι η πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, η πλήρης διασφάλιση της νομιμότητας και η άρση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλαιπωρούν, επί δεκαετίες, τους πολίτες, με αιχμή τη δημιουργία «Smart Room», που -με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης– θα αποτυπώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας, σε όλα τα στάδια, την πορεία των αιτημάτων των πολιτών. «Τα αιτήματα θα παρακολουθούνται real time ανά περιφερειακή ενότητα, επιτυγχάνοντας διαφάνεια, άρση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και συγκριτική αποτύπωση των αποτελεσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.