Στην υιοθέτηση των φιλόδοξων αλλά αυστηρότερων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα προχώρησε η Ελλάδα.
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Λουξεμβούργο.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών συμφωνήθηκε το κείμενο της αναθεώρησης της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Ο Έλληνας Υπουργός χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης, θα συμβάλλει περαιτέρω στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε επίσης και για τις θεματικές ενότητες (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, βιώσιμη γαλάζια οικονομία, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στη θάλασσα, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση κ.λπ.) του Συνεδρίου «Our Ocean», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16-17 Απριλίου του 2024 στην Αθήνα, προσκαλώντας τους ομολόγους του να δώσουν το παρόν στη σημαντική αυτή εκδήλωση για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε επίσης πως υπάρχει περιθώριο ευελιξίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Οδηγίας στα νησιά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα, επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μία αποτελεσματική πολιτική μετριασμού της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται, δυσβάσταχτα, ο προϋπολογισμός του εκάστοτε Κράτους από τις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα προσαρμογής του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στη νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήττουν μία χώρα νωρίτερα από ότι συνέβαινε μέχρι πρότινος -με βάση το παλιό κλίμα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα για την Ελλάδα, τις κακοκαιρίες Ιανός (2020) και Daniel (2023).
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ανάγκη υιοθέτησης μιας παγκόσμιας, δεσμευτικής συμφωνίας για τα πλαστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης που υιοθετεί η εκάστοτε χώρα και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας.
Εξηλεκτρισμός της οικονομίας
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε επίσης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο και που κατέληξε στην επίτευξη Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε παρέμβασή της, η Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, βάσει της πρότασης της ισπανικής Προεδρίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε με τον ευρύ εξηλεκτρισμό των περισσότερων τομέων της οικονομίας και με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν απασχολεί μόνο δύο ή τρία κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, σε μια εποχή που σε άλλες ηπείρους εκδηλώνεται έντονος προστατευτισμός, με ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων των εγχώριων επιχειρήσεων ή με κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προβλέπει η νομοθεσία για να επιτευχθεί η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις». Κάλεσε, μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών την εκτίμησή της για την προετοιμασία της ΕΕ ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού για τον τρέχοντα χειμώνα, την πρωτοβουλία της για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβολή των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.